Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
        1. Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередньо керівник робіт.

        2. Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань шляхом усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів виконання робіт. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж. В разі незадовільних результатів перевірки знань, умінь і навичок безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів для працівника протягом 10 днів додатково проводиться інструктаж і повторна перевірка знань. В разі незадовільних результатів повторної перевірки знань питання щодо допуску до робіт працівника вирішується командиром частини. В разі незадовільних результатів перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань в такому випадку не дозволяється.

        3. Перевірка засвоєння правил безпеки здійснюється комісією, що призначається начальником бази. Така перевірка в подальшому здійснюється щорічно.

    1. Особливі заходи безпеки при поводженні з ракетами

      1. Загальні положення.

        1. При експлуатації ракет необхідно вживати заходів безпеки і пожежної безпеки, які передбачені інструкцією з експлуатації для кожного типу ракет.

        2. До робіт допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, одержали згоду відповідного органу внутрішніх справ та СБУ, вивчили матеріальну частину за технічним описом на кожен тип ракети відповідно завданню та інструкції з її експлуатації, пройшли стажування для придбання навичок безпечного ведення робіт і мають допуск до самостійної роботи, оформлений наказом командира військової частини.

        3. Усі роботи з ракетами здійснюються на підставі наказів командира військової частини під контролем керівника робіт, який несе повну відповідальність за своєчасність, якість виконання робіт, наказів, заходів безпеки і пожежної безпеки.

        4. Усі працівники, які призначені для виконання робіт з ракетами, повинні пройти навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій в разі виникненні аварійних ситуацій, пожеж чи стихійних лих.

        5. Особи, які не знають правил поводження з ракетами і не пройшли інструктаж, до роботи з ними не допускаються.

        6. Правила поводження з ракетами при зберіганні та усіх видах робіт з ними повинні точно виконуватися незалежно від умов і терміну виконання робіт.

        7. При роботах з ракетами, ракетною частиною (РЧ) і бойовою частиною (БЧ) забороняється знаходження особового складу під вантажем, який переміщується або піднятий.

        8. При роботах з ракетами, РЧ, БЧ необхідно суворо дотримуватись правил електробезпеки.

        9. У завантажених сховищах і на майданчиках зберігання усі роботи, крім переміщення ракет і прибирання сховищ, проводити забороняється.

        10. Місця навантажування і розвантажування ракет повинні освітлюватися в нічний час. Вагони, що знаходяться під навантажуванням (розвантажуванням), надійно закріплюються башмаками.

        11. При завантажуванні ракети у автомобілі, причепи й інші засоби транспортування необхідно, щоб маса вантажу не перевищувала встановленої вантажопідйомності.

        12. Ракети транспортуються у спеціально призначеній для кожного типу ракети укупорці.

        13. Транспортувати ракети тільки в справній укупорці. Транспортувати ракети без укупорки чи в несправній укупорці забороняється.

        14. При перевезенні ракет різними категоріями транспорту необхідно приділяти особливу увагу кріпленню ракет, РЧ, БЧ відповідно до схем кріплення, наведених в інструкціях з експлуатації для кожного типу ракет.

        15. Транспортувати ракети автомобільним транспортом необхідно згідно з вимогами керівних документів.

        16. Небезпечними в поводженні є ракети без тари, які впали з будь-якої висоти, а у тарі - з висоти більше 0,5 м.

      2. Заходи безпеки під час проведення регламентних робіт і ремонту

        1. При перевірках ракет, регламентних і ремонтних роботах суворо виконувати правила безпеки, викладені в інструкціях з експлуатації на кожний тип ракети.

        2. Перед початком роботи з ракетами необхідно перевірити справність вантажно–розвантажувальних пристосувань (приладів, механізмів).

        3. Робоче місце повинно бути укомплектовано необхідним приладдям, інструментом та витратними матеріалами.

Забороняється:

  • стикувати й відстиковувати електророзйоми при ввімкненому електроживленні;

  • стояти проти соплового блока ракети;

  • розташовувати ракети і відсіки ракет ближче одного метра від електричних щитів і проводів, що знаходяться під напругою;

  • проводити роботи з перевірки параметрів бортової апаратури, установки (зняття) і пристикування (відстикування) піротехніки, заряджання балона повітрям, консервації і розконсервації, відновлення пило-, водозахисту і лакофарбового покриття ракети без її попереднього заземлення.

При роботах з протитанковими керованими ракетами, крім того, забороняється:

  • при вилученні ракет (снарядів) з штатної укупорки братися за кінці крил, стабілізатори, трасер і гумовий кожух розетки бортового розйому;

  • встановлювати ПТКР на підставки, не передбачені технічною документацією.

        1. Перевірка бортової апаратури ракети здійснюється через контрольно-перевірочне устаткування тільки після пристикування до ракети штатних кабелів заземленої контрольно-вимірювальної станції чи арсенальського комплекту устаткування. В інших випадках заземлення ракети робиться через задній бугель, спочатку позбувшись змащення.

      1. Заходи безпеки при поводженні з піротехнічними засобами

        1. Перед початком роботи з піротехнікою, при відновленні пило-, водозахисту, лакофарбового покриття, перед кожним дотиком до піротехнічних засобів, а також до електричних проводів і рознімів, що йдуть до них, робітник повинен зняти з себе можливий заряд статичної електрики, доторкнувшись руками до оголеного місця заземлення або ракети, яка заземлена, безпосередньо на робочому місці.

        2. Піропатрони, що впали на землю, вважаються несправними і у ракету не ставляться.

      2. Заходи безпеки при роботі з повітрям високого тиску

        1. При роботі з повітрям високого тиску слід керуватися вимогами чинних Правил побудови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском.

        2. Заряджання і дозаряджання балонів здійснювати в спеціальному приміщенні, на відкритих майданчиках або в наметах польового типу з забезпеченням необхідних заходів безпеки. Під час заряджання (дозаряджання) балона повітрям обслуговуючий персонал не повинен знаходитись поблизу ракети. Дозволяється підходити до зарядженого повітрям балона для подальшої роботи тільки після п'ятихвилинної витримки під тиском заправлення.

        3. Необхідно суворо стежити, щоб усередину шлангів і інших елементів пневмосистеми не потрапляла волога, олія, пісок, стружка й інші сторонні предмети.

        4. У процесі заряджання балона забороняється:

  • змінювати положення ракети;

  • затягувати гайки і штуцери, поправляти ущільнення, а також виконувати інші роботи, які пов'язані з порушенням з'єднань окремих елементів пневмомережі;

  • залишати пневмошланги під тиском після того, як робота з заряджання чи дозаряджання закінчена;

  • швидко і різко відкривати кран повітряної магістралі (збільшення тиску повинне бути плавним, не перевищувати 2,5 МПа на хвилину);

  • після закінчення заряджання (дозаряджання) знімати зарядний пристрій з пускового пристрою балона до стравлення повітря з пневмошланга;

  • затягувати чи послаблювати затягування голки пускового пристрою балона без установленого зарядного пристрою;

  • заряджати (дозаряджати) балон пневмоенергоблока при несправній пневмомережі ракети, несправних пневмошлангах і зарядному пристрої;

  • допускати скручування пневмошлангів чи наявність перегинів з діаметром петлі менше 100 мм;

  • стравлювати повітря з балона шляхом ослаблення затягування голки без застосування зарядного пристрою, а також використовувати подовжувачі рукояток ключів для затягування нарізних з’єднань пневмошлангів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]