Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

32. Місце та роль маар-гу в підп-ій діяльності торговельних підприємств.

Торговельний процес є складною багаторівневою системою, кожен блок якої характеризується певними чинниками, що підлягають управлінню. На кожному етапі торговельного процесу маркетинг вирішує певні завдання, які відповідають специфіці окремо взятої комерційної одиниці.

Маркетингова діяльність у сфері торгівлі носить назву торговельного маркетингу. Торговельний маркетинг – це маркетинг торговельних послуг, що включають закупівлю товарів і формування торговельного асортименту відповідно до попиту покупців, організацію торговельних процесів і обслуговування населення, надання інформації споживачам і внутрішню магазинну рекламу, надання додаткових торгівельних послуг.

Складовою торговельного маркетингу є процес активізації продажів та стимулювання збуту. Для залучення уваги покупців і інтенсифікації покупок роздрібні торговці використовують цілий арсенал засобів, пов'язаний з просуванням. Особливість цього елементу комплексу торгівельного маркетингу пов'язаний з тим, що він використовується перш за все стосовно торгівельної послуги, а не якого-небудь конкретного товару.

33. Маркетингові рішення з ефективної роботи роздрібної торгівлі.

Роздрібна торгівля включає продаж товарів населенню для особистого споживання, організаціям, підпр. Для колективного споживання. Товари продають переважно через підприємства роздрібної торгівлі й громадського харчування, також зі складів підприємств виробників, продавців, фірмових магазинів.

Зарубіжний досвід роздрібної торгівлі в Японії:

1.Торговий центр. (Яп.) магаз.площею не менше 1500м2 зі змішаним асортиментом. Марк.решення: надає широкий вибір додатк.послуг:ремонт взуття, годинників, оренда націонал.одягу, обов’язково наявні ресторани, фаст-фуди. На верхніх поверхах розташовані виставки, культурні клуби, покази одягу.

2.Гіпермаркет.Площа від 4000м2, магазин зі змішаним асортиментом, переважно таким самим, як і ТРЦ, але у нижчій ціновій ніші.Додат послуги: ресторани, ігрові майданчики, кінотеатри. Маркет.ріш: особливістю японських гіпермаркетів є багатоповерховість, що зумовлено дорожнечею землі. Активно збіл-ють частку приватних брендів у своєму асортименті, це дозволяє позиціонувати на ринку, контр.якість та ціну товару.

3.Продовольчий і непродовольчий супермаркет. Стандартні магазини самобслуговування з відповідним асортиментом, площа від 500м2, орієнтовані на продаж товарів щоденного споживання. Марк.ріш: розташування в локальних центрах, для стабільного потоку клієнтів, цільові споживачі, це мешканці навколишніх районів.

4.Бентам або конбіні. Відповідає таким критеріям: самообслуговування, працює понад 16год., площа не менше 200м2, свіжі продукти в асортименті не більше 30%.

Міні-супермаркет схожий на конбіні, але перевищує за площею, може сягати 500м2. Марк.ріш.: керівництво закладу постійно перебуває в пошуку ідей, і в результаті у покупців є мотив зайти до магазину ще раз. Розташовані автомати, які резервують і продають квитки, приймають до оплати рахунки за комунал.послуги.

5.Великі мережеві спеціалізовані магазини, за площею і обслуговуванням близькі до гіпер- і супермаркетів, пропонують гарний асортимент продукції, за цінами відповідають диска унтерам. Набір послуг постійно скорочується.Марк.ріш. Лояльність покупців підтримується акціями, зі зниженням цін, додатковими бонусами на картики та подарунками.

В Німеччині:

1.ТРЦ Kaufhof пропонує такі послуги: *безкоштовна видача картки клієнта,*безкоштовна доставка товару, *обмін товару, *лотереї та розіграші, *зони відпочинку, *замовлення постільної білизни, посуду, *замовл.книг, *ремонт годинників, *дитячі ігрові кімнати, *фото послуги, * упаковка товарів, *зберігання багажу. Марк.ріш: відкритий для покупців у неділю, це привело до великого напливу покупців та різкого зростання продаж.

2.Сімейне підприємство «Globus», надає клієнту можливість одержати назад 5 євро у разі 10-хвил. Очікування на касі., також клієнт отримує 5 євро,якщо на товар закінчується термін придатності. На касах не має товарів імпульсивного попиту.