Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Порядок навчання працівників правилам безпеки і проведення інструктажу

      1. Загальні положення

        1. Командування бази зобов'язане організувати навчання правилам безпеки і інструктажі всіх робітників, інженерно-технічних працівників (ІТП), працівників ЗС України і військовослужбовців, що працюють у виробничих і господарських підрозділах, незалежно від характеру і ступеня небезпеки виробництва, кваліфікації та стажу роботи, а також займаної посади чи професії.

        2. Навчання полягає в тому, щоб ознайомити працівників:

    • з безпечними прийомами і високопродуктивними методами роботи, а також із запобіжними заходами, що виключають можливість нещасних випадків і виробничого травматизму;

    • з призначенням наявних огороджень і запобіжного обладнання;

    • з чинними інструкціями і правилами безпеки;

    • із заходами особистої профілактики.

Забороняється допуск працівників до роботи з боєприпасами без попереднього навчання безпечним методам ведення робіт й інструктажу.

        1. Навчання й інструктаж працівників проводять з метою виховання у них свідомого ставлення до виконання правил та інструкцій з заходів безпеки і виробничої санітарії, всебічного вивчення ними виробничих процесів, устаткування, пристосувань, інструментів і матеріалів з погляду правильних і безпечних методів роботи, що забезпечують попередження виробничого травматизму, професійних захворювань і отруєнь.

        2. Кожен працівник, прийнятий на базу, допускається до самостійної роботи тільки після навчання його на робочому місці, а до робіт, що вимагають особливої підготовки, тільки після проходження індивідуального, бригадного чи курсового навчання. Для особливо небезпечних робіт навчання проводять лише курсовим методом.

        3. Працівники, що пройшли навчання, повинні скласти заліки комісії, затвердженій наказом начальника бази в складі представників адміністрації і профспілкової організації. Працівникам, що витримали випробування, видаються посвідчення, а ті, що не витримали випробування, проходять повторне навчання і складають заліки вдруге. Працівники, що не склали заліків, до роботи не допускаються.

        4. Інструктаж працівників повинен проводитися за інструкціями і спеціальною програмою, затвердженими головним інженером бази, з урахуванням конкретних умов роботи і професії працівника, якого інструктують.

        5. Загальне керівництво і відповідальність за правильну організацію навчання й інструктажу працівників з заходів безпеки на базі покладаються на головного інженера. Безпосереднє здійснення контролю за своєчасним проведенням навчання й інструктажу працівників з заходів безпеки покладається на службу охорони праці бази і начальника підрозділу.

Навчання й інструктаж з заходів безпеки проводяться з урахуванням займаної посади і професії працівників.

Керівництво і відповідальність за своєчасне і якісне проведення навчання й інструктажу з заходів безпеки працівників у підрозділах покладаються на начальників підрозділів.

Інструктаж з заходів безпеки інженерно-технічних працівників, як правило, повинні проводити начальники підрозділів.

Проведення інструктажу робітників безпосередньо на робочих місцях покладається на керівника робіт.

        1. Відповідальність за розробку інструкцій з заходів безпеки і забезпечення ними підрозділів покладається на начальників цих підрозділів.

        2. Інструкції з заходів безпеки повинні включати конкретні вимоги з заходів безпеки, що повинні суворо виконуватися кожним працівником перед початком роботи, під час роботи і після закінчення роботи.

        3. Здійснення контролю за своєчасною розробкою необхідних інструкцій з заходів безпеки і наявністю їх на робочих місцях загалом по базі покладається на старшого інспектора (інженера) з заходів безпеки.

      1. Види інструктажів

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

        1. Вступний інструктаж проводиться при призначенні на роботу з боєприпасами спеціалістом служби охорони праці згідно з програмою, розробленою службою охорони праці та затвердженою командиром частини, а в разі відсутності на базі (у військовій частині) такої служби - іншим фахівцем, на якого наказом (розпорядженням) по військовій частині покладено ці обов’язки і який в установленому порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань загальних положень охорони праці у військовій частині (базі).

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу.

        1. Первинний інструктаж проводиться індивідуально до початку роботи безпосередньо на робочому місці за чинними в військовій частині інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

        2. Повторний інструктаж проводиться один раз на три місяці індивідуально на робочому місці за обсягом і програмою первинного інструктажу з урахуванням конкретних умов праці.

        3. Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально на робочому місці або в кабінеті техніки безпеки у таких випадках:

    • введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

    • зміні технологічних карт, зміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, надходженні нових видів боєприпасів, сировини, матеріалів та інших факторах, що впливають на стан охорони праці;

    • порушеннях працівником вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести до травм, аварій та пожеж;

    • виявленні особами, які здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці, незнання вимог безпеки стосовно робіт, що виконуються працівником;

    • перерві в роботі виконавця робіт терміном понад 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, понад 60 днів для решти робіт.

Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення.

        1. Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником:

    • під час виконання разових робіт, не передбачених його обов’язками; при проведенні робіт, на які оформлюється наряд-допуск, розпорядження або інші документи;

    • під час ліквідації аварії, стихійного лиха.

Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються залежно від виду робіт, що виконуватимуться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]