Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 6. Напрями удосконалення обліку в Україні

План

Вступ

  1. Значення удосконалення обліку

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності підприємства

  3. Удосконалення первинного обліку

  4. Удосконалення регістрів синтетичного і аналітичного обліку

  5. Удосконалення обліку шляхом впровадження комп’ютерних тех­нологій

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити актуальність цієї теми як для країни в цілому, так і для кожного окремого підприємства. Предметом – є удоско­на­лення обліку в цілому, а об’єктом – напрями удосконалення та їх об­ґрунтування.

При розкритті питання про значення удосконалення обліку, по­ка­зати також роль обліку в підвищенні ефективності діяльності під­приємства і управлінні. Визначити основні напрями удосконалення обліку і необхідність їх впровадження.

В оцінці господарській діяльності підприємства використати вка­зані методичні рекомендації щодо аналізу активів, пасивів підпри­ємства і ефективності їх використання, дати оцінку показників ліквід­ності, платоспроможності і рентабельності. Дати оцінку облікової політики підприємства.

Напрямів удосконалення обліку активів, пасивів, доходів, витрат і фінансової політики є дуже багато. Потрібно обґрунтувати кожен з них на прикладі конкретного підприємства. Якщо це вдосконалення первинних документів – запропонувати більш досконалі форми або графіки документообігу.

За пропозиціями щодо удосконалення реєстрів для ручного веден­ня обліку необхідно розробити форми цих реєстрів, а при удоско­на­ленні шляхом впровадження комп’ютерних технологій необхідно роз­робити структуру кодів, блок-схеми, вихідні документи.

При дослідженні цієї теми можливо порівняти порядок відо­бра­ження фактів господарської діяльності в фінансовому і податковому обліку, а для цього порівняти порядок обліку за стандартами обліку і Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» з да­ного питання.

За цією темою можливо досліджувати напрями удосконалення обліку в цілому, а можливо –якийсь конкретний об’єкт обліку.

У висновках узагальнити обґрунтовані пропозиції щодо удоско­на­лення обліку та шляхи їх впровадження.

Література: 2; 4; 5; 6; 7; 8; 11; 18; 19; 30; 33; 37; 39; 40; 53; 58; 65; 66–97; 99; 102; 107; 109; 112; 115; 125; 128; 130; 136.

Тема 7. Фінансовий облік основних засобів

План

Вступ

  1. Сутність, визначення, визнання, оцінка і класифікація основних засобів і роль обліку в підвищенні ефективності їх використання

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності та облікової політики підприємства

  3. Документальне оформлення надходження і вибуття основних засобів

  4. Синтетичний і аналітичний облік основних засобів

  5. Методи нарахування амортизації і облік зносу (амортизації) ос­новних засобів

  6. Синтетичний і аналітичний облік ремонтів основних засобів

  7. Шляхи вдосконалення обліку основних засобів

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити актуальність теми і значення дослідження пи­тань обліку основних засобів у цілому для господарюючих суб’єктів (окремої галузі) чи окремого підприємства. Вказати мету дослідження. Визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

Для розкриття першого питання вивчити П(С)БО України, Закон Ук­раїни «Про оподаткування прибутку підприємств» Міжнародні стан­­дарти, підручники з економічної теорії, економіки і бухгал­тер­ського обліку, періодичні видання «Бухгалтерський облік і аудит», «Все про бухгалтерський облік» і інші, автореферати дисертацій і розкрити сутність основних засобів, вказати відмінності в визначенні поняття «Основні засоби» і «Основні фонди», розкрити зміст кри­те­ріїв визнання їх активами, види оцінки основних засобів та їх зна­чення в обліку і в формуванні обліково – економічної інформації, роль обліку в підвищенні ефективності використання основних засобів.

При розкритті другого питання описати господарську діяльність підприємств (які види діяльності здійснює підприємство) і динаміка цієї діяльності в абсолютних сумах (за 3–5 років), показати темп їх росту і приросту, а також – які підрозділи має підприємство і стан основних засобів (первісна вартість, залишкова вартість, коефіцієнт зносу).

За визначеними методиками і прикладеними формами звітності дати оцінку активів і пасивів підприємства, їх структуру, провести аналіз і дати оцінку фінансового стану підприємства, його плато­спро­можності і ліквідності, основних показників рентабельності, оцінку наказу про облікову політику підприємства.

У роботі розкрити документальне оформлення надходження і вибуття основних засобів на прикладі конкретного підприємства. Для цього до роботи прикласти відповідні первинні документи.

Синтетичний і аналітичний облік основних засобів та їх ремонтів показати як за Інструкцією про використання плану рахунків, так і на прикладі практики конкретного підприємства і показати нетипову кореспонденцію або недоліки.

Описати аналітичний облік основних засобів (на прикладі підпри­ємства, яке обране для дослідження) і відобразити операції в реєстрах аналітичного і синтетичного обліку.

Вивчити за стандартами бухгалтерського обліку методи нара­ху­вання амортизації, їх особливості, порівняти з методом нарахування за Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» і пояс­нити недоліки і переваги кожного методу, розкрити порядок нара­ху­вання амортизації на конкретному підприємстві і обґрунтувати необ­хідність використання того методу, який використовується на під­приємстві чи запропонувати інший метод, рекомендований в П(С)БО. Розкрити вплив методів нарахування амортизації на форму­вання об­лікової інформації.

Обґрунтувати шляхи вдосконалення обліку основних засобів, до яких можуть відноситись вдосконалення організації обліку, доку­мен­тального оформлення реєстрів обліку або впровадження комп’ю­тер­них технологій. Для цього дати оцінку різних програм, розробити блок-схеми, коди і форми вихідних документів.

У висновках узагальнити результати дослідження обліку основних засобів і вказати пропозиції щодо удосконалення їх обліку.

Література: 2; 7; 8; 17; 18; 19; 20; 24; 30; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 42; 45; 51; 52; 54; 57; 62; 65; 67; 68; 72; 93; 97; 103; 107; 112; 114; 125; 128; 130.