Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
  1. Навантажувально-розвантажувальні роботи і транспортування ракет і боєприпасів

    1. Навантажувально-розвантажувальні і транспортувальні роботи з ракетами, боєприпасами і вибухонебезпечними вантажами виконуються транспортно-вантажними підрозділами бази чи спеціально виділеними для цих робіт іншими підрозділами за розрахунками.

    2. Відповідальність за організацію й якісне виконання навантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт та дотримання правил безпеки під час роботи з ракетами, боєприпасами й іншими вантажами несе начальник відділу, у якого безпосередньо ведуться роботи.

    3. Оперативне керівництво і контроль за виконанням навантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт здійснює головний інженер бази.

    4. Усі навантажувально-розвантажувальні роботи з ракетами і боєприпасами та транспортування їх на території бази слід виконувати максимально використовуючи засоби механізації і транспортні засоби (додаток 25).

За рівень і ступінь механізації навантажувально-розвантажувальних робіт з ракетами і боєприпасами відповідає головний інженер (заступник начальника бази з технічної частини).

    1. Для забезпечення найбільш зручної і рентабельної організації навантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт з ракетами та боєприпасами на базі розробляють схеми вантажопотоків:

  • зовнішніх (прийому і відправлень);

  • переміщень по території бази (подачі і вивезення ракет і боєприпасів з цехів, навантажувально-розвантажувальних майданчиків і сховищ) (додатки 23, 24).

    1. Виходячи зі схеми вантажопотоків для кожного пункту вантажно-розвантажувальних робіт, розробляються технологічні карти, в яких вказуються:

  • необхідні умови проведення робіт;

  • перелік і схеми розміщення механізмів, що застосовуються для даного виду роботи;

  • перелік обладнання та інструменту, що застосовуються;

  • технологія виконання робіт, правила безпеки;

  • склад бригади (команди) і норми виробітку.

Технологічні карти розробляються з урахуванням можливості комплексної механізації навантажувально-розвантажувальних робіт.

    1. Механізми, що застосовуються під час навантажувально-розвантажувальних робіт, повинні бути справні, правильно встановлені та надійно закріплені, вчасно перевірені інспектором Держнагляду охорони праці.

Підвезення, монтаж і демонтаж пересувних засобів механізації навантажувально-розвантажувальних робіт на пунктах, контроль за правильною експлуатацією засобів механізації і догляд за ними здійснюється транспортно-вантажними підрозділами.

    1. Навантажувально-розвантажувальних роботи можуть проводитися цілодобово. При зовнішніх роботах вночі місця навантаження повинні бути освітлені. Система освітлення повинна передбачати заходи щодо маскування.

Застосовувані вночі для освітлення навантажувально-розвантажувальних робіт пересувні електростанції і прожекторні станції розташовуються не ближче ніж за 25 м від пунктів робіт, а світильники не ближче ніж 5 м. Розташовувати світильник над штабелем з майном забороняється.

Навантажувально-розвантажувальних роботи з небезпечними у поводженні ракетами і боєприпасами виконуються лише в умовах денного освітлення.

    1. Керівник навантажувально-розвантажувальних робіт несе відповідальність:

  • за правильне розміщення робітників та інструктаж їх перед початком робіт;

  • за виконання вимог технологічних карт навантажувально-розвантажувальних робіт;

  • за справність і правильне використання устаткування, інвентарю й інструменту під час робіт;

  • за забезпечення пункту навантажувально-розвантажувальних робіт засобами пожежогасіння та своєчасне призначення пожежного розрахунку;

  • за належне кріплення транспортних засобів, поставлених під навантаження чи розвантаження;

  • за правильність укладання ракет і боєприпасів у транспортні засоби чи штабелі та кріплення їх;

  • за своєчасне виконання навантажувально-розвантажувальних робіт на пункті та оформлення необхідної документації;

  • за виконання правил безпеки при проведенні навантажувально-розвантажувальних робіт та дотримання вимог екологічної безпеки.

    1. Під час транспортування ракет і боєприпасів залізничним та водним транспортом необхідно керуватися діючими Правилами перевезення залізницями і водними шляхами боєприпасів, вибухових і сильнодіючих отруйних речовин.

    2. Розміщення вагонів під вивантаження і навантаження здійснюються під керівництвом начальника збереження. Розставлені під навантаження і вивантаження вагони закріплюються башмаками по обидва боки потягу (вагона). Використання шпал, дощок та інших підручних матеріалів для кріплення вагонів забороняється.

Всі гальмові башмаки для кріплення вагонів повинні обліковуватися у військовій частині, зберігатись у визначеному місці і видаватись під розпис відповідальною особою тільки для проведення маневрових робіт або кріплення вагонів, які знаходяться на під’їздних коліях частини. Кожен башмак таврується (вказується код станції, номер військової частини та номер башмаку), фарбується у червоний або оранжевий колір та контрастною фарбою вказується його обліковий номер.

    1. Залізницями ракети транспортуються:

  • у спеціальних вагонах з розбірними і нерозбірними кузовами, обладнаних пристроями для кріплення ракет;

  • у вагонах і піввагонах.

Боєприпаси і ракети повинні вантажитися в справні та чисті вагони. Люки вагонів до початку навантаження повинні бути закриті, а запори закріплені дротом.

    1. Після закінчення навантаження, перевірки якості навантаження і кількості завантаженого майна двері вагонів закриваються, запори дверей скріплюються дротом (запорними пристроями) і пломбуються. Після цього вагони виводяться з технічної території і здаються під охорону варти, що супроводжує транспорт.

При проведенні маневрових робіт в технічній території допускається двері вагонів дротом не скріплювати і не пломбувати, двері вагонів при цьому повинні бути закриті або прикриті і надійно зафіксовані для запобігання випадання майна із вагонів.

    1. Під час навантаження ракет чи боєприпасів у вагони дотримуються таких правил:

  • по можливості кожен вагон завантажується ракетами чи боєприпасами однієї номенклатури і однієї партії;

  • під час навантаження в один вагон ракет чи боєприпасів різних номенклатур слід забезпечити виконання правил спільних перевезень ракет і боєприпасів;

  • навантаження ракет і боєприпасів у вагони виконується відповідно до встановлених норм завантаження;

  • укупорені боєприпаси і ракети укладаються і закріплюються так, щоб не було падіння і переміщення їх під час руху; вільні проміжки між укупоркою з боєприпасами заповнюються порожньою укупоркою або закріплюються рейками і дошками; особлива увага приділяється міцності кріплення верхніх рядів укупорки для уникнення зрушення і падіння її під час перевезення; для запобігання перекочування боєприпасів в укупорці циліндричної форми прокладаються рейки між рядами, а біля торцевих стін вагона така укупорка з боєприпасами підпружнюється рейками чи дошками; кріплення рейок і дощок до укупорки з ракетами і боєприпасами не допускається;

  • не допускаються до перевезення ракети і боєприпаси в укупорці, непридатній для транспортування.

    1. Димні порохи перевозяться тільки в негальмівних вагонах. Завантажується вагон не більше 2/3 його вантажопідйомності. Вагони повинні бути справні, без щілин у стінах і підлозі. Під час перевезення димних порохів підлога вагона потребує суцільного покриття м'яким матеріалом: матами, повстю чи брезентом.

Двері вагона обладнуються повстяними чи брезентовими прокладками. Просвіти в люках вагонів із внутрішнього боку оббиваються повстю чи брезентом. При навантаженні димного пороху і виробів з нього необхідно стежити, щоб укупорка була справна, ящики і бочки були добре закріплені з метою запобігання зсувам і падінню під час транспортування.

Вироби з димного пороху (заряди, запалювачі, порохові стовбчики, вибухпакети) перевозяться за правилами перевезення боєприпасів.

    1. Укупорені боєприпаси і ракети повинні розміщуватися рівномірно по всій площі транспортних засобів. Постріли, снаряди і міни укладати у вагони віссю симетрії упоперек вагона, за винятком випадків, коли вироби за габаритами у такому порядку не вкладаються.

Під час перевезення на автомашинах, причепах і подібних до них транспортних засобах боєприпаси дозволяється укладати віссю симетрії як уздовж, так і поперек транспортних засобів.

Ящики з боєприпасами укладаються на автомашини, причепи, платформи нормальної і вузької залізничної колії так, щоб верхній ряд ящиків був на рівні краю борта або вище його не більше ніж на 1/3 ящика.

При неповному використанні вантажопідйомності транспортних засобів дозволяється нарощувати у автомашин борти. Конструкції і обладнання цих бортів повинні забезпечувати збереження боєприпасів і виключати випадки падіння ящиків при перевезеннях. Автомашини, призначені для перевезення боєприпасів, укомплектовуються іскроуловлючами, засобами пожежогасіння і спеціальними інформаційними знаками (згідно з діючими керівними документами МО України).

    1. При укладанні ракет на опори транспортних засобів не допускається наявність складок на м'якій укупорці в місцях розташування ложементів. Для виключення прилипання гермоукупорки гуму на опорах рекомендується «припудрювати» тальком.

Ракети на транспортні засоби укладаються так, щоб ложементи співпадали з місцями опор, позначених на ракетах та укупорці.

    1. Для переміщення боєприпасів і порохів в гермоукупорці (крім димних) усередині сховищ дозволяється застосовувати акумуляторні навантажувачі.

Димні порохи, запалювачі з димного пороху і вибухові речовини усередині сховища дозволяється переміщувати тільки вручну, а також на спеціальних ручних тачках чи візках з колесами на гумових шинах, по міцних і рівних трапах. Для транспортування цих вантажів поза сховищем можуть використовуватися транспортери з механічним приводом, рольганги і тачки.

    1. Розвантаження боєприпасів і ракет з вагонів необхідно проводити з запобіжними заходами, що виключають падіння і поштовхи, при цьому особливої обережності слід дотримуватись при вивантаженні небезпечних у поводженні ракет і боєприпасів.

    2. Переносні трапи для навантаження і розвантаження боєприпасів повинні мати ширину не менше 1,5 м. Взимку трапи і доріжки необхідно очищувати від снігу, льоду і посипати піском.

Транспортери, рольганги і трапи переносного типу, що використовуються при обладнанні потоків, слід надійно закріпити і виключити можливість їх падіння при роботі з боєприпасами.

    1. При виконанні навантажувально-розвантажувальних робіт снаряди до гармат калібру 152 мм і більше в укупочці циліндричної форми допускається перекочувати без поштовхів і ударів в горизонтальному положенні по латах і підкладках. Перекочувати снаряди великого калібру по похилій площині слід обов’язково за допомогою конопляного (капронового) тросу.

Снаряди без тари до гармат калібру менше 152 мм слід переносити обережно в горизонтальному положенні по одному з підтримувальною лямкою через плече.

    1. На пересувних вантажно-розвантажувальних механізмах, що застосовуються для робіт з боєприпасами, ракетами та їх елементами в сховищах, вагонах, на майданчиках і платформах, дозволяється встановлювати електричні двигуни закритого або захищеного виконання.

Поза сховищами можуть застосовуватися пересувні навантажувально-розвантажувальні механізми з двигунами внутрішнього згоряння, при цьому кожен двигун обладнується іскроуловлювачем. Іскроуловлювачі двигунів внутрішнього згоряння потрібно систематично очищувати від нагару, а перед виходом на технічну територію перевіряти.

    1. До роботи на пересувних керованих засобах механізації (акумуляторні навантажувачі, автонавантажувачі, мотовізки, мототачки тощо) допускаються особи, що мають посвідчення на право водіння і керування механізмами.

    2. Водіїв навантажувачів, мотовізків, мототачок і інших засобів механізації підготовляють на місці і допускають до виконання навантажувально-розвантажувальних робіт з боєприпасами і ракетами після здачі ними іспитів і одержання посвідчень на право водіння механізмів у межах бази.

Для прийому від водіїв іспитів і видачі їм посвідчення на базі призначається комісія.

    1. Боєприпаси і ракети можна перевозити водними шляхами і повітряним транспортом. Порядок цих перевезень визначений відповідними Правилами перевезення боєприпасів залізницями, водним і повітряним шляхами сполучення.

Більш детально способи навантаження (розвантаження), засоби навантаження (розвантаження), вимоги до сховищ, порядок навантаження (розвантаження), техніко-економічні показники розглянуті у схемах (додаток 25).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]