Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Правила безпеки під час робіт з ракетами і боєприпасами

      1. Розташування цехів і вантажно-розвантажувальних площадок на території бази

        1. Відстані між сховищами з боєприпасами, вибухонебезпечними цехами, а також від вибухонебезпечних цехів і сховищ з боєприпасами до інших будівель і споруд бази, класифікація цехів, приміщень і ділянок за ступенем вибухо- та пожежонебезпеки і рекомендовані виконання електроустаткування повинні відповідати вимогам безпеки (додаток 3).

Для навантаження, розвантаження і тимчасового зберігання зібраних пострілів і елементів до них біля кожного цеху обладнуються вантажно-розвантажувальні платформи (майданчики), розміщення, утримання і норми завантаження яких повинні відповідати встановленим вимогам, визначеним у цьому Керівництві.

Платформи для розвантаження, навантаження і тимчасового зберігання гільз і ракетних неспоряджених частин реактивних снарядів та інших вибухобезпечних елементів можуть примикати впритул до цеху.

        1. Усі роботи з боєприпасами в цехах, на пунктах робіт, а також при навантаженні у вагони або вивантаженні з вагонів повинні проводитися при достатньому природному чи штучному освітленні.

При організації інших видів робіт освітлення робочих місць повинне відповідати вимогам чинних санітарних норм.

Застосовувати для освітлення гасові лампи, ліхтарі типу «кажан» і свічі (стеаринові, воскові) забороняється.

При раптовому вимиканні освітлення роботи з боєприпасами повинні бути негайно призупинені та вжиті заходи для забезпечення тимчасового освітлення приміщень (робочих місць) електричними ліхтарями.

До відновлення освітлення працюючі повинні залишатися на своїх місцях або евакуюватися з цеху організованим чином.

Під час робіт з неукупореними боєприпасами забороняється:

  • перекочувати по столу постріли, снаряди, міни, гранати до ручних і станкових гранатометів, головні (бойові) частини реактивних снарядів і ПТКР непаралельно один одному;

  • переносити боєприпаси на плечі або спині; переносити більше одного неукупореного пострілу, снаряда (міни) калібром понад 50 мм ;

  • переносити неукупорені остаточно споряджені снаряди і міни 152-мм калібру і вище без підтримувальних пристосувань;

  • переносити боєприпаси, засоби запалення, трасери, патрони до стрілецької зброї врозсип без спеціальної укупорки (зборок);

  • ставити на транспортні засоби заряди в гільзах з угвинченими в них капсульними втулками, снаряди, міни, гранати до ручних і станкових гранатометів і головні (бойові) частини реактивних снарядів і ПТКР у вертикальному положенні, якщо це може призвести до їх падіння в процесі транспортування;

  • ставити в штабель вертикально всі артилерійські постріли унітарного заряджання з бойовими капсульними втулками, а також встановлювати у вертикальному положенні усі види остаточно споряджених пострілів, неостаточно споряджені кумулятивні снаряди (міни), кумулятивні гранати гранатометних пострілів і будь-які снаряди до 76 мм калібру включно;

  • тримати навалом на робочому місці елементи пострілів і готові постріли або перевантажувати ними робочі місця понад встановлені технологічним процесом норми;

  • тримати на рамах у цеху і зберігати на платформах, майданчиках і в сховищах снаряди, міни, гранати до ручних і станкових гранатометів, головні (бойові) частини реактивних снарядів і ПТКР з незакритим вічком, за винятком випадків, які визначаються технологічною документацією.

      1. Розважування зарядів, відновлення гільз і розігрівання мастил

        1. Розважування порохових зарядів, оновлення гільз, розігрівання мастил і виготовлення картонних виробів дозволяється проводити в будівлі складального цеху в ізольованих від складального потоку приміщеннях.

Приміщення для розважування зарядів і розігрівання мастил повинні бути відгороджені від інших приміщень вогнетривкими стінами і мати окремий вихід назовні.

        1. У потоках, розташованих у приміщеннях класу В-1(особливо вибухонебезпечні) і В-1а (вибухонебезпечні), дозволяється встановлювати парові витратні парафіноплавки ємністю до 5 кг, а в приміщеннях класу В-1б (вибухонебезпечні) і нижче можуть використовуватися парафіноплавки з електронагрівальними елементами у вибухозахищеному виконанні.

        2. Устаткування, верстати і механізми, застосовувані при роботах з боєприпасами, повинні бути справними і перед пуском в експлуатацію випробувані та посвідчені комісією з складанням відповідного акта, при цьому забороняється:

  • працювати на несправних верстатах або на відремонтованому устаткуванні без попереднього його випробування;

  • робити ремонт, чищення і змащення устаткування і механізмів з невимкненим електродвигуном;

  • знімати під час роботи огороджувальні пристосування.

Ящики з боєприпасами при транспортуванні рольгангами повинні пересуватися плавно, без ударів і трясіння; ящики, що через свою конструкцію по рольгангах не можуть плавно пересуватися, а вдаряються об ролики, транспортувати на дерев'яних щитках.

        1. Перенесення і перевезення на технологічних візках, а також транспортування на конвеєрі розкупорених підривачів, трубок і засобів запалення повинні здійснюватися тільки в спеціальних дерев'яних чи пластмасових збірках із гніздами для кожного виробу. Загальна маса однієї збірки з виробами не повинна перевищувати 15 кг.

Переносити і перевозити підривачі, трубки і засоби запалення навалом забороняється.

        1. При транспортуванні боєприпасів на конвеєрі безпечні відстані між осколковими, осколково-фугасними, фугасними і кумулятивними снарядами і мінами, пострілами унітарного заряджання, реактивними снарядами повинні бути не менше:

  • до 45-мм калібру включно — 10—15 см;

  • від 57-мм до 100-мм калібру включно —16—20 см;

  • від 107-мм до 152-мм калібру включно — 30—40 см;

  • більше 152-мм калібру — 80—100 см.

Транспортування зарядів від місця вилучення їх з укупорки до місця спорядження гільз робити тільки в збірках з кришками, що закриваються. Збірки дозволяється закріплювати постійно на конвеєрі.

        1. У літній період як у робочий час, так і після роботи забороняється розміщати порохові заряди в гільзах чи збірках ближче 1 м від внутрішнього контуру заземлення цеху для запобігання впливу на них вторинних проявів блискавок.

Для виключення нагромадження великих зарядів статичної електрики при проведенні робіт з димними і нітроцелюлозними порохами, зарядами і виробами з них (запалювачами, пороховими стовпчиками, вибух-пакетами тощо), п'єзоелектричними підривачами, засобами запалення і вибухонебезпечними елементами ПТКР не допускається застосування матеріалів, що електризуються (ізоляційних). Робочі столи і підлоги приміщень повинні покриватися електропровідним лінолеумом, гумою тощо.

З цією ж метою забороняється також працювати з зазначеними вище виробами в одязі з вовняного трикотажу, лавсану, капрону, нітрону, ацетатного шовку й інших синтетичних тканин, що легко електризуються .

Для відводу зарядів статичної електрики з працюючого в цеху потрібно зробити надійні заземлювальні пристрої з мідними шинами (трубками), пластинами чи сітками.

У приміщенні цеху, де виконуються роботи з відкритими порохами чи піротехнічними засобами, варто підтримувати відносну вологість повітря не нижче 70%.

        1. Після закінчення робочого дня всі боєприпаси з цеху повинні видалятися на прицехові платформи, за винятком бойових комплектуючих елементів і боєприпасів, необхідних за технологічним процесом для забезпечення початку роботи наступної зміни. Кількість елементів і боєприпасів, що залишаються у цеху, не повинна перевищувати півгодинної потреби потоку збирання пострілів (ремонту боєприпасів). При цьому порохові заряди, зібрані в гільзи, і заряди для збирання реактивних снарядів повинні зберігатися в окремій кабіні на стелажах чи у штатній укупорці.

Дозволяється зберігати не більше чотиригодинного запасу гранатометних пострілів у спеціальній камері для витримки і полімеризації епоксидного компаунду.

У приміщенні для сушіння пофарбованих снарядів (мін) дозволяється мати двозмінний запас пофарбованих і заґрунтованих снарядів (мін).

У зимовий час для обігріву, якщо це потрібно за технологічним процесом, дозволяється залишати не більше змінного запасу снарядів (мін, головних частин) та інших бойових комплектуючих елементів, а також двогодинного запасу гранатометних пострілів, при цьому приміщення для обігріву повинно бути ізольоване від інших приміщень цеху капітальними стінами.

В опалюваних галереях для обігріву артилерійських снарядів, мін, реактивних снарядів та інших елементів дозволяється залишати на конвеєрі не більше змінного запасу цих боєприпасів з дотриманням встановлених інтервалів і при механічному відключенні приводу конвеєра.

Вивішувати у виробничих приміщеннях цехів картини та плакати, що не відносяться до виробничої роботи, забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]