Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

7. Підлягає до сплати за ставкою 6 % (за да- 07 150 - - 150 ними платника) (рядок 05 – рядок 06) 07

* Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

** У разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Дата подання розрахунку 6 квітня 2006 року

К ерівник суб’єкта малого підприємництва Дерева О.В. Дерева О.В.

(підпис) (прізвище, ініціали) М.П.

Головний бухгалтер Омельченко О.М. Омельченко О.М.

(підпис) (прізвище, ініціали)

У підприємницькій діяльності застосовують фіксований податок, єдиний і фіксований сільськогосподарський податок.

Розміри фіксованого податку встановлює відповідна місцева рада залежно від територіального розташування місця торгівлі. Вони не можуть бути менше ніж 20 грн. та більше ніж 100 грн. за календарний місяць для громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність самостійно. Для одержання патенту на здійснення підприємницької діяльності на всій території України фіксований податок встановлюється у розмірі 100 грн.

Якщо платник податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або за участю у підприємницькій діяльності членів його сім’ї, розмір фіксованого податку збільшується на 50 % за кожну особу.

Платник фіксованого податку звільняється від ведення обов’язкового обліку доходів і витрат. Він офіційно не звільнений від сплати податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного збору. Але за відсутності документів та обліку підрахувати розмір зазначених податків неможливо, тому вони можуть сплачуватися лише з доброї волі.

Платник фіксованого податку, особи які перебувають з ним у трудових відносинах, а також члени його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, звільняються від сплати нарахувань на фонд оплати праці, та інших нарахувань і зборів. Збір до Пенсійного фонду перераховують місцеві ради в розмірі 10 вісотків від суми одержаного фіксованого податку.

Єдиний податок регулюється Указом Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підпрємництва” від 28 червня 1999 р. № 746/99.

Фізичні особи мають право обирати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом одержання свідоцтва про сплату єдиного податку.

“Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва - юридичною особою” затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 18 жовтня 1999 р. № 709/4002. Свідоцтво видається терміном на один рік. Після закінчення терміну дії свідоцтво підлягає поверненню до органу державної податкової служби, який його видав.

Фіксований сільськогосподарський податок - це податок, який не змінюється протягом визначеного терміну і справляється з одиниці земельної площі. Він визначений Законом України “Про фіксований сільськогосподарський податок”, прийнятий 17 грудня 1998р. № 320, замінює 12 податків і зборів, перерахованих у Законі.

Платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, в яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства.

Об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди.

Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, яка проводиться відповідно до методики, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995р. № 213, у таких розмірах:

для ріллі, сіножатей та пасовищ - 0,5;

для багаторічних насаджень - 0,3.

Порівняння за різними параметрами фіксованого, єдиного і фіксованого сільськогосподарського податків наведено в таблиці 11.13.

Таблиця 11.13

Порівняння фіксованого, єдиного та фіксованого

сільськогосподарського податків

Параметри

порівняння

Фіксований

податок

Єдиний

податок

Фіксований сільськогосподар

ський податок

Підстава для

застосування

Закон України від

13.02.98р. №129/98

“Про внесення змін до Декрету КМУ “Про прибутковий

податок з громадян”

Указ Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єк-тів малого

підприємництва” від 28.06.99р. №746/99

Закон України

“Про фіксований

сільськогосподарський податок” від 17.12.98р. №320

Платник податку

Фізична особа

Фізична та юридична особи

Юридична та фізична особи, які виробляють товарну сільськогосподарську продукцію

Умови застосування:

а) обсяг виручки

за попередні

12 місяців

Не більше 7000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119000 грн.)

Не більше: 500000

грн. для фізичних

осіб; 1млн. грн. для юридичних осіб

Виручка від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітній (податковий) рік перевищує 50 відсотків загальної суми валового доходу

б) кількість

працюючих

Не більше 5 осіб

Не більше:

10 осіб

для фізичних осіб;

50 осіб для юридичних осіб

Не існує

База оподаткування

Сукупний оподатковуваний дохід

Сукупний опо-датковуваний дохід для фізичних осіб, обсяг виручки для юридичних осіб

Площа сільськогосподарських угідь

Розмір податку

Від 20 до 100 грн.

Від 20 до 200 грн. для фізичних осіб, 6 % або 10 % обсягу виручки для юридичних осіб

У відсотках до грошової оцінки сільськогосподарських угідь

Ведення обліку

Звільнений від ведення обов’язкового обліку доходів і витрат

Веде один з таких варіантів спрощеної форми бухгалтерського

обліку:

а) просту;

б) з використанням (веденням) регістрів обліку майна малого підприємства. Облік здійснює у Книзі обліку доходів і витрат, затвердженій державною податковою інспекцією

Веде спрощену форму бухгалтерського обліку суб’єктів малого підприємництва,великі підприємства облік ведуть за діючими формами