Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен педиатрия.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
12.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать

16.Невідкладна допомога при астматичному стані у дітей

Лікування дітей з АС повинно бути направлено на збільшення прохідності дихальних шляхів (зняття бронхоспазму, зниження в`язкості і обсягу секрету, зменшення набряку слизової оболонки бронхів) і підтримку життєво важливих функцій. Черговість заходів залежить від тяжкості стану пацієнта. Починати лікування дітей з АС потрібно з кислородотерапии. На амбулаторному етапі категорично не показані антигістамінні, муколітичні та седативні засоби. Принципи терапії на догоспітальному етапі: - Припинити по можливості дію алергену (квіти, домашній пил, тютюновий дим і т. Д.); - Киснева 30-40% через маску; - Інгаляція дозованих бронхолитиков (сальбутамол, беротек бажано з використанням спейсера, небулайзера) поспіль 2 рази; - При відсутності ефекту внутрішньом`язово можна ввести адреналін в дозі 0,1 мл 0,1% -ного розчину на рік життя (не більше 0,5 мл); - При відсутності ефекту через 15-20 хвилин - внутрішньовенно струменево повільно (5-10 хвилин) ввести еуфілін в дозі 5-6 мг / кг (0,25 мл 2,4% -ного розчину на 1 кг маси тіла); - При важкому нападі одночасно з еуфіллін вводиться внутрішньовенно преднізолон в дозі 2-5 мг / кг; - Вирішується питання про госпіталізацію дитини. Показанням для термінової госпіталізації хворих БА є: - загроза зупинки дихання; - Відсутність ефекту при середньотяжкому і тяжкому нападі БА; - В повному обсязі купейний напад БА у дітей раннього віку; - Діти, які постійно приймають системні кортикостероїди; - В анамнезі були випадки екстреної госпіталізації;

Билет 5

17.Лікування, антенатальна та постнатальна профілактика рахіту:

Медикаментозне лікування:

1. Препарати вітаміну D3( аквадетрим 1 крапля – 500 МО)

2. Препарати кальцію, магнію, оротової кислоти, карнітину хлориду, АТФ, полівітаміни (E, гр. B, C) - в вікових дозах.

Лікувальне призначення вітаміну D3:

Легкий ступінь - 2000 МО, середньої важкості - 4000 МО, важкий - 5000 МО. Протягом 30 - 45 днів. У подальшому для попередження загострень та рецидивів хвороби по 2000 МО протягом 30 днів 2 - 3 рази на рік з інтервалами між ними не менш ніж 3 місяці до 3 - 5 річного віку.

Додаткові : дотримання режиму дня та санітарно-гігієнічного режиму, природне вигодовування, при неможливості - адаптовані замінники грудного молока.

Через 2 тижні від початку медикаментозного лікування - призначити ванни: сольові (для дітей малорухомих, пастозних), хвойні (переважно збудженим дітям), трав'яні (дітям з ексудативно-катаральним діатезом), загальний масаж, ЛФК.

Антенатальна профілактика:

Здорові жінки – 500 МО, щоденно протягом 6 -8 тижнів, з 28 - 32 тижня.

Жінки з групи ризику( гестози, цукровий діабет, ревматизм, гіпертонічна хвороба, хронічні хвороби печінки, нирок, клінічні ознаки гіпокальціємії і порушень мінекралізації кісткової тканини) – 1000-2000 МО, щоденно протягом 8 тижнів, з 28-32 тижня вагітності.

Постнатальна профілактика рахіту:

  1. Здорові доношені діти - на 2-му місяці життя по 500 МО, щоденно протягом 3-х років, за виключенням літніх місяців або на 2-му, 6-му, 10-му місяцях життя по 2000 МО, щоденно протягом 30 днів. У подальшому до 3-х річного віку по 2 - 3 курси на рік з інтервалами між ними у 3 місяці (курсова доза на рік - 180000 МО).

  2. Доношені діти з груп ризику по рахіту: діти, які народились у жінок з акушерською та хронічною екстрагенітальною патологією; діти, що страждають синдромом мальабсорбації, природженою патологією гепатобіліарної системи, з двійні та від повторних пологів з малими проміжками часу між ними, а також діти на ранньому штучному вигодовуванні - на 2 - 3 тижнях життя 500-1000 МО, щоденно до досягнення 3-х річного віку за виключенням літніх місяців або на 2 - 3 тижнях життя 1000-2000 МО і на 6-му, 10-му місяцях життя- 2000 МО, щоденно протягом 30 днів. У подальшому до 3-річного віку по 2 - 3 курси на рік з інтервалами між ними не менш ніж 3 місяці.

Соседние файлы в предмете Педиатрия