Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
  1. Правила заходи безпеки при поводженні з ракетами і боєприпасами

    1. Загальні положення заходів безпеки

      1. У цих Правилах викладаються обов'язкові вимоги заходів безпеки й охорони праці, яких необхідно дотримуватись при поводженні з ракетами і боєприпасами на артилерійських арсеналах, базах і складах.

      2. Заходи щодо охорони праці, безпеки і виробничої санітарії на базах спрямовані на створення безпечних і здорових умов праці та запобігання виробничому травматизму, професійним і простудним захворюванням робітників, службовців і військовослужбовців, що займаються виробничою діяльністю, а також на запобігання займанню і вибухам ракет і боєприпасів, що можуть викликати людські жертви і завдати матеріальної шкоди.

Забезпечення безпеки робіт, планове вжиття організаційно-технічних заходів, спрямованих на поліпшення й оздоровлення умов праці, доведення до санітарних норм стану повітряного середовища, шумів, вібрацій і освітленості на робочих місцях є прямим обов'язком усіх начальників баз і керівних адміністративно-господарських та інженерно-технічних працівників, обов'язки і права яких при організації заходів безпеки та виробничої санітарії зазначені в додатках 26, 27, 28, 29.

      1. Відповідно до цих Правил на кожній базі для всіх робіт з ракетами та боєприпасами і для робітників всіх професій повинні бути розроблені інструкції з заходів безпеки й охорони праці, погоджені з місцевим комітетом профспілки і затверджені начальником бази.

Також повинні бути розроблені Інструкції з заходів безпеки при виконанні всіх операцій з підвищеною небезпекою. Ці інструкції затверджуються тільки начальником бази.

Працівники повинні вивчити інструкції. Всі інструкції мають бути вивішені на робочих місцях у цехах і відділах на видному і зручному для читання місці.

При виконанні робіт з підвищеною небезпекою на робочих місцях, крім того, повинні бути вивішені відповідні плакати чи попереджувальні написи.

      1. На проведення робіт з підвищеною небезпекою відповідно до вимог Положення про застосування нарядів на виконання робіт з підвищеною небезпекою видається наряд-допуск встановленого зразка (додаток 27).

Інженерно-технічні працівники бази, майстри, бригадири і завідувачі сховищ повинні вивчити дані Правила і правила заходів безпеки в окремих галузях промисловості і транспорту відповідно до виконуваної ними роботи та займаної посади.

Усі працівники, які мають виконувати роботи з ракетами і боєприпасами, повинні пройти медичний огляд, навчання, інструктаж, перевірку знань та бути допущеними до самостійного виконання робіт наказом по частині.

      1. Правила безпеки повинні виконуватися за будь-яких умов, незалежно від терміновості виконання робіт. Брак матеріальних засобів, робочої сили й інші причини не можуть бути підставою для порушення правил безпеки.

      2. Здійснювати будь-які роботи з ракетами та боєприпасами без керівництва цими роботами і постійного нагляду за ними забороняється, начальник, який дає завдання на роботу з ракетами і боєприпасами, зобов’язаний врахувати ступінь небезпеки робіт, кваліфікацію й досвід виконавців і призначити керівника.

Керівниками робіт з ракетами і боєприпасами призначаються фахівці з ракет і боєприпасів: інженери, технологи, піротехніки, техніки, завідувачі сховищ і майстри.

Відповідальність за організацію роботи з охорони праці та стан засобів безпеки на базі покладається на начальника служби охорони праці та головного інженера бази. Служба охорони праці функціонує як самостійний підрозділ. Ця діяльність здійснюється відповідно до Положення про організацію роботи з охорони праці, заходів безпеки і виробничої санітарії на підприємствах Міністерства оборони.

      1. Перед початком роботи з ракетами і боєприпасами призначений керівник робіт зобов'язаний:

    • одержати від безпосереднього начальника вказівки щодо виконання завдання, врахувати технічний стан ракет і боєприпасів (ступінь їхньої небезпеки), (додаток 35);

    • ознайомитися з керівними документами щодо виконання даної роботи;

    • перевірити стан устаткування, пристосувань, інструменту й огороджувальних пристроїв, спецодягу і захисних засобів;

    • вказати робітникам, що саме вони мають робити і які особливі запобіжні заходи повинні бути вжиті кожним з них;

    • перевірити, як засвоїли робітники свої обов'язки і правила безпеки, встановлені для операцій з підвищеною небезпекою;

    • перевірити наявність і стан засобів пожежогасіння та розподілити обов'язки між робітниками відповідно до пожежного розрахунку.

В разі повторювання робіт з боєприпасами керівник робіт зобов'язаний щодня перед початком роботи нагадувати працівникам правила безпеки і перевіряти, чи знають вони ці правила.

      1. При проведенні робіт з ракетами і боєприпасами керівник повинен постійно знаходитись на місці виконання робіт та контролювати виконання працівниками правил заходів безпеки та вимог технологічної документації.

      2. До робіт з підвищеною небезпекою відносяться:

    • розвантаження, перевірка на безпеку і розсортування боєприпасів третьої категорії та всіх боєприпасів, що надходять з військ;

    • розвантаження і розсортування боєприпасів, небезпечних у поводженні з ними та транспортуванні;

    • вигвинчування з остаточно споряджених пострілів підривачів (трубок);

    • розряджання боєприпасів, що містять капсулі, димний порох чи піротехнічні засоби;

    • ремонт кумулятивних снарядів і мін, а також пострілів з ними;

    • ремонт гранатометних пострілів;

    • ремонт ПТКРС і бойових частин до них;

    • розсвердлювання вибухової речовини в снарядах, мінах і головних частинах реактивних снарядів;

    • виплавлення вибухової речовини зі снарядів, мін, головних частин реактивних снарядів і ручних гранат;

    • розсвердлювання стопорних гвинтів при розбиранні реактивних снарядів;

    • розряджання димових, запальних і освітлювальних снарядів і мін;

    • розмішування, розважування і сортування нітроцелюлозних порохів (звичайного піроксилінового, безполум’яного, малогігроскопічного, малоерозийного, висококалорійного, флегматизованого, пористого, полум’ягасильного, нітрогліцеринового, нітродигліколевого, нітроксилітанового, кордитного, віскозного, сферичного);

    • розклинення нітроцелюлозних порохів при в'язанні пучків;

    • розряджання (розбирання) на деталі підривачів (трубок), засобів запалення (що містять капсулі чи електрозапали) і піротехнічних засобів;

    • випробування вогневого кола підривачів (трубок);

    • випробування капсулів на чутливість до наколу жалом чи вогняного променя;

    • випробування піротехнічних засобів на дію (стрільбою);

    • випробування піротехнічних засобів фотометруванням;

    • усі контрольно-лабораторні роботи з димним і нітроцелюлозним порохами та безоболонковими трасерами;

    • знищення боєприпасів шляхом підриву, випалювання і спалювання;

    • розвантаження, перевірка ракет, що надходять з військ, або які впали з висоти 0,5 м та були під впливом стихійних лих;

    • ремонт та технічний огляд бойових частин ракет, двигунних установок;

    • знищення ракет, двигунних пристроїв, бойових частин та інших піротехнічних засобів;

    • перевірка піропатронів та пірозапалів;

    • заправка посудин, що працюють під тиском.

      1. До боєприпасів, небезпечних при збереженні, службовому обігу і транспортуванні, відносяться:

    • стріляні снаряди, що не розірвалися, міни, гранати до ручних і станкових гранатометів, головні (бойові) частини до реактивних снарядів і ПТКР;

    • остаточно споряджені постріли (снаряди, міни), які піддавалися дії вибуху, вогню при пожежах чи такі, що були в аваріях під час перевезень залізничним, водним чи автомобільним транспортом;

    • остаточно споряджені постріли (снаряди, міни) з небезпечними в обігу підривачами (що надходять з військ без герметизувальних ковпаків, з порушеними заводськими упаковками і т. п.);

    • підривачі, що мають механічні ушкодження, зі знятими герметизувальними ковпаками, з пом'ятими, проколотими, розірваними чи відсутніми мембранами;

    • підривачі, що надійшли розсипом, у нештатній укупорці;

    • нітроцелюлозні порохи, що втратили хімічну стійкість (за висновками контрольних лабораторій);

    • ручні і протитанкові гранати з вставленими у них запалами;

    • детонатори, запальні трубки і підривні шашки з вставленими у них капсулями-детонаторами;

    • усі боєприпаси, заборонені як небезпечні в обігу і при транспортуванні, відповідно до Переліку заборонених боєприпасів.

      1. Роботи з боєприпасами, переліченими в п. 8.1.10, повинні проводитися в спеціально обладнаних приміщеннях, кабінах чи у відокремлених місцях, що забезпечують безпеку як для працюючих з ними, так і для оточуючих.

Забороняється завозити на технічну територію небезпечні в обігу боєприпаси.

Розвантаження і сортування боєприпасів, перелічених у п. 8.1.10, повинно проводитися на сортувальних площадках, пункти розвантаження при цьому повинні бути не ближче 200 м від штабелів з боєприпасами і 25 м один від одного.

Зразкова схема організації сортувальної площадки показана в додатку 23.

      1. На роботи з підвищеною небезпекою, а також на всі роботи з боєприпасами, що виконуються на верстатах і верстатно-транспортному устаткуванні, для проведення яких вимагаються спеціальні знання, допускати найбільш досвідчених робітників, що вивчили безпечні методи виконання робіт, здали заліки зі спеціального техмінімуму, затвердженого начальником бази, і мають посвідчення на право виконання даних робіт.

      2. Способи проведення робіт з боєприпасами, порядок операцій, устаткування, матеріали й інструменти застосовувати тільки передбачені типовими технологічними процесами, інструкціями і керівництвами.

Впровадження у виробництво нових зразків устаткування і пристосувань, які розроблюються силами баз, для робіт з боєприпасами і у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях допускається тільки з дозволу вищих органів управління ЗС України, який видається після випробування цих зразків комісією, створеною начальником бази, за участю інспектора з заходів безпеки на відповідність їх вимогам безпеки, і позитивного висновку технічної експертизи, проведеної МО України.

Зміна технологічного процесу, порядку і способів виробництва, а також заміна устаткування, матеріалів, інструменту, застосовуваних при роботах з боєприпасами, допускається тільки з дозволу начальника, що затвердив технічну документацію.

Роботи, що супроводжуються тепло-, газо-, пило- і паровиділеннями, повинні проводитися в приміщеннях, обладнаних вентиляцією, яка забезпечує умови праці, відповідні чинним санітарним нормам.

Концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень не повинні перевищувати діючих санітарних норм.

      1. Роботи з боєприпасами повинні бути організовані так, щоб не було падіння боєприпасів. Випадки падіння боєприпасів негайно розслідуються, терміново усуваються причини, що викликали їхнє падіння.

Остаточно споряджені постріли (снаряди, міни), що впали з висоти більше одного метра, повинні бути приведені в неостаточно споряджений вид, при цьому необхідно дотримуватися запобіжних заходів безпеки.

Підривачі в таких пострілах (снарядах, мінах) повинні бути замінені.

      1. Забороняється тримати на робочих місцях і в приміщеннях вибухонебезпечні елементи понад норм, встановлених технологічними процесами чи інструкціями. При визначенні норм завантаження робочих місць і приміщень зазначеними елементами виходити з їх мінімальних кількостей, що забезпечують необхідний ритм роботи при заданій продуктивності праці.

Забороняється захаращувати проходи і виходи з цеху чи сховища і підходи до засобів пожежогасіння. Територію навколо виробничих будинків, платформ і сховищ потрібно утримувати в чистоті.

Забороняється зберігати боєприпаси, укупорку й устаткування між будинком цеху і прицеховими платформами.

Укладати штабелі з боєприпасами під проводами ліній низької і високої напруги забороняється.

      1. У сховищах з боєприпасами і на майданчиках для зберігання боєприпасів ніяких робіт, крім завезення, вивезення, перевірки наявності та комплектності укладання ракет і боєприпасів у штабелі чи на рами і переміщення їх, проводити не дозволяється.

У сховищах для зберігання ПТКР крім робіт, пов'язаних із прийманням, відправленням і переміщенням виробів, допускається робити заміну силікагелю.

      1. Забороняється проводити розбирання й вилучення вибухових речовин з боєприпасів без особливого на те дозволу, а також зберігати боєприпаси в кабінетах, класах і інших приміщеннях або використовувати не холості боєприпаси в навчальних цілях.

      2. Забороняється проводити будь-які роботи з ремонту приміщень, у яких безпосередньо виконується робота з боєприпасами, а також усі роботи з монтажу, демонтажу і ремонту устаткування, пов'язані з застосуванням відкритого вогню.

      3. Для налагодження верстатів і припасування укупорки допускається застосування тільки спеціально виготовлених макетів. Застосовувати для цих цілей бойові постріли, снаряди і міни, у тому числі і неостаточно споряджені, категорично забороняється.

      4. Під час монтажу електроустановок і експлуатації електроустаткування керуватися чинними:

    • Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ);

    • Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕЕС);

    • Правилами безпеки при експлуатації електроустановок споживачів (ПБЕЕС).

      1. Відходи виробництва (стружку, тирсу, папір, відпрацьовані ганчірки) з технічної території бази і деревообробних цехів незалежно від місця їхнього розташування вивозити після заповнення металевих бункерів для відходів або щодня. Залишати відходи після закінчення робочого дня до наступної зміни забороняється.

Виробничі відходи перед їх вивезенням з технічної території бази повинні ретельно оглядатися, щоб не було серед них елементів боєприпасів.

      1. Періодично, не рідше одного разу на місяць, повинне здійснюватися ретельне прибирання всіх приміщень, де проводилися роботи з боєприпасами (миття підлог, видалення пилу зі стін, стель і устаткування).

У деревообробних цехах таке прибирання необхідно робити щотижня.

У приміщеннях, де проводяться роботи з димними і нітроцелюлозними порохами і зарядами з них (у розважувальних і складальних цехах), прибирання слід проводити не рідше одного разу на тиждень. При цьому повинний здійснюватися ретельний огляд приміщень і устаткування з метою видалення пороху, який випадково потрапив під підлогу, у щілини, ніші, під конвеєри й у виїмки верстатного устаткування. Робочі місця необхідно прибирати щодня перед закінченням робочого дня і перед обідньою перервою, протираючи підлоги й устаткування вологою ганчіркою.

      1. Забороняється залишати у виробничих приміщеннях цехів спецодяг, забруднений оліфою, мастилами. Цей одяг зберігати в металевих ящиках або в спеціально обладнаних з цією метою приміщеннях. Спецодяг, не забруднений мастилами, дозволяється зберігати в індивідуальних шафках чи на вішалках, розміщених у окремих приміщеннях (гардеробних) цехів. Забороняється залишати у кишенях спецодягу дрантя, рукавиці та інші предмети, просочені пально-мастильними матеріалами.

      2. Щодня після закінчення робочого дня керівник робіт разом із представником пожежної охорони зобов'язаний перевірити всі робочі місця і приміщення, усунути помічені недоліки, відключити цех (пункт робіт, сховище) від живильної електролінії, закрити й опечатати приміщення, зробити відповідний запис у журналі приймання і здавання об’єктів пожежному нагляду.

Один раз на тиждень усі опалювальні прилади, встановлені в усіх вибухонебезпечних приміщеннях, протирати від пилу, про що робити запис у журналі приймання і здавання об’єктів пожежному нагляду.

Для кожного приміщення, що підлягає огляду пожежним наглядом, повинні бути розроблені і затверджені головним інженером бази спеціальні переліки, у яких указується, що конкретно і як повинно бути оглянуто пожежним наглядом при перевірці приміщень перед закінченням робочого дня.

      1. Забороняється розводити відкрите полум’я на технічній, адміністративно-господарській території бази, а також в житловому містечку.

Відкрите полум’я на технічній території бази допускається у виключних випадках і тільки з дозволу начальника бази, про що віддається наказ.

Особи, які проводять роботи із застосуванням вогню, повинні мати інструкцію, затверджену начальником бази. Роботи повинні проводитися у присутності пожежного нагляду і за наявності необхідних засобів пожежогасіння.

Відкрите полум’я на адміністративно-господарській території бази і в житловому містечку допускається з дозволу начальника пожежної команди, який у цих випадках вживає необхідних заходів щодо протипожежної безпеки.

      1. Робота з розчинниками, мастилами та іншими легкозаймистими речовинами повинна проводитися на спеціально обладнаних дільницях, забезпечених припливно-витяжною вентиляцією і фільтрами, що виключають забруднення стволів вентиляції. Після закінчення робочого дня робоче місце ретельно протирають, залишки цих матеріалів прибирають до спеціальних комор.

Випадково розлиту речовину необхідно прибирати негайно. До роботи з розчинниками допускаються особи, які пройшли спеціальний медичний огляд.

      1. У витратних цехових коморах, розміщених поза цехом, розчинники повинні зберігатися у закритій тарі у кількості, що не перевищує тримісячний запас.

Забороняється спільне зберігання розчинників і фарб з кислотами і лугами.

      1. Під час роботи з кислотами та іншими дуже агресивними рідинами особовий склад забезпечується спецодягом (прогумований фартух, чоботи, рукавиці, окуляри), а в необхідних випадках протигазами і респіраторами.

На дільниці робіт з кислотами повинен бути розчин лугу для нейтралізації та аптечка з медикаментами для надання першої допомоги потерпілому від агресивних речовин.

На видному місці повинна бути вивішена інструкція щодо надання першої допомоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]