Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
        1. Під час провітрювання сховищ, особливо у весняно-літній період, необхідно стежити за станом підлоги під штабелями і нижнім рядом ящиків з боєприпасами, не допускаючи їх зволоження. При відкриванні дверей і вікон у сховищах вживаються заходи щодо захисту майна від потрапляння на нього прямих сонячних променів.

    1. Порядок розміщення й укладки боєприпасів

      1. На кожній базі складається план розміщення боєприпасів на зберігання, до якого додається схема використання критих площ і відкритих майданчиків для зберігання боєприпасів.

Схему, на якій вказують сховища, навіси, платформи і майданчики, виробничі будинки, їх номери за генеральним планом і завантаженість по групах вибухонебезпечності та розрядах боєприпасів, виконують в масштабі 1:5000.

План підписується головним інженером і начальником зберігання (тільки на центральних базах) і затверджується начальником бази. План повинен уточнюватися і коригуватися з таким розрахунком, щоб він відповідав дійсному розміщенню майна.

      1. Розподіл сховищ за вибухонебезпечністю боєприпасів, що зберігаються, проводиться з урахуванням плану надходження боєприпасів та їх призначення.

Сховища, розташовані біля залізничної колії, насамперед використовують для зберігання боєприпасів, які підлягають подачі до цехів чи відправленню за нарядами. Віддалені від залізничних колій сховища слід завантажувати боєприпасами, що підлягають тривалому зберіганню.

      1. У сховищах, розташованих у дротяної огорожі, ящики з пострілами роздільного гільзового заряджання необхідно розташовувати снарядами в бік зовнішньої огорожі, а зарядами - в бік технічної території.

      2. Готові реактивні снаряди і ПТКР повинні зберігатися переважно в напівпідземних і обвалованих сховищах. За відсутності чи браку таких сховищ дозволяється ці боєприпаси зберігати в звичайних сховищах, розташованих у перших двох рядах біля дротяної огорожі, з укладанням у них снарядів головними частинами в найбільш безпечному напрямку, але не в бік сховищ з боєприпасами, населених пунктів і залізничних магістралей.

      3. Боєприпаси в сховищах, як правило, укладаються на ґратчасті підкладки. Дерев'яні підкладки обов'язково обробляються антисептиками чи проварюються в петролатумі. Торці і бічні сторони підкладок, що виходять у бік проходів, повинні бути побілені.

У будь-яких випадках конструкція підкладок і розміщення їх під штабелями повинні забезпечувати стійкість штабеля, надійність провітрювання в місцевих умовах і зручність застосування засобів механізації.

      1. Штабелі з боєприпасами укладаються рівно (за виском чи косинцем) і стійко. Для стійкості штабелі кріпляться прокладками чи рейками. Кріплення повинне забезпечувати стійкість штабелів і можливість застосування засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт. Кожен ряд боєприпасів, що зберігаються в круглій ґратчастій укупорці, кріпляться в штабелі рейками чи брусками.

Прокладки, рейки і бруски при кріпленні штабелів повинні укладатися рівно і врівень з ящиками. Кріплення прокладок, рейок і брусків до укупорки забороняється.

      1. При встановленні висоти штабелів з боєприпасами керуватися таблицею 5.1.

      2. Не допускається укладання штабелів такої висоти, при якій навантаження на квадратний метр підлоги сховища перевищує припустиме навантаження або не забезпечує збереження міцності нижніх ящиків з боєприпасами чи рам.

      3. Для забезпечення повітрообміну в сховищах між верхнім рядом штабеля і стелею (дахом) залишати вільний простір не менше 0,5 м.

      4. Забороняється розміщувати майно в проходах і залишати боєприпаси зверху штабелів не покладеними в ящики.

      5. У сховищах з боєприпасами проти кожних дверей улаштовуються робочі проходи завширшки 1,5 м, у середині сховища чи уздовж однієї зі стін — робочі проходи завширшки 1,25— 1,5 м, уздовж стін — оглядові проходи завширшки 0,6—0,7 м.

Обмежувальні лінії проходів слід наносити на підлогу фарбою.

Таблиця 5.1 – Допустима максимальна висота штабелів для різних видів боєприпасів

Види боєприпасів

Допустима максимальна висота штабелів, включаючи підкладки, м

Боєприпаси в укупорці

Артилерійські, мінометні і гранатометні постріли, головні і бойові частини, снаряди і міни в неостаточно спорядженому виді до 200-мм калібру включно, крім кумулятивних

3,5

Бронебійні снаряди в остаточно спорядженому виді і постріли з цими снарядами

3,5

Артилерійські постріли, снаряди і міни всіх калібрів в остаточно спорядженому виді (крім бронебійних)

2,5

Готові реактивні снаряди в неостаточно спорядженому виді до 200-мм калібру включно

3,5

Неостаточно споряджені снаряди, міни, готові реактивні снаряди і головні частини реактивних снарядів понад 200-мм калібру

3,0

Протитанкові керовані реактивні снаряди

3,0

Кумулятивні постріли, снаряди і головні частини в неостаточно спорядженому виді, кумулятивні гранати до гранатометів, що мають капсулі-детонатори

2,5

Кумулятивні постріли, снаряди і головні частини, кумулятивні гранати до ручних і станкових гранатометів в остаточно спорядженому виді

2,0

Порох бездимний чи розсипом у картузах, що знаходяться в металевих коробах чи у гільзах, покладених до штатних ящиків

3,5

Підривачі, трубки, засоби займання, (капсульні втулки, займальні трубки, піропатрони, електрозапали тощо), запали до ручних гранат

2,5

Ручні гранати (осколкові і протитанкові) із вкладеними до ящиків комплектами запалів

2,5

Ручні гранати без вкладених до ящиків запалів; гранати до гранатометів, що не мають капсулів-детонаторів; піротехнічні засоби, патрони до стрілецької зброї

3,5

Вибухові речовини, додаткові детонатори і розривні заряди в штатній укупорці

3,0

Димний порох у бочках

Бочки на стелажі в два ряди;стелажі — не більше двох полиць

Вироби з димного пороху (запальники, вибух-пакети, порохові стовпчики, вогнепровідний шнур тощо ) в укупорці

3,0

Гільзи, ракетні частини (без зарядів), картонаж, вироби з пластмаси

3,5 і більше

Боєприпаси без укупорки

Унітарні постріли (патрони), головні і бойові частини реактивних снарядів, снаряди і міни всіх калібрів у неостаточно спорядженому виді на рамах

2,5

При укладанні протитанкових керованих реактивних снарядів чи інших боєприпасів, в укупорці яких є силікагель і патрони із силікагелем, необхідно передбачити оглядові проходи для контролю і заміни силікагелю.

При зберіганні боєприпасів у ящиках завдовжки більше 1 м ширину робочих проходів залежно від довжини ящика дозволяється збільшувати до 3 м.

Дозволяється для зручності застосування засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт укладати штабелі з боєприпасами без робочих проходів уздовж сховища, залишаючи робочі проходи завширшки 1,5—3 м тільки проти дверей.

      1. Для відокремлення в штабелі майна однієї номенклатури від іншої слід залишати інтервали між ними 10 см (за умови кількості боєприпасів різних номенклатур не менше одного вагона).

З метою поліпшення умов провітрювання між штабелями боєприпасів, що займають площу 70—100 м2, дозволяється робити розриви завширшки 10—20 см.

Ящики в штабелі з боєприпасами однієї партії від ящиків з боєприпасами іншої партії відокремлюються вказівними стрілками, які виготовлені з твердого картону, фанери чи жерсті і мають пристосування для навішування на штабель.

Вказівні стрілки на базі повинні бути однотипними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]