Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Електропостачання

      1. Електропостачання баз здiйснюється вiд мiсцевої мережі державної електричної системи не менш як по двох незалежних одна вiд одної лiнiях та, при необхiдностi, вiд автономної електростанцiї бази, яка своєю потужнiстю повинна забезпечити безперебiйну роботу усiх життєво важливих органів бази (водонасосної станцiї, котельні тощо) та освiтлення i охорону технiчної територiї.

Бази боєприпасiв вiдносяться до першої державної категорiї електроспоживачiв, i вiдключення електроенергiї органами електропостачання будь-якого рiвня вiд подачi її на базу ракет і боєприпасiв категорично забороняється.

Трансформаторнi пiдстанцiї та розподiльнi пристрої, що приймають електроенергiю вiд мереж електросистеми, як правило, розмiщуються на адміністративно-господарській територiї і повиннi бути закритого типу. Як виняток, дозволяється їх розташування на технiчнiй територiї, але вони повиннi бути у вогнетривких примiщеннях.

Спорудження вмонтованих трансформаторних пiдстанцiй та розподiльних пристроїв у вибухопожежонебезпечних спорудах не дозволяється.

Для аварiйного електропостачання окремих виробничих дiльниць на бази застосовуються пересувнi електростанцiї або єлектроагрегати.

У розподiльних пристроях повинна бути передбачена можливiсть пiдключення кабелiв вiд пересувних електростанцiй, якi можуть розміщуватись не ближче 25 м вiд сховищ, майданчикiв відкритого зберiгання, навiсiв, штабелiв та вантажно-розвантажувальних платформ.

Розподiльнi щити та пульти керування електрообладнанням на технiчнiй територiї установлюються зовнi споруд бiля вогнетривких стiн або на вiдстанi не менше 5 м у спецiальних металевих шафах.

Усi лiнiї електропередач на технiчнiй територiї прокладаються кабелем у землi, блоках, лотках, трубах згiдно з вимогами Правил улаштування електроустановок.

Лiнiї електропередач напругою до 1000 вольт можуть бути як кабельними, так i повiтряними та розмiщуватися тiльки на охоронному периметрі i на адміністративно-господарській територiї.

Електролiнiї напругою вище 1000 вольт на територiї бази прокладаються тiльки кабелем згiдно з вимогами Правил улаштування електроустановок. Тимчасово дозволяється експлуатацiя існуючих лiнiй електропередач напругою бiльше 1000 вольт, що вже змонтованi i працюють.

      1. Експлуатацiя електроустановок здiйснюється згiдно з вимогами:

  • наказів та директив Міністра оборони України і начальника Генерального штабу Збройних Сил України;

  • Правил улаштування електроустановок;

  • Правил технiчної експлуатацiї електроустановок споживачiв;

  • Правил технiки безпеки з експлуатацiї електроустановок споживачiв;

  • Правил технiки електробезпеки з експлуатацiї вiйськових електроустановок.

      1. Експлуатація і монтаж електроустановок здійснюється відповідно до вимог даного Керівництва, а також чинних:

  • Правил улаштування електроустановок (ПУЕ);

  • Правил технічної експлуатації електричних станцій і мереж;

  • Вказівок з проектування і влаштування блискавкозахисту будівель і споруд;.

  • Правил технічної експлуатації і безпеки обслуговування електроустановок промислових підприємств;

  • Інструкції з експлуатації і ремонту електроустаткування на підприємствах МО України;

  • нормативно-правових актів.

      1. Електроустаткування вибухо- і пожежонебезечних будівель і приміщень виконується відповідно до вказівок даного Керівництва, а також вказівок ПУЕ.

      2. Характеристика приміщень, дільниць і установок, а також рекомендовані виконання електроустаткування і електроосвітлення наведені в додатку 31.

      3. Електроустаткування адміністративно-господарських, житлових, громадських будівель, металообробних цехів, акумуляторних зарядних станцій, котелень, водонасосних, а також адміністративних і побутових приміщень у виробничих спорудах, у тому числі і тих, де проводяться роботи з ракетами і боєприпасами, повинне відповідати загальним вимогам ПУЕ.

      4. На електроустаткуванні повинні бути таблички з технічними даними, передбаченими державними стандартами чи технічними умовами.

Забороняється зафарбовувати чи знімати ці таблички під час ремонту і монтажу (демонтажу) устаткування.

      1. Електропостачання, підстанції, розподільні пристрої, розподільні пункти

        1. Електропостачання баз здійснюється:

  • від електричної мережі міста (району);

  • від власної стаціонарної електричної станції;

  • від пересувних джерел електроенергії.

        1. Під час проектування чи реконструкції електроустановок необхідно передбачати заходи щодо підвищення коефіцієнта потужності.

Спосіб компенсації і вибір компенсувальних пристроїв визначаються на підставі техніко-економічного розрахунку.

        1. Підстанції і розподільні пристрої (РП), що одержують електроенергію від електричної мережі міста (району), як правило, розташовуються на адміністративно-господарській території.

Підстанції, розташовані поза адміністративно-господарською територією, повинні бути огороджені і мати попереджувальні написи.

        1. Підстанції і розподільні пристрої на технічній території повинні бути закритими. Будинок підстанції повинен бути не нижче II ступеня вогнестійкості3.

        2. Відстань від підстанції, яка стоїть окремо, до всіх вибухонебезпечних будівель і споруд повинна бути не менше 10 м. В інших випадках відстань не лімітується.

Дозволяється спорудження прибудованих підстанцій, що прилягають до приміщень класів В-1б, П-1 і П-2. У цьому випадку підстанція повинна бути відділена від цих приміщень глухими вогнестійкими стінами з межею вогнестійкості не менше 2,5 год. і перекриттями з межею вогнестійкості не менше 1 год. Отвори в стінах і в підлозі для проходу кабелів і труб повинні бути щільно забиті вогнестійкими матеріалами.

Спорудження вбудованих підстанцій у вибухо- і пожежонебезпечних будівлях не дозволяється.

        1. На адміністративно-господарській території й охоронному периметрі дозволяється спорудження відкритих підстанцій, у тому числі стовпових (щоглових).

Рослинне покриття навколо стовпової підстанції у радіусі 5 м повинне постійно видалятися.

Трансформатори, встановлювані на відкритих підстанціях, повинні фарбуватися у світлий колір для зменшення нагрівання променями сонця.

        1. За надійністю електропостачання бази відносяться до першої категорії.

        2. Штатом бази повинні передбачатися одна чи кілька пересувних дизельних електростанцій потужністю 50— 200 кВт, які використовуються в аварійних випадках для електропостачання окремих виробничих дільниць, котельні, водонасосної станції і т.п.

На розподільних щитах виробничих будівель повинні бути встановлені пристрої для підключення пересувної електростанції.

        1. Пересувні електричні станції повинні розташовуватися:

  • не ближче 25 м від сховищ, платформ, навісів і штабелів з майном;

  • не ближче 5 м від будівель I, II і III ступеня вогнестійкості;

  • не ближче 10 м від будівель IV і V ступеня вогнестійкості.

        1. Власна стаціонарна електрична станція бази після підключення електричної мережі бази до електромережі міста (району) повинна консервуватися, а при недостатній надійності електропостачання від мережі знаходитися в резерві.

        2. Електроприміщення виробничих будівель повинні бути не нижче II ступеня вогнестійкості.

Електроприміщення повинні відокремлюватися від усіх вибухонебезпечних приміщень глухими вогнестійкими стінами з межею вогнестійкості не менше 2,5 год і перекриттями з межею вогнестійкості не менше 1 год.

Місця введення електротехнічних трубопроводів і кабелів до усіх вибухонебезпечних приміщень повинні щільно зашпаровуватися вогнетривкими матеріалами.

Сполучення між приміщеннями класів В-1, В-1а і електроприміщеннями через люки, канали, двері та прорізи не допускається.

        1. Розподільні щити і пульти керування електроустаткуванням сховищ, майданчиків і пунктів робіт на технічній території повинні встановлюватися зовні на вогнетривких стінах або на відстані не менше 5 м у спеціальних металевих шафах з ущільнювачами.

Дозволяється до сховищ не нижче II ступеня вогнестійкості прибудовувати розподільні пункти. Вхід до прибудованих розподільних пунктів повинен бути зовні; отвори для проходу труб і кабелів щільно зашпаровуються вогнистійкими матеріалами.

      1. Каналізація електроенергії

        1. Усі лінії електропередачі на технічній території прокладаються кабелем в землі або в блоках, трубах, лотках.

Усі кабельні лінії повинні виконуватися відповідно до вимог ПУЕ.

Допускається експлуатація існуючих повітряних ліній електропередачі напругою до 1000 В за умови забезпечення їх пристроями відповідно до вимог Вказівок щодо блискавкозахисту, при цьому лінії електропередачі до будівель, для яких захист від вторинних проявів блискавки є обов'язковим, повинні бути тільки кабельними.

Вісь траси повітряної лінії повинна проходити на відстані не менше півтораразової висоти опори від будівель на технічній території.

Ввід від повітряної лінії до будівель на технічній території повинний бути кабельним, при цьому довжина кабельного вводу повинна бути не менше 50 м.

Повітряні лінії напругою понад 1000 В на технічній території не допускаються.

        1. На адміністративно-господарській території й охоронному периметрі лінії електропередачі напругою до 1000 В виконуються як кабельними, так і повітряними.

        2. На адміністративно-господарській території лінії електропередачі напругою понад 1000 В повинні бути кабельними.

Допускається експлуатація існуючих повітряних ліній електропередачі напругою понад 1000 В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]