Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Загальні вимоги до споруд

      1. Будівельна частина будинків і приміщень повинна виконуватися відповідно до вимог Будівельних норм і правил (БНіП), а також вказівок відповідних розділів даного Керівництва.

      2. Будівництво виробничих будинків здійснюється відповідно до затвердженого генерального плану бази. Розташування і планування виробничих будинків повинно забезпечувати безпеку, потоковість виробництва і взаємний зв'язок технологічних і вантажних потоків.

Якщо будинок чи споруда не передбачені генпланом чи виникла необхідність змінити місце їх розташування, схема посадки повинна затверджуватися начальником вищого органу управління, якому підпорядкована база, за узгодженням із квартирно-експлуатаційними органами. Забороняється будівництво тимчасових будівель з конструкціями, здатними горіти, не передбачених генеральним планом бази.

      1. У приміщеннях класів В-1, В-1а й В-1б з метою зменшення руйнування тримальних конструкцій від дії вибуху необхідно передбачити легкі вибивні поверхні, що не є тримальними (вікна, вибухозапобіжні клапани, шахти з легким перекриттям і т. д). Розрахунок вибивних поверхонь робиться проектними організаціями за спеціальною методикою.

Зовні будинку проти вибивних конструкцій на відстані 10-15 м рекомендується зводити вали чи відбійні стіни.

При відсутності валів чи відбійних стін забороняється на відстані менш ніж у 100 м від вибивних конструкцій зведення будинків, спорудження автомобільних доріг загального користування і постійний прохід людей.

      1. Технологічний зв'язок вибухонебезпечних приміщень між собою і з вибухобезпечними приміщеннями повинен здійснюватися через технологічні прорізи з влаштуванням металевих відкатних чи підвісних щитів (шиберів), рівноміцних зі стінами, що розділяють приміщення, або обладнанням гідрозавісів.

У випадку, коли обладнання відкатних чи підвісних щитів технічно неможливо (при роботі підвісних чи наземних конвеєрів і транспортних пристроїв), приміщення обладнуються блокуваннями, що дозволяють зупинити конвеєр чи транспортний пристрій з місця події.

У приміщеннях класів В-1 і В-1а необхідно забезпечувати автоматичне закривання шиберів чи дію гідрозавісів від спеціальних примусових (привідних) пристроїв (фотоелектричних, термоелектричних і порохових кіс).

      1. Відкриті дерев'яні конструкції, стіни усередині виробничих будинків повинні бути оштукатурені.

Дерев'яні конструкції на горищах повинні оброблятися вогнезахисними сумішами і покриттями.

      1. Віконні рами усіх вибухонебезпечних приміщень повинні відкриватися назовні. Внутрішні і зовнішні рами повинні бути, як правило, зблоковані підйомними пристосуваннями.

      2. При обладнанні виходів із усіх вибухонебезпечних виробничих приміщень необхідно дотримуватися таких вимог:

  • з кожного приміщення повинний бути вихід безпосередньо назовні чи в коридор, що має безпосередній вихід назовні;

  • відстань від будь-якого робочого місця до одного з виходів назовні повинна бути не більше 30 м;

  • двері приміщень повинні відкриватися у бік приміщення з меншою небезпекою;

  • в дверях, призначених для проходу людей і руху безрейкового транспорту, допускається обладнання порогів висотою не більше 5 см з пологими схилами.

      1. Транспортери і конвеєри, що проходять між будинками, повинні встановлюватися в тунелях чи галереях, побудованих з негорючих матеріалів.

Допускається установка транспортерів і конвеєрів поза тунелями і галереями з обладнанням над ними вогнетривкив навісів.

У приміщеннях класів В-1 і В-1а підлога повинна мати покриття, що не дає іскри при ударі.

      1. Усі вікна в приміщеннях, де зберігається секретна техніка чи проводяться роботи з нею, повинні бути обладнані металевими ґратами та сітками, розмір чарунок металевих гратів повинен бути не більше 150х150 мм з прутка діаметром не менше 10 мм.

Скло у вікнах цих приміщень повинно бути зафарбоване з внутрішньої сторони світлою фарбою або крейдяним розчином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]