Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

26. Побудова довгострокових взаємовигідних відносин між бізнес-партнерами.

Уміння налагоджувати ділові контакти - обов’язкова умова успішного функціонування сучасного керівника в конкурентному середовищі. Стратегічні зв’язки – це найважливіший вид міжособистісних контактів, необхідний менеджерам для того,щоб стати керівниками. Побудова довгострокових відносин – це двосторонній процес, у якому допомога не лише отримується, але й пропонується іншим. Ділові відносини доцільно використовувати у випадках, коли необхідний високий рівень особистої довіри або партнер володіє унікальними знаннями та кваліфікацією, що забезпечують певну конкурентну перевагу,але можуть встановлюватися і з інших причин. Одна з небезпек, пов’язана з діловими відносинами, виникає в випадках, коли хто-небудь з учасників виходить з них в односторонньому порядку. Стратегічне партнерство – це довгострокові відносини, за яких партнери роблять значні інвестиції в підвищення рентабельності обох компаній та спільними зусиллями досягають стратегічних цілей. В умовах стратегічного партнерства взаємовідносини встановлюються між двома організаціями та відображають широкий спектр особистих відносин між між співробітниками. Партнерські відносини передбачають безпосереднє спілкування між співробітниками виробничих підрозділів, розробниками товарів та ін.працівниками, проте саме торговий представник несе відповідальність за підтримку тісних відносин. Торгові представники відповідають за забезпечення взаємної рентабельності, що є результатом встановлення партнерський відносин. Відносини стратегічного партнерства дозволяють обом компаніям раціональніше використовувати ринкові перспективи, що відкриваються. Основна ідея маркетингу партнерських відносин – це створення сприятливого середовища функціонування на принципах довговічності зобов'язань,взаємоповаги та довіри. Отже, формувати довгострокові відносини необхідно не тільки на шляху створення продукції та доведення її від виробника до споживача, але й з тими бізнес-суб‘єктами, які сприяють формуванню іміджу підприємства, а саме з персоналом підприємства, контактними аудиторіями, надавачами ділових послуг.

27.Відносини між партнерами та створення ділових мереж в процесі продажу.

Ділові відносини – це довгострокові відносини між партнерами, засновані на тісній особистій дружбі, які створюють клімат співпраці,що передбачає відкриту і чесну взаємодію між ними. . Існує 3 види міжособистісних контактів, які важливі в бізнесі:робочі(ділові),особисті та стратегічні.

Багато менеджерів постійно працюють над створенням та ефективним використанням робочих контактів, але водночас вони часто випускають з уваги ті можливості, які надають особисті та стратегічні зв’язки. Ділова мережа контактів стосується побудови відносин з людьми, від яких залежить виконання роботи. Одна з методик встановлення ділових контактів скл.з таких етапів:1.зняття психологічний бар’єрів;2.знаходження спільних інтересів;3. визначення принципів спілкування;4.виявлення якостей, небезпечних для спілкування;5. адаптація до партнера та встановлення контакту. Створення ділових мереж є важливим етапом формування іміджу та розвитку будь-якого підприємства. Чим триваліші відносини між бізнес-партнерами і більший досвід спільної роботи, тим важливішого значення набувають елементи непрямого впливу, тобто з часом відбувається розвиток багатогранності відносин і відкриваються ширші можливості для спільної діяльності на основі довіри та лояльності обох партнерів.