Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Balabanova_L.V.,_Saveleva_K.V._Publichne_admini...doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Тема 8. Публічне адміністрування як процес розробки, прийняття та виконання управлінських рішень

    1. Управлінське рішення в публічному адмініструванні

    2. Цілі в публічному адмініструванні

    3. Політичний вибір

    4. Процес прийняття рішень

    5. Динаміка виконання рішень

8.1. Управлінське рішення у публічному адмініструванні

В даній темі розглянемо особливий тип управлінських рішень, що становлять функцію державної та місцевої влади. Управлінське рішення в публічному адмініструванні - це вибір і обгрунтування певного проекту дій державних органів, спрямованих на досягнення суспільних цілей.

Слід розрізняти:

1. Політичні рішення (концентроване вираження політичного керівництва). Підпорядковані здійсненню спільних інтересів і спільних цілей соціальних груп, або спільноти. Навіть якщо політичні рішення приймаються на регіональному рівні або в рамках якогось місцевого співтовариства, вони торкаються інтересів державного союзу людей, функціонування державної влади.

2. Адміністративні рішення являють собою акти управлінських дій, які регулюють функціонування окремих видів виробничо-господарського, соціального і культурного життя людей та поточної практичної діяльності окремих організацій. Адміністративні рішення - функція органів виконавчої влади і управління.

Політичні рішення, на відміну від адміністративних, завжди прямо або опосередковано адресовані певним суспільним групам людей, служать засобом регулювання відносин між ними, є способом вираження і реалізації соціальних інтересів і цілей. Відповідно до принципу пріоритетності політики у публічному адмініструванні політичні рішення мають домінуюче значення щодо адміністративно-управлінських рішень.

Різниця між політичними та адміністративними рішеннями відносна, оскільки, публічне адміністрування за природою своєю явище політичне. Політика ж - визначальний рівень (в сенсі значущості) управління. Це визнається і окремими закордонними авторами. Наприклад, французький політолог М. Понятовський поділяє керівництво громадськими справами на три рівні: політика - означає, що робити і чому; виконання - як робити і за допомогою чого; адміністрування - допоміжний, підсобний засіб.

Державне рішення характеризується:

  1. суб'єктом, який приймає рішення - керівний орган державної влади - колегіальний або індивідуальний - лідер;

  2. суб'єктом-виконавцем рішення - апарати державної служби;

  3. об'єктом, якому адресовано рішення - нижчі органи управління, соціальні групи, зайняті в різних сферах життєдіяльності суспільства, політичні та громадські об'єднання.

Додаткові характеристики державного рішення:

  • авторитет рішення (рівень суб'єкта влади, його легітимність та обгрунтованість);

  • діапазон рішення (політичний простір, в рамках якого воно діє, і обсяг завдань, що охоплюється даним рішенням);

  • інформаційна забезпеченість рішення;

  • технологія та стиль прийняття рішення - сукупність методів і прийомів підготовки та прийняття рішення, способів отримання і сприйняття інформації, необхідної для рішення, порядок і характер обговорення альтернативних варіантів проектів та визначення пріоритетних з них; підходи до формулювання цілей та вибору засобів для їх здійснення;

  • типи прийняття рішень;

  • практична значимість рішення.