Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Розряджання боєприпасів методами виплавлення і вилуговування вр

      1. Роботи з виплавлення і вилуговування ВР зі снарядів, мін, головних частин реактивних снарядів і ручних гранат виконувати тільки на розрядних базах МО України у спеціалізованих цехах чи спеціально обладнаних ізольованих пунктах робіт із затвердженим начальником бази комплектом документів на технологічні процеси.

Розряджання боєприпасів методом виплавлення і вилуговування ВР на інших базах робити тільки з дозволу МО України.

      1. Цехи і пункти робіт з виплавлення і вилуговування ВР повинні знаходитись на відстані не менше 200 м від інших виробничих будинків, а від сховищ з боєприпасами — не менше 400 м. Зазначені відстані можуть бути скорочені вдвічі, але при цьому цех (пункт) повинний бути обвалований.

Цехи і постійні пункти робіт обладнуються водопроводом, паропроводом, каналізацією з відстійниками для нейтралізації й очищення стічних вод.

Установки з виплавлення і вилуговування ВР повинні мати витяжну вентиляцію, трубопроводи (повітроводи) якої регулярно, не рідше одного разу на тиждень, очищаються від сторонніх предметів.

      1. Приміщення цехів і пунктів робіт, у яких роблять виплавлення чи вилуговування ВР, повинні мати окремі виходи назовні і сполучатися з іншими приміщеннями цеху чи пункту тільки через технологічні прорізи в стінах. Прорізи обладнуються шиберами з бронелиста товщиною не менше 10 мм, що повинні автоматично спрацьовувати при виникненні полум'я в приміщенні і закривати прорізи.

      2. Верстато-транспортне й електроустаткування, силова й освітлювальна проводки, пускова апаратура і світильники в цехах (пунктах) з виплавлення і вилуговування ВР повинні відповідати класу В-1а за ПУЕ.

Усе верстато-транспортне й електроустаткування повинне бути заземлене.

      1. Цехи повинні бути обладнані зовнішньою і внутрішньою мережею пожежогасіння і забезпечені протипожежними засобами за встановленими нормами.

      2. Виплавлення тротилу зі снарядів проводити у водяних ваннах у такій послідовності:

  • оглянути снаряди на відсутність холостих пробок, додаткових детонаторів і будь-яких сторонніх предметів у гніздах;

  • встановити снаряди у ванні;

  • перевірити снаряди на повноту розплавлювання ВР;

  • витягти снаряди з ванни і вилити з них ВР;

  • продути корпуси снарядів паром і перевірити їх на повноту розряджання;

  • упакувати корпуси і ВР.

      1. Снаряди встановлювати в комірки ґрат, змонтованих на дні ванни, гніздом догори. Рівень води у ванні повинний бути нижче головного зрізу снарядів на 10—15 мм, що забезпечується конструкцією зливальних отворів. Завантаження і вивантаження снарядів робити в рукавицях спеціальними кліщами.

      2. Підігрів води у ванні здійснюється паром. Температура води повинна бути в межах 90—100° С. Час витримки боєприпасів у ванні 20—30 хв.

Зливання води й очищення ванни від залишків ВР, паперу, змащення й інших забруднень робити не рідше двох разів на тиждень. Відпрацьовану воду спускати в загальну каналізаційну мережу тільки після очищення у відстійниках.

      1. Кількість одночасно виплавлюваних у ванні боєприпасів визначається комплектом документів на технологічний процес виходячи з місцевих умов. Максимальне завантаження однієї ванни за масою ВР не повинне перевищувати 120 кг.

Число одночасно працюючих ванн визначається наявністю в цеху окремих, ізольованих одне від одного капітальними стінами приміщень, але не повинно перевищувати восьми.

      1. Перевірку снарядів на повноту розплавлювання ВР проводити щупом з кольорового металу.

ВР зливати в дерев'яні ящики з щільними стінками і дном. Усередині ящики викладати щільним папером. Маса ВР в ящику не повинна перевищувати 30 кг.

На тару нанести трафарет за зразком:

ТРОТИЛ

ВІД ВИПЛАВЛЕННЯ

НЕТТО 30 кг

Ящики з ВР пломбувати і видаляти з цеху на майданчик тимчасового зберігання, а наприкінці робочого дня передавати у відділ зберігання встановленим порядком.

      1. Для очищення камор боєприпасів від залишків ВР необхідно продути їх паром чи промити гарячою водою.

Перевірку корпусів на повноту розряджання проводити на лабораторному столі з бортами. Перевірені і неперевірені корпуси повинні бути суворо розмежовані.

Для огляду внутрішньої поверхні камор боєприпасів можна застосовувати низьковольтну (24—36 В) електролампу.

Корпуси з залишками ВР в каморі відбракувати і передати на повторне виплавлення.

На розряджені корпуси контролер наносить своє клеймо і передає їх до місця упакування в ящики чи до місця зняття мідних (обтюрувальних) поясків.

      1. Виплавлення ВР з мін, головних частин реактивних снарядів і ручних гранат проводити аналогічним способом.

Для виплавлення ВР з боєприпасів дозволяється застосовувати установки з подачею в гніздо боєприпасів пари і пароводяної суміші, а також установки безперервної дії. Роботу на цих установках виконувати відповідно до технічних описів й інструкцій.

      1. ВР з боєприпасів шашкового спорядження виплавляти в парових шафах. Боєприпаси, що підлягають виплавці, встановлювати в стакани верхнього відділення шафи гніздом донизу. Перед встановленням боєприпасів у шафу з них необхідно вигвинтити холості пробки, стопорні гвинти і видалити картонні кільця.

Корпуси боєприпасів нагріваються парою, що через вентиль паропроводу надходить до верхнього відділення шафи. Парафіно-церезинова суміш, на якій встановлюються шашки ВР, розплавляється, і шашки під дією своєї ваги випадають з корпусу до нижнього відділення парової шафи на лист із кольорового металу.

Верхнє відділення шафи щільно закривається дверцятами з гумовими прокладками і гвинтовим замикаючим пристроєм.

Найбільш зручна для роботи шафа з чотирма відділеннями — двома верхніми і двома нижніми.

Під час масового виплавлення ВР для таких боєприпасів дозволяється використовувати спеціальні ванни.

      1. Роботу з обслуговування парової шафи виконувати в захисних окулярах і в рукавицях.

Завантажувати і розвантажувати шафу при відкритому вентилі паропроводу, а також залишати в шафі боєприпаси і шашки ВР після роботи забороняється.

      1. Вилуговування аміачно-селітровних ВР проводити на спеціальних установках шляхом подачі до гнізда снаряда чи міни води під тиском 0,98 МПа. Вода і шматки подрібненої ВР похилим жолобом надходять до ванни з фільтрами й до відстійника, де розчин відокремлюється від твердих часток. Відфільтрований розчин подається насосом на установку для повторного використання, а ВР, що накопичується на сітках фільтрів і на поверхні розчину у відстійнику, періодично знімається ковшами чи совками з кольорового металу й упаковується в дерев'яні ящики.

      2. Підлога під установкою для вилуговування ВР і жолоб, яким тече розчин від установки до ванн, повинні бути зацементовані. Тріщини і вибої у цементній підлозі не припустимі.

Снаряди чи міни, що підлягають обробці, і сопла, через які вода подається до гнізд, повинні бути розташовані під кутом 15—20° до горизонту. Відстань між зрізом гнізда снаряда чи міни і соплом повинна бути 100—150 мм. Внутрішній діаметр сопел – 8-11 мм.

      1. Відфільтрований розчин дозволяється використовувати до 15—20% насичення його селітрою. Дослідним шляхом встановлено, що 1 м3 води можна зробити вилуговування ВР з 150 штук 120-мм мін або з 30 штук 160-мм мін.

Після досягнення зазначеної концентрації відстійник очистити і заповнити свіжою водою.

      1. Для відокремлення ВР від розчину можуть бути використані спеціально виготовлені з цією метою центрифуги.

Застосування центрифуг збільшує продуктивність установки з вилуговування і вимагає меншої виробничої площі.

Для кращої організації робіт кожна установка з вилуговування комплектується двома центрифугами.

      1. Роботи з вилуговування і збору ВР проводити в гумових чоботях, прогумованому фартуху і гумових рукавицях.

Не допускати нагромадження ВР понад норми, установлені комплектом документів на технологічний процес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]