Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Зв’язок і сигналізація

      1. Телефонний зв’язок

        1. Система телефонного зв’язку бази включає: комутатор, АТС, телефоннi апарати абонентiв, з’єднувальнi лiнiї мiж комутатором та абонентами. На комутатор повиннi виходити лiнiї зв’язку з вищим командуванням та довольчим органом, найближчими пожежними командами, вiддiленням вiйськового коменданта (вiйськкоматом), представниками СБУ та мiлiцiї, пiдривним полем, медичними закладами, найближчим мiським (районним) вузлом зв’язку, поштовим вiддiленням, залiзничною станцiєю, пунктами електро-, тепло- i водопостачання та iншими життєво необхiдними абонентами мiста чи районного центру. Обов’язковою є наявнiсть зв’язку з адмiнiстрацiєю району (мiста), де дислокується база, та органами мiсцевого самоврядування.

        2. Бази центрального пiдпорядкування (при можливості й бази оперативних командувань), крiм того, повиннi мати внутрішній радіозв’язок на технічній території, телефонно-телетайпний та факс-зв’язок i закритий зв’язок з довольчим органом та iншими органами управлiнь Збройних Сил України. Відповідальним за організацію, стан та роботу всіх видів зв’язку та сигналізації на базі є головний інженер бази – начальник штабу бази .

Перелiк абонентiв на базі та тих, хто має право виходу через комутатор за межi вiйськової частини, установлюється командиром частини.

        1. Організація зв'язку і сигналізації

Внутрішній і зовнішній телефонний зв'язок здійснюється через комутатори телефонного зв'язку.

Телефонні апарати встановлюються:

  • у виробничих приміщеннях і на пунктах робіт;

  • на основних пунктах вантажно-розвантажувальних робіт;

  • у відділах зберігання з розрахунку один телефонний апарат на 4—6 сховищ;

  • у службових будинках;

  • у квартирах посадових осіб за списком, затвердженим начальником бази.

Крім того, комутатор бази повинний мати прямий зв'язок з найближчим містом (районним центром), залізничною станцією, розташованими поблизу пожежними командами, з найближчими пунктами електропостачання і водопостачання.

На технічній території і сортувальному майданчику лінії телефонного зв’язку слід прокладати тільки кабельними в грунті на відстані не менше 10 м від будівель, платформ і сховищ. Встановлення засобів телефонного зв’язку в приміщеннях з категорією небезпеки Е1 і Е3 забороняється.

Телефонні апарати, установлені на технічній території, не повинні мати виходу на зовнішні лінії зв'язку (міські, районні).

        1. Комутатори телефонного зв'язку, як правило, повинні розташовуватися в будинку пожежного депо.

        2. Між вартовими приміщеннями встановлюється самостійний телефонний зв'язок через комутатор невеликої ємності, розташований у приміщенні чергового по вартах чи в одній з основних варт.

До комутатора крім варт підключаються лінії зв'язку з начальником бази, командиром частини, що охороняє, і черговим по базі. Допускається здійснення цього зв'язку через основний комутатор при наявності двох каналів зв'язку вартових приміщень з комутатором.

Приміщення, у якому встановлено комутатор зв'язку варт, повинне мати телефонний зв'язок з комутатором телефонної станції і з пожежною командою бази.

        1. Лінії телефонного зв'язку можуть бути кабельними (підземними чи повітряними) і повітряними дротяними.

Дозволяється сполучення ліній телефонного зв'язку і сигналізації (пожежної чи охоронної) в одному кабелі чи на одних опорах повітряних ліній. Прокладати лінії телефонного зв'язку і сигналізації, а також радіолінії на одних опорах із силовими й освітлювальними лініями забороняється.

        1. Телефонні лінії, прокладені до будинків, що мають блискавкозахист першої категорії, повинні бути кабельними по всій довжині, починаючи від телефонної станції.

Вводи повітряних телефонних ліній у цехи, що мають блискавкозахист другої категорії, повинні здійснюватися підземним кабелем довжиною не менше 50 м.

        1. Зовнішні телефонні апарати на технічній території, що підключаються до повітряних ліній зв'язку, встановлюються в ящиках, що зачиняються, на опорах лінії чи на спеціальних опорах, що знаходяться на відстані не менше 10 м від сховищ і платформ із боєприпасами, вибуховими речовинами і порохами.

Корпуси телефонних апаратів, запобіжники і металеві ящики для установлення телефонних апаратів заземлюються, при цьому опір пристрою, що заземлює, повинен бути не більше 50 Ом.

Замість телефонних апаратів на технічній території допускається установлення штепсельних розеток для підключення слухавок.

        1. Телефонні апарати, встановлені в приміщеннях класів В-1 і В-1а, повинні мати вибухозахисне виконання.

Установка телефонних апаратів безпосередньо в приміщеннях класів В-1 і В-1а, де проводяться роботи з відкритими димними порохами і піротехнічними сумішами, забороняється.

У приміщеннях класу В-1а телефонні апарати можуть мати нормальне виконання і повинні у цьому випадку встановлюватися не ближче 2 м від вибухонебезпечних елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]