Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
        1. Повітряні лінії електропередачі виконуються відповідно до вимог ПУЕ.

        2. Живлення електроенергією цехів повинне здійснюватися по двох лініях з пропускною спроможністю кожної лінії не нижче 70% загального навантаження. Живлення цехів з встановленою потужністю електроприймачів менше 100 кВт дозволяється здійснювати по одній лінії.

        3. Для цехів із сумарною встановленою потужністю електроприймачів більше 100 кВт чи таких, що мають асинхронні електродвигуни з короткозамкненим ротором потужністю 40 кВт і вище, повинен передбачатися самостійний ввід для електричного освітлення.

      1. Електричні машини, апарати, прилади

        1. Монтаж і експлуатація електродвигунів і пуско-регулювальної апаратури повинні проводитися відповідно до вимог ПУЕ і даного Керівництва.

        2. У приміщеннях класів В-1 і В-1а пуско-регулювальну апаратуру, за винятком кнопкових постів керування, встановлювати не дозволяється.

Пуско-регулювальна апаратура у цьому випадку повинна встановлюватися або в приміщенні розподільного пункту, або в сусідніх приміщеннях.

        1. У приміщеннях, де проводяться роботи з відкритими димними порохами і піротехнічними сумішами, монтаж всіх видів електричних апаратів не допускається. Кнопкові пости керування повинні встановлюватися поза цими приміщеннями, а привід їх повинен здійснюватися за допомогою штоків, пропущених через глуху вогнестійку стіну з улаштуванням у ній сальникового ущільнення.

        2. У пожежонебезпечних приміщеннях пуско-регулювальну апаратуру дозволяється встановлювати в шафах закритого (ущільненого) виконання.

        3. Запобіжники, а також вимикачі освітлювальних мереж слід встановлювати поза усіма вибухонебезпечними приміщеннями.

        4. У пожежонебезпечних приміщеннях встановлюються вимикачі відповідно до додатку 31. Запобіжники освітлювальних мереж повинні встановлюватися поза цими приміщеннями.

        5. Встановлення штепсельних розеток у приміщеннях класів В-1 і В-1а не дозволяється. У приміщеннях класу В-1б штепсельні з'єднання допускаються; вони повинні встановлюватися в місцях, віддалених від вибухонебезпечних елементів на відстань не менше 2 м і мати герметичне виконання.

У пожежонебезпечних приміщеннях штепсельні розетки встановлюються відповідно до загальних вимог ПУЕ.

        1. Застосування електронагрівальних приладів (електропаяльників, електрокалориферів, електричних плиток і т.п.) у приміщеннях класів В-1 і В-1а не допускається. У приміщеннях класу В-1б ці прилади повинні мати нагрівальні елементи у вибухозахищеному виконанні.

Застосування електронагрівальних приладів у сховищах і складських приміщеннях забороняється.

        1. У вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях електровимірювальні прилади встановлюються відповідно до загальних вимог ПУЕ.

Прилади повинні мати відповідне класу виконання.

Приєднання проводів до приладів повинне бути виконане усередині шаф (пультів), на яких прилади встановлені.

      1. Електропроводки, кабельні лінії

        1. Групові силові й освітлювальні лінії рекомендується прокладати поза усіма вибухонебезпечними приміщеннями.

При неможливості дотримання цієї вимоги допускається прокладання електроліній напругою до 1000 В у каналі, закритому залізобетонними плитами, з ущільненням цементним розчином чи асфальтом; в цьому випадку кабелі можуть бути як броньованими, так і неброньованими.

Встановлення кабельних сполучувальних і відгалужувальних муфт усередині усіх вибухонебезпечних приміщень забороняється.

        1. Перетин провідників силових і освітлювальних мереж, а також номінальні струми плавких вставок і струми установок розщеплювачів автоматичних вимикачів повинні відповідати вимогам ПУЕ.

Мережі усіх видів у всіх вибухонебезпечних приміщеннях повинні бути захищені від перевантаження.

Провідники відгалужень до короткозамкнених електродвигунів, встановлених у всіх вибухонебезпечних приміщеннях, повинні мати припустиме тривале струмове навантаження не менше 125% номінального струму електродвигуна.

        1. У приміщеннях класу В-1 у двопровідних колах з нульовим проводом повинні бути захищені від струмів короткого замикання як фазний, так і нульовий провід. При цьому для заземлення повинен бути прокладений третій провід.

Для відключення двопровідних кіл повинні застосовуватися двополюсні вимикачі.

        1. В разі застосування алюмінієвих проводів їх з'єднання та закінцювання необхідно здійснювати за допомогою зварювання, пайки чи обпресування.

        2. Відкрито прокладені броньовані кабелі не повинні мати зовнішніх захисних покриттів з горючих речовин (джуту, бітуму тощо).

        3. Труби електропроводки повинні бути віддалені від тепло-, паропроводів і трубопроводів стиснутого повітря на відстань, що забезпечує теплоізоляцію електропроводки.

Отвори проходження труб через стіни повинні бути щільно забиті вогнетривкими матеріалами.

Для зменшення накопичення в трубах конденсату необхідно:

  • герметизувати труби в місцях проходження через стіни і перекриття з великим перепадом температур;

  • передбачати ухили і спускні пристосування.

Кріплення труб до конструкцій будівлі слід здійснювати за допомогою скоб чи приварювати їх до спеціальних кріпильних елементів.

        1. В усіх вибухонебезпечних приміщеннях вводи проводів, прокладених у трубах, до корпусів електродвигунів і апаратів повинні виконуватися разом із трубами, при цьому труби повинні мати відповідні ущільнення.

Вводи кабелів повинні виконуватися за допомогою ввідних арматур. Місця вводів повинні бути надійно ущільнені, а кабелі герметизовані.

Неброньовані кабелі і проводи вводів у всіх приміщеннях повинні бути захищені гнучким металевим рукавом, який повинен заходити до ввідного пристрою.

        1. Електротехнічні трубопроводи повинні становити безперервне електричне коло і в необхідних місцях сполучальних різьбових частин повинні мати обведення за допомогою приварення металевих перемичок.

Необхідно також забезпечувати електричний контакт у місці стикування труби і гнучкого металевого рукава.

      1. Електричні світильники, електричне освітлення

        1. Застосування світильників у приміщеннях класів В-1 і В-1а, де проводяться роботи з відкритими димними порохами і піротехнічними сумішами, не допускається.

В інших приміщеннях світильники повинні відповідати класу приміщення.

Підключення переносних світильників вибухозахищеного виконання, використовуваних у приміщеннях класів В-1 і В-1а, повинне здійснюватися за допомогою штепсельного розніму, встановленого поза цим приміщенням, із проходом кабелю (проводу) через спеціальний проріз, щільно заповнений негорючими матеріалами.

У пожежонебезпечних приміщеннях переносні світильники застосовуються відповідно до загальних вимог ПУЕ.

        1. Висота підвіски електричних світильників у цехах усіх класів повинна бути не менше 2,5 м від підлоги.

У сховищах і складських приміщеннях електропроводка освітлювальних мереж і електричних світильників повинна розташовуватися тільки над проходами. Забороняється укладати майно в складах і сховищах під електропроводкою і світильниками.

        1. Електричне освітлення будівель повинне здійснюватися відповідно до вимог ПУЕ і вказівок даного Керівництва. Норми освітленості робочих поверхонь для окремих видів робіт наведені в додатку 5.

У цехах з кількістю одночасно працюючих понад 50 чоловік необхідно передбачати аварійне освітлення для евакуації людей.

Допускається здійснення аварійного освітлення за допомогою переносних акумуляторних ліхтарів чи акумуляторних батарей.

Світильники аварійного освітлення повинні забезпечувати світломаскування об'єкта.

        1. Управління зовнішнім освітленням технічної території повинне бути централізованим.

Живлення електричного освітлення окремих пунктів робіт на технічній території повинне здійснюватися, як правило, від мережі зовнішнього освітлення з установленням на цьому пункті самостійного вимикача.

Допускається здійснення живлення цього освітлення від силової електролінії, а також від пересувного джерела.

        1. Управління освітленням охоронного периметра здійснюється централізовано з вартових приміщень.

Рекомендується управління цим освітленням робити автоматичним залежно від природної освітленості.

        1. Повітряні електричні лінії освітлення охоронного периметра прокладаються, як правило, у зоні охоронного периметра.

Допускається на відкритій місцевості винесення цих ліній на 10—15 м за зовнішню дротову огорожу.

        1. Повітряні лінії електропередачі напругою до 1000 В і лінії зовнішнього чи лінії освітлення охоронного периметра дозволяється прокладати на одних опорах, при цьому лінії освітлення повинні бути розташовані нижче.

        2. Живлення зовнішніх електричних світильників, до яких можна доторкнутися (світлові покажчики, світлофорні стійки, залізничні стрілки і т.п.) повинне здійснюватися напругою не вище 12 В.

        3. Зовнішнє освітлення адміністративно-господарської території здійснюється відповідно до вимог ПУЕ; при цьому обов'язковою умовою є можливість одночасного відключення всього зовнішнього освітлення.

      1. Електричні крани

        1. У приміщеннях класів В-1 і В-1а, де проводяться роботи з відкритими димними порохами і піротехнічними сумішами, встановлення електричних кранів забороняється

        2. Струмопідведення до кранів у приміщеннях класів В-1, В-1а, В-1б, П-1, П-2 і до кранів зовнішніх установок на технічній території здійснюється шланговим кабелем для важких умов роботи.

      1. Заземлення

        1. Заземлення електроустановок здійснюється відповідно до вимог ПУЕ і даного Керівництва.

Нульові проводи електричних вводів до будівель повинні повторно заземлюватися через осередок заземлення, розташований поза цехом.

В усіх вибухонебезпечних приміщеннях заземленню підлягають всі електроустановки при всіх напругах змінного і постійного струмів, а також рейкові шляхи нормальної і вузької колії, прокладені всередині будівель металоконструкції і внутрішні трубопроводи всіх призначень.

У приміщеннях класів В-1 і В-1а елементи електроустаткування, встановлені на заземлених поверхнях, необхідно додатково заземлювати за допомогою спеціального провідника.

        1. У приміщеннях класів В-1 і В-1а як заземлювальні провідники потрібно використовувати провідники, спеціально призначені для цієї мети.

Використання як заземлювальних провідників усякого роду металевих конструкцій будівель, конструкцій виробничого призначення, сталевих труб електропроводок, металевих оболонок кабелів тощо допускається тільки як додатковий захід.

        1. Лінії, що заземлюють, у всіх вибухонебезпечних приміщеннях повинні бути приєднані до заземлювачів щонайменше в двох різних місцях і по можливості з протилежних кінців приміщення.

Проходи спеціально прокладених заземлювальних провідників через стіни вибухонебезпечних приміщень повинні здійснюватися за допомогою відрізку сталевої труби, отвори якої щільно заповнюються вогнетривкими матеріалами.

        1. Заземлювальні пристрої електроустановок дозволяється використовувати для захисту від вторинних проявів блискавки.

        2. Заземлювальні пристрої повинні щорічно перевірятися з метою виявлення пошкоджень і контролю за величиною опору заземлювального пристрою.

Дані перевірки заносять до зведеного паспорта заземлювальних пристроїв і блискавкозахисту.

Зведений паспорт ведеться службою головного механіка чи енергослужбою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]