Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

8. Розширена концепція маркетингу, яка вивчає поведінку сторін, що беруть участь в трансакціях.

Не так давно дістала визнання розширена концеп­ція маркетингу, що вивчає не лише поведінку сторін, які беруть участь у трансакціях, а й умови трансфертних угод. Трансакційний маркетинг входить як складова частина у значно ширшу концепцію, яку названо маркетингом відносин. Маркетинг відносин — це практика побудови довгострокових взаємовигідних відносин з ключовими партнерами, що взаємо­діють на ринку з метою встановлення тривалих привілейованих відносин: із споживачами, постачальниками, дистриб'юторами. Маркетинг відносин спрямований на встановлення тісних еко­номічних, технічних і соціальних зв'язків з партнерами, які до­зволяють знизити трансакційні витрати і зекономити час, що обертає трансакції з предмета переговорів на рутинний процес. Кінцевий результат, до якого прагне маркетинг відносин, — формування унікального активу компанії, що називається мар­кетинговою системою взаємодії. Маркетингова система взаємодії охоплює компанію і всі інші зацікавлені в її роботі групи: спо­живачів, найманих працівників, постачальників, дистриб'юторів, роздрібних торговців, рекламні агентства, вчених і всіх, з ким компанія встановила взаємовигідні ділові відносини

Трансакція відрізняється від трансферту (передачі). При трансферті А передає Б продукт X, але нічого не одержує взамін. Подарунки, субсидії і благодійні внески — усе це відносять до трансфертів.

9. Маркетинг взаємовигідних довгострокових відносин споживачів, постачальників, дистриб’юторів.

Маркетинг відносин - практика побудови довгострокових взаємовигідних відносин із ключовими партнерами, взаємодіючими на ринку: споживачами, постачальниками, дистриб’юторами з метою встановлення тривалих привілейованих відносин. Спроможні швидко і добре працювати компанії-виробники намагаються побудувати довгострокові довірчі взаємовигідні відносини з найбільш цінними споживачами, дистриб’юторами, дилерами і постачальниками. У ролі «будівельного матеріалу» використовуються високий рівень обслуговування і розумні ціни. Маркетинг відносин спрямований на встановлення тісних економічних, технічних і соціальних зв'язків з партнерами, які дозволяють знизити трансакціонні витрати, і заощадити час, і не перетворювати трансакції з предмета переговорів у рутинний процес.

Кінцевий результат, до якого прагне маркетинг відносин, - формування унікального активу компанії, який називають маркетинговою системою взаємодії. Маркетингова система взаємодії містить у собі компанію і всі інші зацікавлені в її роботі групи: споживачів, найманих робітників, постачальників, дистриб’юторів, роздрібних торговців, рекламні агентства, університетських учених і всіх, з ким компанія встановила взаємовигідні ділові відносини. Таким чином, конкурують уже не стільки компанії-виробники, скільки системи взаємодії в цілому. У цьому випадку виграє та компанія, якій удалося побудувати найбільш ефективну систему. Принцип дії простий - побудуйте гарну систему відносин із ключовими зацікавленими групами, і вам гарантований прибуток.