Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП.docx
Скачиваний:
131
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
141.16 Кб
Скачать

17. Проблеми побудови та функціонування франчайзингових систем.

Франчайзинг - це форма співпраці між юридично та фінансово незалежними сторонами (компаніями та/або фізичними особами), в рамках якої одна сторона (франчайзер), що володіє успішним бізнесом, відомою торговою маркою, ноу-хау, комерційними таємницями, репутацією та іншими нематеріальними активами, дозволяє іншій стороні (франчайзі) користуватися цією системою на обумовлених умовах.

Сьогодні франчайзинг в Україні не набув широкого поширення, хоча потенційні можливості його впровадження досить широкі. Основні проблеми стримування розвитку франчайзингу в нашій країні можна класифікувати з причин їх виникнення.

Економічні проблеми. Франчайзинг - економічний інструмент, і для його впровадження необхідні відповідні економічні передумови, які в Україні не сформувалися або взагалі, або частково:

•нестабільність розвитку економіки України. Франчайзингові схеми вимагають стабільності та передбачуваності економіки;

•відсутність у більшості підприємців - потенційних франчайзі - необхідного стартового капіталу для входження до франчайзингової системи;

•-складність отримання кредитів для створення стартового капіталу.

Організаційно-правові проблеми. В Україні стримування розвитку франчайзингу відбувається насамперед у правовій сфері. Вони, ці проблеми, пов'язані з практично повною відсутністю правового забезпечення франчайзингу в Україні. Все це ускладнює використання франчайзингу у вітчизняній економіці. Підвищення ефективності та розвиток франчайзингу в Україні вимагає внесення змін до законодавства, які допоможуть  досягти наступних цілей:

•створення умов для реальної конкуренції франчайзингових систем, що традиційно склались, механізмами реалізації товарів;

•забезпечення зручності застосування законодавчих актів для учасників франчайзингової системи;

•створення прозорості франчайзингової системи та її елементів для      контролюючих органів.

Ці зміни, які тісно пов'язані між собою, мають наблизити як законодавство, так і термінологію франчайзингу до світової практики, що особливо важливо для створення франчайзингових систем з участю іноземного капіталу. В результаті у підприємців буде достатній нормативний матеріал для укладання договорів, де вони в залежності від обраної схеми роботи будуть застосовувати ті чи інші нормативні документи і підбирати зразки договорів. В нормативних актах, що регулюють право інтелектуальної власності та відповідальність за її порушення, обов'язково повинні враховуватися франчайзингові схеми, що в даний час просто відсутні.

Соціально-психологічні проблеми. До них можна віднести: відсутність вітчизняного досвіду та високий ризик ведення ділової активності суб'єктів франчайзингової системи - франчайзера і франчайзі; відсутність належної поваги до інтелектуальної власності; небезпека втрати франчайзі самостійності та «обличчя» підприємця та менеджера.

18. Сітьовий маркетинг.

Мережевий маркетинг - поширений варіант роздрібної торгівлі методом прямих продажів. Його ще називають "багаторівневий маркетинг" або MLM (multi level marketing). Для мережевого маркетингу (mlm)характернавідсутність оптових торгових фірм між виробником товару та продавцем - весь рух товарів проходить вмережірозповсюджувачів, не породжуючи нових націнок. У мережевому маркетингу (mlm), як правило, не проводятьсярекламнікампанії в ЗМІ - продавець сам представляєтоварпокупцеві, повідомляє про особливості товару, проводить демонстрацію його переваг.

Головне, що необхідно знати про мережевий маркетинг - це самеодин із методів продажу споживчих товарів. Цим mlm відрізняється від різного роду "пірамід",організаторияких заробляють за рахунок внесків нових учасників.Пірамідивважаються шахрайськимиорганізаціями, формою обману споживачів і заборонені в багатьох країнах.  У мережевому маркетингу, навпаки, мережа будується для продажу товарів. Компанія-виробник отримує дохід виключно від продажу своєї продукції. І учасники мережі mlm отримують дохід від продажу товарів за допомогою людей, які завдяки їм навчилися цьому бізнесу. Компанія Amway не платить своїм партнерам (Незалежним підприємцям Amway) за залучення нових Незалежних підприємців. Виплативідповіднодо плану маркетингу Amway представляють собою відсоток від вартості проданої продукції. Щоб заробити і забезпечити собі довгостроковий дохід, необхідно працювати над побудовою стійкої мережі (особистої групи), через яку йде продаж продукції Amway. У Amway, як і у будь-який інший великої та успішної компанії є недоброзичливці (згадайте хоча б "борців" проти McDonald's або Coca-Cola), але вона неодноразово доводила, що веде бізнес без обману. Наприклад, на всіх ринках, включаючи російський, компанія надає безпрецедентний рівень гарантій для споживача: споживач протягом тривалого терміну може повернути куплене з повним відшкодуванням ціни товару, навіть якщо продукт був використаний на 2 / 3.  Чим гарний мережевий маркетинг для кожної людини, що бажає збільшити свої доходи і навіть домогтися фінансової незалежності? Стаючи дистриб'ютором компанії мережевого маркетингу, і в тому числі Amway, кожен може збільшити свої доходи, не залишаючи основного місця роботи абонавчання.