Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Протипожежна охорона

      1. Протипожежна служба на базах організується відповідно до Статуту внутрішньої служби, наказів Міністра оборони України і Положення про пожежну охорону в Збройних Силах України.

Відповідальність за стан пожежної безпеки та організацію пожежної охорони несе начальник бази.

Виконанням робіт з пожежної безпеки бази керує начальник служби пожежної безпеки або командир пожежного підрозділу, а там, де він не передбачений за штатом, його обов'язки покладаються на одного з офіцерів (прапорщиків) за сумісництвом.

Командири підрозділів, начальники служб, майстерень, цехів, клубів, лабораторій та інших об'єктів відповідають за виконання вимог пожежної безпеки в підпорядкованих їм підрозділах, службах, на об'єктах та за справний стан засобів пожежогасіння.

      1. Вказівки начальника служби пожежної безпеки з питань пожежної безпеки є обов'язковими для всього особового складу бази.

      2. Протипожежні заходи, що вживаються на базі, повинні виключати можливість виникнення пожежі. Особовий склад пожежного підрозділу має бути постійно готовий до швидкої ліквідації пожежі і проведення рятувальних робіт.

      3. На кожній базі розробляється план пожежної безпеки. План є основним документом і визначає заходи пожежної безпеки, а також порядок використання сил і засобів для гасіння пожеж.

План розроблюється головним інженером і начальником служби пожежної безпеки та затверджується начальником бази.

План пожежної безпеки бази повинен складатись з таких розділів:

  • Розділ 1 – Загальна інструкція з заходів пожежної безпеки на базі.

  • Розділ 2 – Розрахунок сил і засобів, які залучаються для гасіння пожежі.

  • Розділ 3 – Порядок евакуації озброєння, техніки і майна при пожежі на об’єктах.

  • Розділ 4 – Дії особового складу , чергового частини і штабу пожежогасіння при виникненні пожежі:

    • на технічній території;

    • в забороненому районі.

До плану пожежної безпеки додаються такі документи:

  • Копія (витяг) наказу начальника бази “Про організацію пожежної безпеки на базі на 200 _ р.”

  • Табель пожежних постів.

  • Конкретні інструкції щодо заходів пожежної безпеки для кожного підрозділу, сховища, пункту робіт.

  • Розрахунок нормативної потреби запасів води, вогнегасників і засобів протипожежного захисту для об’єктів бази.

  • Схема розташування доріг, пожежних джерел водопостачання і засобів пожежогасіння.

  • Схема розташування постів на технічній території у період грози.

  • План оповіщення підрозділів і посадових осіб при виникненні пожежі на базі.

  • Схема залучення сил та засобів пожежогасіння при виникненні пожежі.

  • Схема організації проведення вогневих робіт на технічній території і в пожежовибухонебезпечних приміщеннях.

  • Аркуш відміток про практичне відпрацювання плану пожежної безпеки бази.

  • Аркуш відміток ознайомлення посадових осіб бази з планом пожежної безпеки.

План пожежної безпеки бази повинен бути погоджений з військовими та міськими пожежними підрозділами МНС, які залучаються для гасіння пожеж, командирами військових частини, від яких залучаються особовий склад та техніка для гасіння пожеж, евакуації майна. Після цього план вводиться в дію наказом по базі і доводиться до всіх службових осіб та особового складу під розпис.

Для організації боротьби з лісовими пожежами перед початком літнього періоду наказом начальника бази створюється оперативна група з гасіння лісових пожеж і запобігання проникненню вогню на територію бази. Оперативній групі надаються необхідна автотракторна, землерийна техніка й особовий склад. Для боротьби з лісовими пожежами заздалегідь заготовлюється необхідний запас первинних засобів пожежогасіння (лопати, пилки, сокири).

При виникненні лісової пожежі в радіусі до 5 км начальник бази доповідає про це старшому начальнику з вказанням характеру пожежі (лісова, торф'яна), її площі, напрямку поширення і вжитих заходів щодо гасіння. Організується цілодобова патрульна служба або виставляються пожежні пости з метою своєчасного виявлення і ліквідації виникаючих пожеж.

Оперативна група зобов'язана організувати взаємодію з місцевими органами державної влади для запобігання виникненню лісових і торф'яних пожеж, а у випадку виникнення - для їх гасіння.

Командування бази повинне мати постійну інформацію щодо пожежної обстановки в районі дислокації бази і заходів ліквідації лісових і торф'яних пожеж, вжитих місцевими органами влади.

Пожежна безпека на базах здійснюється:

  • штатними пожежними підрозділами;

  • позаштатними пожежними командами;

  • добровільними пожежними дружинами (командами).

Чисельність особового складу, кількість і тип автомобілів штатних пожежних підрозділів визначаються відповідно до покладених на них завдань, виходячи із рівня пожежовибухонебезпеки об'єктів з урахуванням тактико-технічних характеристик пожежних автомобілів та типових штатів.

У всіх випадках чисельність особового складу штатних пожежних підрозділів повинна бути не менше 14 чоловік, а бойової обслуги на пожежний автомобіль - не менше 7 чоловік.

Чисельність позаштатних пожежних команд визначається залежно від пожежної небезпеки об'єктів, їх кількості, розташування і установлюється:

  • при розташуванні бази у районі виїзду штатних пожежних підрозділів бази та інших відомств - 5-10 чоловік;

  • при розташуванні за межами району виїзду штатних пожежних підрозділів (більше 5 км) - 18 чоловік.

Позаштатні пожежні команди забезпечуються спецодягом і засобами пожежегасіння.

Для гасіння пожеж за особовим складом позаштатного пожежного підрозділу закріплюється автомобіль, обладнаний ємністю з водою (2-4 м3) і пожежною мотопомпою. Для цього можуть бути використані нейтралізаційні, поливальні, інші машини або пристосовані пожежні потяги, які забезпечують можливість подачі вогнегасних засобів для гасіння пожежі. Машини повинні зберігатися у постійній готовності у приміщеннях, які опалюються. Штатні пожежні підрозділи розташовуються в пожежних депо.

Добровільна пожежна дружина (команда) створюється на базах з робітників, службовців, інженерно-технічних працівників, інших громадян з метою життя заходів запобігання пожежам і організації їх гасіння. Організація та завдання ДПД (ДПК) визначаються Положенням про Добровільні пожежні дружини (команди).

Членів добровільних пожежних дружин (команд), які підлягають обов'язковому особистому страхуванню (на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії), слід застрахувати відповідно до Положення про порядок і умови обов'язкового особистого страхування працівників відомчої та сільської пожежної охорони і членів добровільних пожежних дружин (команд).

На базах з кількістю працюючих 50 і більше чоловік утворюються пожежно-технічні комісії та визначається порядок їх роботи.

      1. У цехах, майстернях, сховищах, на пунктах робіт з майном і технікою для контролю за виконанням правил пожежної безпеки, гасіння пожеж і евакуації майна (техніки) призначаються пожежні обслуги з особового складу, що постійно чи тимчасово там працює.

На початку робіт старші обслуг (керівники робіт) визначають обов'язки щодо попередження і гасіння пожеж осіб, призначених у обслуги, записуючи їх прізвища на дошки встановленої форми.

Зварювальні та інші роботи з вогнем проводяться тільки з дозволу начальника бази і за узгодженням з пожежною службою бази. У разі необхідності виставляється пожежний пост. Приступати до проведення вогненебезпечних робіт дозволяється тільки після виконання всіх вимог пожежної безпеки (наявність засобів пожежогасіння, прибирання робочого місця від легкозаймистих матеріалів, захист конструкцій тощо). Після проведення вогненебезпечних робіт робоче місце слід ретельно оглянути і вжити заходів до усунення порушень, які можуть спричинити пожежу.

      1. Акумуляторні навантажувачі й електрокари (з електроживленням від акумуляторної батареї) після закінчення роботи на них повинні зберігатися у спеціально обладнаних приміщеннях.

      2. Виклик пожежної команди в будь-який пункт території бази повинен забезпечуватися електричною пожежною сигналізацією і дублюватися звуковою сигналізацією чи телефоном.

Пожежний інвентар розміщується на видних місцях і фарбується в червоний колір.

Особовий склад бази повинен знати порядок подачі сигналів тривоги і вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння.

У разі виникнення пожежі особовий склад бази повинен вживати заходів для виклику пожежного підрозділу та гасіння пожежі всіма наявними засобами, а також для рятування людей, озброєння, бойової та іншої техніки і матеріальних засобів.

      1. Вибухо- і пожежонебезпечні приміщення обладнуються ефективною системою пожежогасіння, що дозволяє швидко ліквідувати вогнище пожежі.

      2. Для ліквідації вогнищ пожежі в цехах, сховищах, пунктах робіт і інших спорудах і будівлях бази слід мати пожежний інвентар і устаткування за нормами, встановленими Положенням про пожежну охорону в Збройних Силах України.

Для цехів, сховищ і пунктів робіт з ракетами і боєприпасами в складі пожежного інвентарю додатково слід мати (біля кожного щита):

  • бочки з водою —2 шт.;

  • ящик з піском — 1 шт.;

  • швабри (мітли) —2 шт.;

  • драбина — 1 шт.

Пожежний інвентар розміщується на щитах зовні або всереденні приміщень. Щити встановлюються біля кожного об'єкта на відстані 10 – 15 м.

Уздовж лінії залізниці, де систематично виконуються вантажно-розвантажувальні роботи, щити з пожежним інвентарем встановлюються через кожні 200 м.

      1. На технічній території бази з метою пожежогасіння створюється запас води з розрахунку не менше 50 м3 на кожні 100 вагонів боєприпасів. Запас води зберігається у водоймах ємністю по 50— 100 м3. Водойми будуються на відстані не менше 50 і не більше 200 м від сховищ (цехів), майданчиків і штабелів з боєприпасами з таким розрахунком, щоб забезпечити одночасне подавання води до кожного об'єкта з двох і більше водойм. До водойм обладнуються під'їзди, що забезпечують під'їзд пожежних автомашин будь-якої пори року. Пожежні автомашини біля водойми слід встановлювати так, щоб не перекривати дорогу для проїзду іншим автомашинам.

На базі повинна бути схема маршрутів пожежних автомобілів, яка складається таким чином, щоб до найдальшого сховища пожежні машини могли прибути не пізніше ніж через 7 хв з моменту одержання сигналу пожежної тривоги.

Автотракторна техніка пропускається на технічну територію бази після перевірки її пожежним нарядом. Кожен автомобіль чи трактор, що працює на технічній території, оснащують вогнегасниками, азбестовою тканиною і повинен мати справними паливну систему і вихлопний пристрій (глушник).

Забороняється вантажити боєприпаси і ракети на автотранспорт, який не обладнаний засобами пожежогасіння.

      1. Щодня призначається добовий наряд зі складу пожежного підрозділу з необхідними за табелями пожежними засобами, автомобілями і спорядженням.

Під час грози з метою своєчасного виявлення і ліквідації загоряння силами особового складу бази організується спостереження за об'єктами згідно з табелем постів при грозі. Весь особовий склад пожежного підрозділу приводиться до бойової готовності, на технічну територію висилається на пожежному автомобілі пост (або декілька постів – визначає керівник об’єкта) і ведеться спостереження з дотриманням постійного зв'язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]