Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Особливі заходи безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою

      1. Загальні положення

        1. Правила безпеки повинні виконуватися за будь-яких умов, незалежно від терміновості виконання робіт. Нестача матеріальних засобів, робочої сили не повинні бути підставою для порушення правил техніки безпеки.

        2. До виконання робіт з підвищеною небезпекою допускаються керівники, працівники та військовослужбовці, які пройшли медичний огляд, навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці згідно з вимогами чинного законодавства та допущені до самостійного виконання робіт.

        3. Роботи з підвищеною небезпекою з боєприпасами та вибуховими речовинами виконуються згідно з вимогами нормативних документів.

        4. На всі види робіт з підвищеною небезпекою складаються інструкції з охорони праці, які затверджуються командиром частини та погоджуються з профспілковим комітетом частини.

        5. Роботи з ракетами і боєприпасами повинні проводитися у спеціально обладнаних приміщеннях, кабінах чи відокремлених місцях, які забезпечують для працівників безпечні умови праці.

        6. Способи виконання робіт з ракетами і боєприпасами, порядок операцій, обладнання, матеріали та інструмент використовуються тільки ті, які вказані в документах щодо технологічних процесів, технологічних картах або інструкціях з експлуатації.

Зміни до технологічного процесу, порядку та способів виробництва, а також заміна обладнання, матеріалів, інструментів, які використовуються при роботі з ракетами і боєприпасами, допускаються тільки з дозволу начальника, який затвердив технічну документацію.

        1. Забороняється зберігати на робочих місцях та в приміщеннях вибухонебезпечні елементи понад встановлені норми.

        2. Роботи з ракетами і боєприпасами та вибуховими речовинами повинні проводитися в умовах достатнього природного або штучного освітлення.

        3. При виконанні вогневих робіт в пожежо- та вибухонебезпечних приміщеннях та об’єктах керуються вимогами Інструкції про виконання вимог пожежної безпеки та охорони праці під час проведення вогневих робіт з обов’язковим розгортанням пожежного посту.

        4. Роботи з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю небезпечних або шкідливих виробничих факторів і потребують вжиття додаткових організаційно-технічних заходів для забезпечення безпечного їх виконання працюючими.

        5. Постійні роботи з підвищеною небезпекою організуються згідно з чинними технологічними процесами або технологічними картами щодо порядку виконання робіт. Разові (не постійні) роботи з підвищеною небезпекою виконуються за нарядом-допуском, який є письмовим завданням на роботу і оформляється на бланку встановленої форми (додаток 27).

        6. Відповідальними за безпечне виконання робіт з підвищеною небезпекою є:

  • особа, що видає наряд-допуск;

  • відповідальний керівник робіт;

  • допускаючий - особа, що допускає до виконання робіт;

  • відповідальний виконавець робіт;

  • члени бригади, виконавці робіт.

        1. Роботи на об‘єктах і устаткуванні, підконтрольних органам Управління державного нагляду за охороною праці МО України, виконуються згідно з діючими правилами, які визначають небезпечну експлуатацію цих об‘єктів та устаткування.

      1. Оформлення наряду-допуску

        1. В наряді-допуску визначаються зміст, місце, час початку і закінчення роботи, умови її безпечного проведення, склад бригади та особи, які відповідають за безпечність робіт.

        2. Право видачі наряду-допуску на виконання разових робіт з підвищеною небезпекою, вказаних в переліку, надається головному інженеру частини, начальнику технічної частини, заступнику командира частини з тилу, іншим посадовим особам згідно з наказом командира частини “Про організацію виконання робіт з підвищеною небезпекою”.

        3. Особа, що видає наряд-допуск, встановлює необхідність і обсяг робіт з підвищеною небезпекою і відповідає за достатність зазначених в наряді-допуску заходів безпеки, відповідність характеру робіт кваліфікації працівників, які виконують обов‘язки відповідальних за безпечність робіт.

        4. Відповідальний керівник робіт визначає склад бригади, здійснює контроль за безпечним виконанням робіт з підвищеною небезпекою і відповідає за достатність застосованих при підготовці робочого місця заходів безпеки, правильність допуску бригади до робіт та прийняття робочого місця після її закінчення.

        5. Відповідальними керівниками робіт призначаються особи з числа керівного складу і спеціалісти підрозділів або інші посадові особи частини. Обов‘язки відповідального керівника робіт може виконувати особа, що видає наряд-допуск.

        6. Допускаючий здійснює підготовку робочого місця і відповідає за вжиття необхідних для виконання робіт заходів безпеки, їх відповідність характеру і місцю роботи, а також за правильність допуску до роботи і приймання робочого місця після її закінчення.

Обов‘язки допускаючого можуть покладатися на відповідального керівника робіт, а підготовка робочого місця здійснюватись відповідальними виконавцями робіт.

        1. Відповідальний виконавець робіт керує однією бригадою і відповідає за підготовку робочого місця та виконання членами бригади встановлених вимог безпеки для даного виду робіт.

Відповідальними виконавцями робіт призначаються спеціалісти та інші посадові особи бази. Вони можуть брати участь у роботі, якщо кількість членів бригади не перевищує 6 чоловік в будівлі і 10 чоловік на відкритій місцевості.

        1. Члени бригади відповідають за дотримання інструкцій з охорони праці та вказівок, отриманих ними під час інструктажу та допуску до роботи і під час роботи.

        2. Наряд-допуск на виконання робіт з підвищеною небезпекою оформляється в трьох примірниках. Бланк наряду-допуску заповнюється чорнилом (чорнильною пастою) або друкарським способом з додержанням чіткості і ясності записів у всіх примірниках. Помарки і виправлення у тексті не дозволяються.

        3. Наряд-допуск виписується на відповідального виконавця робіт. При виконанні однієї роботи з підвищеною небезпекою кількома бригадами наряд-допуск виписується на кожного відповідального керівника робіт.

На однотипні за характером роботи з підвищеною небезпекою, які виконуються однією бригадою (наприклад, встановлення опор блискавкозахисних пристроїв), може бути виписаний один загальний наряд-допуск для почергового їх виконання.

Кількість нарядів-допусків, оформлюваних одночасно на одного відповідального керівника робіт, визначається особою, що видає наряд-допуск, виходячи з можливості виконання відповідальним керівником встановлених обов’язків.

        1. До оформлення наряду-допуску на виконання робіт в охоронних зонах ліній електропередачі (зв‘язку, радіофікації) поблизу енергетичних комунікацій (газо-, паро-, тепло-, водопроводів тощо) необхідно отримати письмовий дозвіл від відповідальних посадових осіб частини (начальника енергомеханічного відділу, його заступника) або організацій, відповідальних за експлуатацію вказаних ліній і комунікацій.

        2. Бланк наряду-допуску (п.п.1-6 наряду-допуску) заповнюється особою, що видає наряд-допуск. Перелік заходів безпеки і, при необхідності, послідовність їх проведення (п.2 наряду-допуску) вказуються на основі чинних правил та інструкцій з охорони праці, виходячи з конкретних умов виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Перелік заходів безпеки при підготовці робочого місця (підпункт а пункту 2 наряду-допуску) повинен передбачати конкретні заходи, які забезпечують підготовку обладнання, комунікацій, конструкцій тощо до виконання робіт з підвищеною небезпекою.

У випадках, коли перелік заходів безпеки при виконанні робіт (підпункт б пункту 2 наряду-допуску) містить три і більше конкретних вимог, допускається замість них вказувати пункти діючих правил і інструкцій з охорони праці.

        1. Особа, що видає наряд-допуск, підписані примірники наряду-допуску передає відповідальному керівникові робіт, який робить в них записи про бригаду, включаючи відмітку про відповідального виконавця робіт (пункт 7 наряду-допуску).

        2. У випадках, коли допускаючий не призначається і підготовка робочого місця покладається на відповідального виконавця робіт, йому надається один примірник наряду-допуску.

      1. Допуск бригади до роботи

        1. Допускаючий та відповідальний виконавець робіт вживають заходи, обумовлені пунктом 2 а наряду-допуску, і при виконанні вогненебезпечних робіт, робіт з вибухо- та вибухопожежонебезпечними виробами пред’являють робоче місце начальнику служби пожежної безпеки, який особисто перевіряє підготовку робочого місця, про що ставить свій підпис в п.9 наряду-допуску.

Відповідальний керівник і відповідальний виконавець робіт разом з допускаючими перевіряють виконання заходів безпеки, вказаних в п.2 а наряду-допуску, і переконуються в їх достатності, після чого перевіряють склад бригади на відповідність його виконуваним роботам.

Допускаючий проводить інструктаж з заходів безпеки, з обов’язковою перевіркою засвоєння заходів безпеки складом бригади, вказує послідовність виконання робіт, ставить підпис в п.8 наряду-допуску. Якщо допускаючий не призначається, то інструктаж проводить відповідальний керівник робіт.

Після інструктажу допускаючого відповідальний керівник та відповідальний виконавець робіт ставлять свої підписи в пп.10, 11 всіх примірників наряду-допуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]