Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Правила безпеки під час роботи з порохами

      1. Приміщення, у якому виконується робота з димними і нітроцелюлозними порохами, повинне задовольняти такі вимоги: має бути сухим, світлим, опалюваним, відокремленим від інших приміщень капітальними стінами, з окремими виходами назовні. Воно повинне сполучатися з іншими приміщеннями цеху через прорізи, що автоматично закриваються металевими щитами чи гідрозавісами, які спрацьовують при виникненні полум'я.

У підлозі не повинно бути щілин, вона повинна бути покрита токопровідним лінолеумом (ксилолітом), а стіни і стеля — пофарбовані олійними фарбами світлого тону.

      1. Над робочими місцями, де здійснюються роботи з димними і нітроцелюлозними порохами у відкритому виді, повинна бути змонтована швидкодіюча автоматична система пожежогасіння. В існуючих цехах замість зазначеної системи дозволяється використовувати над робочими місцями резервуари з водою ємністю не менш 240 л кожний, які підвішені за допомогою «порохових кіс» і автоматично перекидаються при згорянні останніх. Висота підвішування і кріплення резервуарів повинні бути такими, щоб при перекиданні резервуара були виключені випадки травмування робітників.

Цілісність «порохових кіс» і надійність кріплення резервуарів повинні перевірятися не рідше одного разу на квартал, а кількість і якість води в них — щотижня.

      1. У приміщенні, де здійснюється робота з порохами, необхідно постійно підтримувати порядок і чистоту. Інвентар, устаткування, підвіконня, труби і нагрівальні прилади опалювальної системи протирати вологим дрантям наприкінці кожної зміни, а стіни й освітлювальну арматуру - не рідше одного разу на тиждень.

      2. Робоча поверхня столів повинна бути покрита електропровідним матеріалом з питомим опором не вище 106 Ом • см.

Усі металеві конструкції устаткування і покриття столів, на яких здійснюється робота з порохами, повинні бути надійно заземлені. Робота на устаткуванні без заземлення чи при несправному заземленні забороняється.

Повинні суворо виконуватися заходи для захисту від статичної електрики.

      1. Верстати для утрясання зарядів, запресовування картонних виробів і патронування пострілів повинні протиратися не рідше двох разів за зміну для видалення порохового пилу.

Під час роботи з порохами для уловлювання порохових зерен і пилу в місцях можливого їх накопичення під конвеєри, верстати й інше устаткування необхідно встановлювати листи з водою.

При розташуванні конвеєрів під підлогою підлогу в місцях проходження конвеєрів робити розбірним.

Приямки, у яких розміщуються приводні станції конвеєрів, і траншеї підпідлогових транспортерів наприкінці кожної зміни повинні розкриватися з метою видалення порохових зерен, пилу й інших сторонніх предметів.

      1. Для робіт з димними і нітроцелюлозними порохами, що знаходяться у відкритому виді, повинні застосовуватися інструмент, лійки і розважувальні кружки з кольорового металу.

      2. Для відгвинчування шурупів у дерев'яних футлярах ящиків з порохами чи зарядами дозволяється застосовувати сталеву викрутку, а для зашивання картузів запалювачів і зарядів, а також для зшивання запалювачів із зарядами — сталеву голку.

      3. Збірки для транспортування усередині цеху порохів чи зарядів повинні виготовлятися з кольорового металу чи дерева без виступаючих цвяхів і мати кришки.

В окремих випадках дозволяється транспортувати заряди в картузах без збірки, якщо це потрібно за технологічним процесом.

      1. Розкупорювання і закупорювання ящиків з бездимними чи димними порохами робити в окремому приміщенні. Якщо кришки дерев'яних футлярів порохових ящиків закріплені замками, то розкривати такі ящики дозволяється в приміщенні, у якому вилучаються з ящиків заряди чи порохи.

      2. Горловини металевих коробів порохових ящиків повинні бути завжди закриті. Горловини коробів з зарядами чи порохом повинні розкриватися тільки безпосередньо перед висипанням пороху чи вийманням зарядів з ящиків.

Димні та нітроцелюлозні порохи, а також порохові заряди тримати у відкритому виді без укупорки забороняється. У відкритому виді дозволяється тримати порох тільки в такій кількості, яка необхідна для безперебійної роботи, що визначається технологічним процесом.

Запас димного пороху і запалювачів у кількості, що не перевищує змінної потреби, повинен зберігатися в окремому приміщенні цеху, відповідно обладнаному і такому, що знаходиться під наглядом відповідальної особи.

      1. Під час всіх робіт з порохами не допускати розсипання пороху на підлогу. Розсипаний порох треба негайно зібрати, а у випадках просипання на підлогу димного пороху негайно витерти підлогу вологим дрантям.

Зібраний порох зсипати в тушилку з кришкою, що закривається, і після закінчення робочого дня здавати для знищення встановленим порядком.

      1. Нітрогліцеринові порохи брати голими руками забороняється. При роботі з ними робітники повинні надягати міткалеві чи гігієнічні рукавички.

      2. Відсильні мішки й обгортковий папір, що звільнилися від зарядів, ретельно оглядати, щоб у них не було зерен пороху. Неперевірені відсильні мішки й обгортковий папір забороняється вивозити з цеху.

      3. Картузи запалювачів і зарядів з нітроцелюлозного пороху дозволяється зашивати на швейних машинах, не допускаючи при цьому попадання під лапку машини пороху й ударів по ньому голкою. Голкова пластина швейної машини повинна бути виготовлена з кольорового металу або краї отвору для проходження голки в штатній пластині повинні бути забиті (залиті) кольоровим металом.

Електродвигуни швейних машин в невибухозахищеному виконанні повинні бути винесені в приміщення, ізольоване від дільниці роботи з порохами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]