Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
      1. При наявності водонапірних башт подавання води в мережу необхідно забезпечити, обминаючи башту через обвідні лінії.

    1. Газопостачання

      1. Дані правила поширюються на газопостачання баз природними, штучними зрідженими, вуглеводними та змішаними газами з тиском до 1,2 МПа, які використовуються як паливо.

      2. Проектування і монтаж систем газопостачання повинні здійснюватися тільки спеціалізованими організаціями. На експлуатацію системи газопостачання бази потрібно мати дозвіл організацій міськ- чи райгазу.

      3. Газопостачання баз повинне здійснюватися відповідно до вимог чинних Будівельних норм і правил, Правил безпеки системи газопостачання України, а також даного Керівництва.

      4. Експлуатація і нагляд за системою газопостачання на адміністративно-господарській території й у житлово-побутовому містечку здійснюються представниками організацій міськ- чи райгазу.

Експлуатація і нагляд за системою газопостачання на технічній території повинні здійснюватися спеціально навченими робітниками бази, що склали іспити і допущені до роботи відповідно до вимог Правил безпеки системи газопостачання України.

      1. На кожній базі, що має систему газопостачання, повинні бути інструкції з експлуатації газового господарства, складені відповідно до місцевих умов з урахуванням вимог Правил безпеки в газовому господарстві і погоджені організаціями міськ- чи райгазу.

      2. Переведення на газове паливо котелень, розташованих на технічній території, допускається тільки з дозволу вищих органів управління за проектами, погодженими з організаціями міськ- чи райгазу.

      3. Прокладання магістральних газопроводів через технічну територію не допускається. Відстань від технічної території до магістральних газо- і нафтопроводів установлюється відповідно до норм БНіП. Газопровід до котельні, що проходить по технічній території, повинний мати розташовані до його вводу на технічну територію пристрої, які його відключають.

      4. Газопроводи на технічній території повинні укладатися в ґрунт.

Вздовж траси газопроводу, що проходить по технічній території, виділяється смуга завширшки не менше 25 м, на якій не допускається складування матеріалів і майна та розміщення споруд (а також доріг) як постійних, так і тимчасових.

      1. Газопроводи повинні вводитись безпосередньо в приміщення, де знаходяться агрегати, що використовують газ, чи в суміжне з ним приміщення за умови з'єднання цих приміщень відкритим дверним прорізом. При цьому повітрообмін у суміжному приміщенні повинен бути не менше триразового на годину.

      2. Відстані по горизонталі між підземними газопроводами й іншими спорудами і комунікаціями повинні бути не менше зазначених у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 - Мінімальні відстані по горизонталі між підземними газопроводами й іншими спорудами і комунікаціями, м

Газопровід

Будівлі та споруди (до обрізу фундаменту)

Залізничні колії (до найближчих рейок)

Водопровід (до стінки труби)

Каналізація (до стінки труби)

Теплова мережа (до зовнішньої стінки каналу)

Силові кабелі до 35 кВ

Телефонні кабелі

Дерева (до стовбура)

Повітряні лінії електро - передач

вибухонебезпечні

інші

броньовані

в каналізації

до 1 кВт

від 1 до 35кВт

Низького тиску

(не більше 0,005 МПа)

50

2

3

1

1

2

1

1

1

1,5

1

5

Середнього тиску

(від 0,005 до 0,3 МПа)

50

4

4

1

1,5

2

1

1

1,5

1,5

1

5

Високого тиску

(від 0,3 до 0,6 МПа)

50

7

7

1,5

2

2

1

1

2

1,5

1

5

Високого тиску

(від 0,6 до 1,2 МПа)

50

10

10

2

5

4

2

1

3

1,5

1

5

      1. Відстань по вертикалі між газопроводами й іншими підземними спорудами (водогін, теплова мережа, каналізація тощо) при їхньому взаємному перетинанні повинна бути не менше 0,15 м, а між газопроводом і електрокабелем чи броньованим телефонним кабелем — не менше 0,5 м.

Допускається зменшення відстані між газопроводом і електрокабелем чи телефонним кабелем до 0,25 м за умови прокладки кабелю у футлярі з труб. Довжина футляра повинна бути такою, щоб кінці футляра були не ближче 1 м від стінок трубопроводу, що перетинається.

      1. Газорегуляторні пункти повинні розміщуватися від інших будинків і споруд на відстанях, не менше зазначених у таблиці 3.2.

      2. На технічній території газорегуляторні пункти повинні, як правило, розміщуватися в спеціальних прибудовах до котелень.

Котельні, до яких прибудовані газорегуляторні пункти, обладнуються блискавкозахистом за першою категорією.

Таблиця 3.2 - Мінімальні відстані від газорегуляторних пунктів, що стоять окремо, до будинків і споруд, м

Тиск газу на вході до газо - регуляторного пункту, МПа

Будівлі і споруди

Залізничні колії

(до найближчої рейки)

Авто-мобільні дороги

Повітряні лінії електро-передач

вибухо-небезпечні

інші

До 0,6

Від 0,6 до 1,2

50

50

10

15

10

15

5

8

Не менше 1,5 висоти опори

Електродвигуни і пускова апаратура до витяжних вентиляторів, встановлюваних у приміщеннях газифікованих опалювальних котелень, вбудованих до будівель, повинні бути вибухозахищеними відповідно до вимог ТУ.

При встановленні електродвигунів і пускової апаратури поза межами газифікованого приміщення вони можуть бути в звичайному виконанні.

Конструкція витяжних вентиляторів, встановлюваних у газифікованих котельнях, повинна виключати можливість іскроутворення.

      1. Взаємне розташування газопроводів і електропроводів чи кабелів усередині приміщень повинне задовольняти такі вимоги:

  • при паралельному прокладанні відстань від відкрито розташованого електропроводу чи кабелю до стінки газопроводу повинна бути не меншою 25 см; при прихованому прокладанні електропроводу чи прокладанні його в трубі цю відстань можна зменшити до 5 см, рахуючи відповідно від краю замурованої борозни чи стінки труби;

  • у місцях перетинання газопроводу з електропроводом чи кабелем відстань між ними повинна бути не менше 10 см. Допускається перетинання газопроводу з освітлювальним проводом без зазору за умови укладання електропроводу до гумової чи ебонітової трубки, що виступає на 10 см з кожного боку газопроводу.

      1. Відстань між газопроводом і стінкою (кожухом) електричного щита чи шафи повинна бути не менше 50 см.

      2. Газопроводи в місцях перетинання фундаментів, перекриттів, стін, перегородок, сходових площадок повинні укладатися у футляри, виготовлені, як правило, зі сталевих труб.

Ділянки газопроводів у межах футлярів не повинні мати стикових з'єднань. Простір між газопроводом і футляром повинен зашпаровуватися просмоленим клоччям і заливатися бітумом.

Кінець футляра повинен виступати над підлогою чи за межі стіни на 5 см.

      1. Прокладка газопроводів через вентиляційні камери, шахти і канали, приміщення електричних розподільних пристроїв і підстанцій, а також через приміщення, у яких газопровід може зазнати корозії, не допускається.

      2. При перетинанні газопроводу з водопроводом, каналізацією й іншими трубопроводами відстань між трубами повинна бути не менше 2 см.

      3. Використання змонтованих газопроводів і газового устаткування як опори для інших конструкцій, а також прив'язування до газопроводів канатів, тяг тощо забороняється.

      4. Установлення резервуарів зі зрідженим газом на технічній території забороняється.

      5. Мінімальні відстані від підземних резервуарів зрідженого газу до будинків і споруд зазначені в таблиці 3.3.

Таблиця 3.3 - Мінімальні відстані від підземних резервуарів зрідженого газу до будинків і споруд, м

Характеристика будинків і споруд

Відстані за загальним об’ємом резервуарів, м2

до 10

11-20

21-50

Комунальні будинки незалежно від ступеня вогнестійкості (лікарні, дитячі установи, кінотеатри, клуби, навчальні заклади тощо)

25

25

50

Виробничі, житлові й інші будівлі і споруди

а) I і II ступенів вогнестійкості

8

10

15

б) III ступеня вогнестійкості

10

12

20

в) IV і V ступенів вогнестійкості

12

15

25

      1. Профілактичне обслуговування газопроводів шляхом обходу трас повинне проводитися в терміни, визначені Правилами безпеки в газовому господарстві. Повинні перевірятися на загазованість колодязі, установлені на газопроводі, а також усі підземні споруди, розташовані на відстані до 15 м в обидва боки від газопроводу.

При виявленні газу в будь-якій із зазначених споруд повинні бути додатково оглянуті підвали будинків та інші підземні споруди в радіусі 50 м і вжиті заходи для негайного виявлення й усунення витоку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]