Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
      1. Ракети в сховищах розміщаються відповідно до затвердженого начальником бази плану розміщення.

      2. Розчохління ракет (розкриття контейнерів), а також розкриття укупорки з комплектуючими елементами ракет після завезення їх у сховище (цех) дозволяється за умов, що виключають появу конденсату вологи на металевих деталях.

    1. Обладнання та утримання сховищ ракет і боєприпасів

      1. Устаткування і утримання сховищ

        1. Сховища повинні постійно підтримуватися в справному стані, потрібно вчасно проводити їх поточний і капітальний ремонт.

Посадові особи, відповідальні за ремонт і утримання будівель, зобов'язані щорічно проводити технічний огляд усіх сховищ, платформ і навісів, використовуваних для зберігання боєприпасів та за підсумками огляду складати план ремонту, та подавати його на затвердження начальнику бази.

        1. У сховищах і на майданчиках з вибухонебезпечними елементами забороняється проводити будь-які роботи, крім завезення (вивезення) майна, укладання для зберігання і дрібного ремонту сховищ при дотриманні таких правил:

  • для проведення робіт повинен бути призначений керівник робіт;

  • робітники повинні знати правила безпеки і протипожежні заходи;

  • при ремонті даху сховища без стельового перекриття над вибухонебезпечними елементами натягувати брезент чи сітку, для запобігання випадковому падінню на елементи різних предметів, інструменту тощо;

  • при ремонті підлог вибухонебезпечні елементи забирати, розташовуючи їх тимчасово поруч зі сховищем чи на вільній площі усередині нього.

На період заміни і ремонту фундаменту, стояків стін, внутрішніх стовпів, кроквяних ніг та інших несних конструкцій сховище необхідно повністю звільнити від вибухонебезпечних елементів, усі підготовчі роботи з будівельними матеріалами проводити поза сховищем, відходи будівельних матеріалів з технічної території видаляти щодня.

        1. Навколо сховищ улаштовуються відмостки і водовідвідні кювети для стоку води. Біля кожного входу до сховища також повинні бути зроблені відмостки з нахилами.

Торкання гілок дерев до дахів сховищ не допускається.

        1. З настанням весняного потепління сніг з дахів будинків слід очищати. У весняний період сховища ретельно охороняються від потрапляння до них води.

        2. У випадках виявлення в конструкціях сховищ, навісів, платформ чи на укупорці руйнівників деревини (грибка) начальник бази вживає заходів щодо локалізації і повної ліквідації осередків поразки.

При виявленні зараження грибком, укупорки боєприпаси, що знаходяться в ній, підлягають перезакупорюванню, а укупорка видаляється за межі технічної території бази й оброблюється антисептиком чи спалюється.

        1. У сховищах, призначених для зберігання боєприпасів до стрілецької зброї, ручних гранат і вибухових речовин, можуть встановлюватись металеві гратові двері, які замикаються, а на вікнах і вентиляційних люках повинні бути металеві грати та сітка, розмір чарунок металевих грат повинен бути не більше 150х150 мм, а товщина прута – не менше 10 мм. Прути зварюються у кожному перехрещенні.

Сховища, призначені для зберігання димних порохів, обладнуються стелажами. Усі частини стелажів з'єднуються і скріплюються між собою на шипах і дерев'яних нагелях без застосування цвяхів і кріпильних виробів з чорних металів.

Стелажі і штабелі нумеруються. Номери штабелів вказуються на штабельних ярликах і в облікових картках (додаток 33).

У сховищах для ракет і боєприпасів скло вікон, що виходять на сонячний бік, повинне бути зафарбоване з внутрішнього боку світлою фарбою або крейдяним розчином.

        1. Для підвищення інтенсивності провітрювання підштабельного простору в сховищах будь-якого типу необхідно:

  • у нижніх частинах стін мати люки (віддушини) по периметру сховища;

  • загальна площа люків для сховища ємністю 50 вагонів повинна бути не меншою 8—10 м2;

  • люки розташовувати якнайближче до рівня підлоги й обладнувати металевими сітками й щільно підігнаними дверцятами;

  • у лісистій місцевості навколо сховищ провадиться необхідне розрідження лісу і розчищення місцевості від заростей чагарнику, що перешкоджає провітрюванню сховищ.

        1. У сховищах для боєприпасів повинні бути:

  • тумбочка із шухлядою (стіл) для облікових документів;

  • табурет;

  • стіл для укладання і розбирання штабелів;

  • піраміда для зберігання інвентарю;

  • драбини;

  • прилади для вимірювання температури і вологості повітря;

  • підставка для встановлення метеорологічних приладів;

  • набір інструменту, необхідного для розкриття укупорки боєприпасів, що зберігається в ящику;

  • журнал огляду сховища й озброєння, журнал обліку провітрювання, облікові картки і реєстр до них;

  • інструкції завідувачу сховища, опис інвентарю й устаткування сховища в рамці під склом чи іншим прозорим матеріалом;

  • підставка для чищення взуття біля вхідних дверей;

  • дошка пожежного розрахунку;

  • паспорт сховища;

  • акт про обробку завіс у сховищі вогнезахисними речовинами;

  • пристрої й інвентар для боротьби з гризунами, коли це необхідно.

Форма паспорта сховища наведена в додатку 22. Дані в паспорті сховища повинні відповідати даним будівельного паспорта.

Весь інвентар і устаткування, що знаходяться в сховищах, повинні бути однотипними в масштабі бази.

У сховищах за наявності вільної площі дозволяється мати запас підкладок і рейок для кріплення штабелів і тачку.

Зберігати рольганги в сховищах забороняється. При необхідності проведення вантажно-розвантажувальних робіт у сховищі протягом декількох днів поспіль, дозволяється після закінчення робочого дня рольгангові потоки не розбирати.

        1. Тумбочка (стіл), у якій зберігаються картки обліку майна, повинна замикатися.

      1. Провітрювання сховищ з боєприпасами

        1. Провітрювання неопалюваних сховищ проводиться для створення умов, що забезпечують тривале збереження ракет і боєприпасів, укупорки, а також самих сховищ. З цією метою на кожній базі для різних пір року, різних кліматичних умов з урахуванням місця розташування бази, типів сховищ і номенклатур боєприпасів, що зберігаються в них, розробляються інструкції і правила організації та здійснення раціональних режимів провітрювання сховищ з ракетами і боєприпасами.

        2. Відповідальними за своєчасне і правильне провітрювання сховищ є завідувачі сховищ. Начальник відділу зобов'язаний постійно стежити за дотриманням установлених правил провітрювання й ефективністю вжитих заходів щодо провітрювання сховищ.

        3. Стан сховищ повинен виключати можливість потрапляння атмосферних опадів у сховища, а також запобігати довільному і нерегульованому цілодобовому обміну повітря в сховищах через великі щілини в стінах, дверях, вікнах, підлогах, дахах і стиках стін з дахом. Вільний нерегульований доступ зовнішнього повітря в сховище може при швидких потепліннях призвести до конденсації вологи на холодних боєприпасах, укупорці та конструкціях сховищ.

        4. Завідувачі сховищ повинні повністю використовувати сприятливі погодні умови для провітрювання сховищ з боєприпасами.

        5. З метою створення умов для більш тривалого провітрювання (без присутності завідувачів сховищами біля провітрюваного приміщення) у сховищах обладнуються ґратчасті двері, що замикаються.

        6. Для поліпшення умов зберігання, вживаються заходи для прогрівання шляхом провітрювання сховища і майна, що зберігається в ньому.

Прогрівання боєприпасів і сховищ допускається та забезпечується провітрюванням їх протягом усього часу, коли температура зовнішнього повітря вища від температури повітря всередині сховища, а точка роси зовнішнього повітря нижча від температури повітря в сховищі (на рівні нижнього ряду ящиків з боєприпасами) не менше ніж на 1—2° С.

        1. Провітрювання сховищ не допускається:

  • під час туману, дощу, снігопаду і при вологості зовнішнього повітря, близької до межі насичення водяними парами (95—100% відносної вологості);

  • під час грози й ураганів, під час сильного вітру, коли в сховище можуть потрапити пил і пісок.

        1. У холодну пору року, щоб уникнути небажаного охолодження сховищ і боєприпасів, провітрювання сховищ при температурі зовнішнього повітря, нижчій від температури повітря в сховищі, не рекомендується.

        2. Допускається в окремих випадках (для видалення зі сховища більш вологого повітря) короткочасне провітрювання сховищ при температурі зовнішнього повітря низжчою, ніж температура повітря у сховищі.

У цьому випадку не слід допускати значного охолодження сховища і боєприпасів, що знаходяться в ньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]