Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

30. Внутр середов маар-их каналів та його вплив на прийняття управлінських рішень.

Як правило, керування каналами розподілу здійснює директор по продажам, комерційний директор, оскільки ця діяльність вимагає цілісного бачення ситуації з продажами на підприємстві. Кожний виробник має сформувати ефективний канал розподілу своєї продукції. Це може бути канал прямого маркетингу, коли збутову діяльність здійснює безпосередньо виробник через свої збутові підрозділи. Але більшість виробників використовує непрямі канали розподілу, залучаючи торговельних посередників різних типів.Канали розподілу можуть бути різної довжини, тобто мати один, два і більше рівнів посередників.Поряд з традиційними каналами збуту використовуються вертикальні маркетингові системи як засіб контролю збутової діяльності .Вик-ються також горизонтальні і багатоканальні маркетингові системи. Роль каналу розподілу полягає в переміщенні товарів від виробників до споживачів. Завдяки каналу усуваються розриви в часі, місці й праві власності послуги, що відокремлюють товари й, від тих, хто випробовує в них нестаток або потребу. Учасники каналу розподілу виконують кілька важливих функцій: 1. Збір і поширення інформації про наявних і потенційних покупців, конкурентів і інших суб'єктах і факторах маркетингового середовища;2. Розробка й поширення звертань до покупців, спрямованих на стимулювання покупок;3. Досягнення згоди за цінами й іншим умовам, що впливають на передачу прав володіння й розпорядження товаром;4. Розміщення замовлень на виробництво товарів;5. Вишукування й розподіл фінансових коштів;6. Прийняття на себе ризиків, пов'язаних з функ-ням каналу;7. Прийняття відповідальності за послідовне зберігання й переміщення фізичних продуктів;8. Здійснення переказів платежів покупців на рахунки продавця через банки й інші фінансові установи;9. Провед контролю фактичної передачі прав володіння й розпорядження товаром від одного фізичного або юридичної особи до іншого. Виконання розглянутих функцій веде до виникнення потоків між учасниками процесу обміну, спрямованих у взаємно протилежних напрямках. B каналі збуту можна виділити потоки різних типів:1. Потік прав власності: перехід прав власності на товари від одних організації до інших.2. Фізичний потік: послідовне фізичне переміщення товарів від виробника через посередників до кінцевого споживача.3. Потік замовлень: замовлення, що надходять від покупців і посередників, що й направляються виробником.4. Фінансовий потік: різні виплати, рахунки, комісійні, які рухаються від кінцевого користувача до виробника й посередника.5. Потік інформації: потік поширюється у двох напрямках: відомості про ринок рухаються убік виробника; відомості про пропоновані товари з ініціативи виробника й посередників спрямов убік ринку.

31. Торговельний маркетинг.

У відповіді на питання про те, що ж таке торговий маркетинг, дотепер немає єдності думок.

Наприклад, Ж.-Ж. Ламбен дотримується тієї точки зору, що торговий маркетинг має місце на стадії взаємодії виробника продукції і продавців (оптових і роздрібних). Тобто, підприємства

роздрібної торгівлі розглядаються не як конкуренти або партнери в каналі збуту, а як єдині клієнти. Таким чином, сфера використання торгового маркетингу обмежується контактом «виробник товару — магазин».

Р. Морріс вважає, що торговий маркетинг — це частина загальної структури маркетингу виробничого підприємства і основна його мета — забезпечити міцне положення бренда на ринку, «проштовхнути» товар через торгову мережу до споживача. В даному випадку сфера використання торгового маркетингу контролює контакт «виробник товару — кінцевий споживач».

На думку П. Е. Чернозубенко, торговий маркетинг (Trade Marketing)— комплекс заходів, направлений на підвищ ефективності взаємодії з учасниками дистрибуційного ланцюжка.

Н. Жердяев вважає, що торговий маркетинг — це діяльність, направлена на вивчення і задоволення потреб торговельної ланки, комплекс маркетингових заходів, покликаних вирішувати задачі присутності продукції в торг-х мережах на найкращих місцях і за рекоменд ціною.

Отже, частина фахівців, які займаються цим питанням, дотримуються «класичного визначення трейд-маркетингу» і вважають, що сфера торгового маркетингу обмежується «товаророзподільчим ланцюжком постачальник — кінцевий пункт споживання» та впевнені в тому, що діяльність не спрямована на кінцевого споживача. Проте їх опоненти (переважно вчені-теоретики) стверджують, що сфера застосування торгового маркетингу спрямована на взаємодію та стимул-ня ланцюжка«виробник товару — оптовик — роздріб — кінцевий споживач».