Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

5. Сучасні тенденції в теорії управ прода

Маркетинг, як і будь-яка наука, розвивається, змінюються підходи до управління збутовою діяльністю підприємств, з'являються нові тенденції. Збутові системи також змінюються відповідно до вимог часу. У сучасних ринковихумовах існують такі тенденції в управлінні продажем:

1. Посилення уваги до розробки збутової стратегії під-ва, якастала важливою страт-ю зброєю в конкурентній боротьбі.

2. Зростання кількості партнерств і стратегічних альянсів. У контексті управління збутовими каналами партнерство і стратегічний альянс – це встановлення тісних ділових відносин між товаровиробником та ключ-и учасниками каналу розподілу в загальних інтересах і для підвищ ефекту від спільно їдіял.

3. Зміщення акцента на управління, спрям на зниження витрат збуту, скороч кількості рівнів управ. Така тенденція спостерігається і в управлінні каналами розподілу, де все більше уваги приділяється зниженню збутових витрат шляхом удосконалення процесів управління.

4. Пошир вик-ня тех-ій, оск-и завдяки цьому зрост інтенсивність збуту та його ефек-ть.

5. У розробці системи продажу найбільш успішними під-ами значна роль відводиться соц процесам (поведінковий підхід), тобто канали збуту розглядаються не тільки як економічні, але і як соціальні системи.

6. Вплив змін у ринковому попиті на комерційні зв’язки.

Комерційні зв’язки значною мірою впливають на ефективність ринкової діяльності торговельного підприємства (ТП), адже від них залежить товарний асортимент, товарні запаси, ціни, обсяги продажів товарів, доходи, витрати обігу, обов’язкові платежі, реальний чистий прибуток і показники рентабельності. У зв’язку з цим торговельному підприємству необхідно формувати оптимальні комерційні зв’язки.

Ці зміни впливають буквально на кожен аспект управління продажем, починаючи зі структури побудови відділу збуту та закінчуючи відбором, підготовкою, мотивацією торговельного персоналу. Вітчизняні підприємства вносять зміни в діяльність збутових підрозділів,намагаючись краще відповідати вимогам ринку у вирішенні назрілих важливихзавдань, як:

1. Формування довгострокових відносин з клієнтами, включаючи визначення їх цінності для фірми та ранжирування.

2. Створя структури підп-ва, що забезпечує велику гнучкість і уміння пристосовуватися до потреб різних груп споживачів.

3. Усунення функціональних бар'єрів усередині організації та поширення обміну досвідом між співробітниками для підвищення результативності й ступеня задоволеності роботою.

4. Зміна стилю управління продажем з командного на наставницький.

5. Викор досягнень нау-тех прогресу для підвищення ефективності продажу.

6. Вик більш комплек оцінки резул-ті роботи торг персоналу, яка враха б весь спектр його діял.

7. Логіка розвитку та еволюція концепцій маркетингу.

У сучасній економічній науці існує кілька конкуруючих концепцій, згідно з якими комерційні й некомерційні організації ведуть маркетингову діяльність, одну з яких організація може узяти за основу маркетингу: виробнича концепція, товарна концепція, концепція орієнтації на продаж, маркетингова концепція і концепція соціально-відповідального маркетингу.

Вдосконалення виробництва.

Виробнича концепція стверджує, що споживачі віддають перевагу доступним і недорогим продуктам. Увага менеджменту орієнтованих на виробництво компаній сконцентрована на досягненні високої його ефективності, зниженні витрат вартості і масовому розподілі продукції. Прихильники виробничої концепції стверджують, що споживачі зацікавлені перш за все в придбанні товару, а не в його високих якостях, а постачальники концентрують зусилля на пошуках способів розширення випуску. Звідси положення про те, що основним інструментом розширення частки ринку компанії є зниження цін на продукцію.

Товарна концепція.

Відповідно до цієї концепції господарське управління підприємством передбачає, що споживач завжди позитивно поставитися до товару, якщо продукт є доброякісним і продається за «нормальною» ціною. Досягнення бажаного об'єму продажу і прибутку вимагає невеликих витрат на маркетингову діяльність.

Знижуючи витрати на маркетинг, підприємство ризикує одержати значний збиток від невдачі на ринку.

Концепція інтенсифікації комерційних зусиль (орієнтації на продаж).

Третьою вважається концепція продажу, яка передбачає, що споживачі купуватимуть запропоновані товари в достатньому обсязі лише за умов, коли фірма докладатиме достатніх зусиль для просування товарів і збільшення їх продажу. Цей підхід характеризується пріоритетними для фірми діями з організації максимального продажу власної продукції.

Згідно концепції орієнтації на продаж, споживачі за природою своєї поведінки ніколи добровільно не купуватимуть всю продукцію, що випускається компанією. Тому організація повинна вести агресивну політику продажу і інтенсивно просувати на ринок свої товари.

Концепція маркетингу.

На цьому етапі розвитку кон­цепції маркетингу виробництво починає поступово підпорядковуватись маркетинговому керівництву, оскільки стає зрозу­мілим той факт, що споживачи купуватимуть лише тоді, коли товари відповідатимуть їхнім запитам більше, ніж товари конкурента. В цей пері­од з'являється внутрішньофірмове планування, закладаються основи поелементного аналізу збутової діяльності підприємства, мистецтва продажу товарів, вивчення поведінки споживачів, сегментування ринку.

Концепція маркетингу тримається на чотирьох китах: цільовому ринку; потребах споживачів; інтегрованому маркетингу; рентабельності.

Соціально-етична концепція маркетингу

В даний час в економіці розвинутих країн все більше уваги приділяється концепції соціально-етичного маркетингу.

Для соціально-етичної концепції маркетингу характерним є розуміння того, що з погляду попиту можливі суттєві розбіжності між суспільними та особистими інтересами. Тому соціально-етична концепція маркетингу базується на тому, що головною метою фірми має бути задоволення розумнихпотреб покупцівз урахуванням інтересів суспільства.

Холістичний (цілісний) маркетинг.

Холістичний (цілісний) маркетинг включаєчотири компоненти: марке­тинг ринкової орієнтації, соціально відповідаль­ний маркетинг, інтегрований марке­тинг (товари, ціни, збут, комунікації),внутрішній маркетинг.