Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Balabanova_L.V.,_Saveleva_K.V._Publichne_admini...doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Тема 10. Механізми, органи, методи і стилі публічного адміністрування

10.1. Структура механізму та органів публічного адміністрування

10.2. Класифікація державних органів

10.3. Територіально-адміністративний аспект публічного адміністрування

10.4. Форми правління і державні режими

10.5. Методи публічного адміністрування

10.6. Стиль публічного адміністрування

10.1. Структура механізму та органів публічного адміністрування

Складовою частиною публічного адміністрування є державний апарат, що складається з безлічі органів, кожен з яких має власну структуру і наділений відповідно до закону певними правами і повноваженнями з управління конкретними сферами суспільного життя.

Це самостійний елемент державного апарату, діючий спеціалізовано в тісному взаємозв'язку з іншими органами. Апарат будується і функціонує відповідно до соціально-політичних та організаційних принципів на основі прийнятих у державі законів і правових норм.

Механізм держави - сукупність органів і установ, які здійснюють управління суспільством і захист його основних інтересів і потреб. Ці органи знаходяться в тісному взаємозв'язку і з точки зору управління суспільством доповнюють один одного. Головна їх роль в плані виконання функцій управління полягає в гарантуванні та захисті інтересів, прав і свобод усіх без винятку громадян. Природно, ключове місце в цьому процесі належить персоналу державних органів.

Сучасні механізм і апарат держави являють собою історичні феномени, що виникли з появою національної держави та сучасної демократичної політичної системи. Поступово, у міру розмежування політичної, соціальної та економічної сфер відбувався вертикальний і горизонтальний розподіл праці між різними ланками державного апарату і відповідно ускладнення процесів прийняття різного роду рішень, що мають життєво важливе значення для суспільства.

Держава являє собою політичну самоорганізацію суспільства, що складається з комплексу інститутів, установ та органів, кожен з яких виконує свої специфічні завдання і функції законодавчого, виконавчого і судового характеру.

Виділяються:

1. органи законодавчої влади, непохідні від інших і становлять основу для інших органів;

2. органи виконавчої влади, що проводять повсякденну оперативну роботу з державного управління суспільними процесами в інтересах суспільства;

3. органи судової влади, покликані здійснювати контроль за дотриманням законності як державними органами, так і всіма без винятку громадянами.

Державний апарат - один з ключових елементів механізму держави, що представляє собою сукупність державних органів, наділених владними повноваженнями для реалізації державної влади.

Саме поняття «державний апарат» вживається в широкому і вузькому сенсах.

У широкому сенсі «державний апарат» - це сукупність державних органів в цілому збігається з визначенням механізму держави.

У вузькому значенні під «державним апаратом» розуміється апарат публічного адміністрування. Можна сказати, що сутність держави в значній мірі визначається тим, що для забезпечення реалізації своїх цілей і функцій воно створює свій апарат, наявність або відсутність зв'язку якого з суспільством, масштаби і ієрархічна побудова, якість персоналу і багато інших параметрів мають визначальне значення для самої держави, суспільства і публічного адміністрування.

Складовою частиною державного апарату є правоохоронні органи, що забезпечують і підтримують стабільність суспільства та здійснюють каральні заходи і різного роду покарання щодо осіб, які не дотримуються обов'язкових для всіх громадян правових норм і законів. Тут центральне місце займають суд, прокуратура, міліція, в'язниці і т.д.

Причому такі органи притаманні для всіх без винятку форм державного устрою. Однак якщо в правовій державі вони діють строго в рамках права і закону, тобто є частиною монополії на легітимне використання державою фізичного чи іншого насильства, то в авторитарних або диктаторських режимах вони можуть набувати самодостатній характер і застосовуватися без оглядки на право і закони даної держави.

Механізм держави охоплює всі державні органи, безпосередньо уособлює державу, представляє собою його реальне матеріалізоване втілення. Це комплекс державних органів, заснований на єдності принципів організації і діяльності, закріплених у відповідних законах держави. Поза і без державного механізму і апарату немає і не може бути держави. Для забезпечення виконання покладених на нього завдань і функцій управління справами суспільства механізм держави має необхідні матеріальні засоби, на які спираються у своїй діяльності окремі державні органи і без яких не може обходитися жодна держава. Звичайно, апарат сам по собі не може працювати без спеціально підготовлених для цієї мети людей. Більш того, можна сказати: які ці люди, такий і державний апарат, така і держава.

В структуру державного апарату входять органи законодавчої влади, виконавчої влади, що включають, у свою чергу, виконавчо-розпорядчі органи, що ведуть повсякденну оперативну роботу з державного управління суспільними процесами. Вони мають у своєму розпорядженні допоміжні державні установи, апарат управління, тобто організаційний і матеріальний апарат підготовки, прийняття і реалізації актів управління.

Кожен державний орган - це структурно-відокремлена ланка, відносно самостійна частина держапарату, державного механізму, його основний осередок, що володіє певними специфічними ознаками (здійснення від імені держави окремих його завдань і функцій; володіння певними владними повноваженнями і компетенціями, тобто юридично закріпленими можливостями здійснювати державну владу, приймати від імені держави юридично значимі рішення і забезпечувати їх реалізацію; наявність певної структури, тобто будова за видами окремих служб і чисельним складом (штатам); територіальний масштаб діяльності і т.д.). Важливе значення має і те, що державний орган наділений правом видання юридично-правових актів, що містять обов'язкові загальні та індивідуальні правові приписи, які забезпечуються насамперед заходами переконання, виховання, заохочення, будучи одночасно їм охоронюваними від порушень можливістю застосування примусової сили держави. Порядок формування та діяльності органу, його структура і компетенція закріплюються нормами права. Зрозуміло, для виконання своїх повноважень державний орган забезпечується необхідними коштами з державного бюджету, а також різного роду матеріальними ресурсами, підприємствами, установами і т.д.

Апарат політичний - комплекс взаємопов'язаних і взаємодіючих органів та елементів в структурі влади, що володіють відповідними компетенціями і повноваженнями, а також кадрами, які мають за мету вирішення завдань, поставлених політичним керівництвом країни. Політичний апарат відрізняється від суто державного апарату тим, що його можуть створити політичні партії для вирішення поставлених перед ними політичних проблем, суспільно-політичні рухи, організації, об'єднання і т.д.

Апарат держави будується відповідно до конкретного змісту його основних завдань і функцій. Державний апарат залежить від:

- форми державного устрою;

- форми правління,

- історичного типу держави.

Тому, істотно розрізнялися державні апарати в рабовласницькій, феодальній, капіталістичній і так званій соціалістичній державах. В сучасній державі незалежно від форми правління система військових, поліцейських, податкових, фінансових та інших правоохоронних установ набуває широко розгалуженого, всеохоплюючого характеру, що дає їй можливість контролювати всю масу населення.

В даний час у всіх індустріально розвинених країнах державний апарат являє собою потужну розгалужену систему різноманітних органів, міністерств і відомств, служб управління державними підприємствами, різного роду спеціалізованих комітетів і комісій і т.д. Різноманіття і складність діяльності державного механізму зумовлюють існування великої кількості його органів.