Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

1. Концептуальні засади управління продажем.

У загальному значенні під концепцією часто розуміють систему поглядів, способів уявлення певних явищ у процесі організації та здійснення якої-небудь діяльності. Нерідко концепцію розглядають як систему основних ідей, загальний задум, ідеологію організації діяльності підприємства або окремого підприємства або окремого підприємця, інтегровану цільову філософію господарювання, спосіб мислення підприємця, спрямованість його дій.

У сучасній економічній науці існує кілька конкуруючих концепцій, згідно з якими комерційні й некомерційні організації ведуть маркетингу діяльність, одну з яких організація, товарна концепція, концепція орієнтації на продаж, маркетингова концепція та концепція соціально-відповідального маркетингу.

Удосконалення виробництва - ґрунтується на впевненості виробництва, що споживач надаватиме перевагу широко доступним і з «розумною» ціною товарами.

Товарна концепція – господарське управління підприємством передбачає, що споживач завжди позитивно поставиться до товару, якщо продукт є доброякісним і продається за «нормальною» ціною.

Концепція інтенсифікації комерційних зусиль – передбачає, що споживачі купуватимуть запропоновані товари в достатньому обсязі лише за умов, що фірма докладатиме значних зусиль для просування товарів і збільшення їх продажу.

Концепція маркетингу – ґрунтується на визначені потреб споживачів і реальні оцінці ними асортименту та якості продукції, визнає необхідність пристосування виробництва та задоволення вимого покупців ліпше, ніж це роблять конкуренти.

Соціально-етична концепція маркетингу – головною метою фірми має бути задоволення розумних потреб покупців з урахуванням інтересів суспільства.

Холістичний маркетинг – у цьому випадку беруть участь споживачі, сама компанія та її партнери.

Холістичний маркетинг включає чотири компоненти: маркетинг ринкової орієнтації; соціально відповідальний маркетинг; інтегрований маркетинг; внутрішній маркетинг.

2. Сутність і значення управління продажем товарів та послуг в сучасній економіці.

В останні роки серед західних фахівців у сфері управління продажем домінує думка, що в сучасних умовах виробництва вдосконалення управління матеріально-технічним забезпеченням з орієнтацією тільки на мінімізацію витрат уже не відповідає нагальним потребам. Управління стає оптимальним лише тоді, коли воно ґрунтується на маркетинговій концепції, що тісно пов'язана з активною ринковою стратегією. Таким чином, управління продажем має працювати перш за все на споживача, намагаючись максимально задовольнити його попит.

Підприємства в умовах ринкової економіки значну увагу приділяють проблемам оптимізації процесу просування товарів від виробника до споживача. Результати їх господарської діяльності багато в чому залежать від того, наскільки правильно були обрані канали розподілу товарів, форми та методи їх збуту, від ширини асортименту та якості послуг, пов'язаних з реалізацією продукції, які надає підприємство.

Сучасна концепція маркетингу звертає першочергову увагу на маркетингову діяльність тих підрозділів, які перебувають у безпосередньому контакті зі споживачами (покупцями, клієнтами). Ідеться пр. відділ продажу, які за сучасних умов повинні стати головними носіями та інструментами реалізації маркетингових ідей компаній на ринку. Для реалізації низки маркетингових функцій необхідна безпосередня участь відділів продаж.