Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Водопостачання

      1. Водопостачання на базах може здійснюватися згідно з дозволом органів Міністерства екології та природних ресурсів України:

  • від міського (районного) водопроводу;

  • від місцевих підземних і поверхневих джерел.

      1. Використання місцевих джерел для господарсько-питного водопостачання допускається тільки після узгодження з Держсанінспекцією.

Якість господарсько-питної води, отриманої від місцевих джерел, контролюється органами Держсанінспекції.

      1. Насосні станції для постачання господарсько-питної та виробничої води, а також води для протипожежних цілей повинні бути забезпечені запасним насосним агрегатом для кожного призначення окремо і компресором, якщо є ерліфтна установка, з розрахунку 100% резерву при одному робочому насосі і 50% — при двох і більше насосах (компресорах).

      2. Приміщення насосної станції повинно бути не нижче II ступеня вогнестійкості.

      3. Керування водонасосними станціями повинне бути, як правило, автоматичним.

      4. На базах передбачається обладнання протипожежного водопроводу, що, як правило, поєднується з господарсько-питним чи виробничим водопроводом.

Для гасіння пожежі повинен бути створений непорушний пожежний запас води в об’ємі не менше 200 м3 з розрахунку гасіння на території бази протягом трьох годин однієї пожежі з витратою води на гасіння 20 л/с. Непорушність пожежного запасу води повинна забезпечуватися конструкцією водозабірного пристрою господарських насосів і, як правило, наявністю двох резервуарів першого підйому, один із яких повинен містити непорушний запас води.

      1. Якщо джерело забезпечує середньодобову потребу у воді, але вона недостатня в години максимальної витрати, то повинні влаштовуватися запасні ємності. Ємності запасних резервуарів і необхідність їх установки визначаються залежно від призначення споруди за відповідними правилами і нормам проектування.

      2. При зберіганні протипожежного запасу води в баку чи напірному резервуарі їх обладнання повинне забезпечувати непорушність запасу в звичайний час і можливість швидкого ввімкнення під час пожежі. Водонапірні баки і напірні резервуари повинні бути обладнані сигналізацією на насосну станцію для контролю рівня води в ємностях.

      3. Трасування ліній водопроводу повинно проводитися уздовж основних проїздів, паралельно лініям забудови, але не ближче 5 м від будівель.

      4. Водогінна мережа повинна бути обладнана:

  • пожежними гідрантами, які встановлюють уздовж доріг і проїздів на відстані не ближче 5 м від них, а у відділах зберігання — не ближче 25 м від стін сховищ з таким розрахунком, щоб кожна будівля була забезпечена двома гідрантами; відстань між гідрантами в межах забудови повинна бути не більше 150 м;

  • засувками на мережі, які встановлені з таким розрахунком:

    • щоб при вимиканні однієї з ділянок мережі на ремонт не припинялося цілком водопостачання будівель, в яких не допускається за характером роботи перерва у водопостачанні (їдальня, лікарня, хлібопекарня, лазня, котельня і т.д.);

    • щоб вимикалося з дії одночасно не більш однієї водорозбірної колонки.

Водорозбірні колонки встановлюють з таким розрахунком, щоб найбільша відстань від них до будівель, що обслуговуються, не перевищувала 250 м.

На ділянках території бази, де немає водопровідних ліній, що забезпечують гасіння пожежі, для зовнішнього пожежогасіння повинні бути споруджені пожежні водоймища ємністю не менше 50—100 м3 кожний. Знову споруджувані пожежні водоймища повинні бути ємністю не менше 100 м3.

На технічній території бази наявність пожежних водоймищ обов'язкова незалежно від наявності водогінної мережі.

Пожежні водоймища ємністю 100 м3 повинні мати не менш двох горловин для забору води з двох майданчиків пожежними машинами. Розміри майданчиків повинні забезпечувати установку пожежних машин і звільнення проїжджої частини дороги.

Пожежні водоймища заповнюються з пожежних кранів, встановлених не далі 40 м від водоймищ. Там, де немає водогінної мережі, заповнення пожежних водоймищ проводиться шляхом підвозу води цистернами.

      1. Кожна будівля повинна мати не менше двох вводів протипожежної мережи до будівлі.

Обладнання одного вводу допускається при установці на мережі не більш п'яти пожежних кранів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]