Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

14.5.7. Оцінка інвестиційної привабливості та антикризових заходів підприємства.

Враховуючи, що аналіз фінансового стану може бути внутрішнім і зовнішнім, його результати також мають аналогічні напрями використання. Результати зовнішнього аналізу використовуються зовнішніми суб’єктами оцінок при визначенні інвестиційної привабливості підприємства та його кредитоспроможності у процесі прийняття рішень щодо залучення додаткових джерел фінансування. При внутрішньому аналізі результати оцінок слугують поліпшенню управління підприємством з метою підвищення ефективності його діяльності та запобігання кризових явищ. Основні аспекти практичного використання результатів оцінок фінансового стану в зовнішньому й внутрішньому аналізах наступні.

Під поняттям “оцінка інвестиційної привабливості” підприємства слід розуміти потенційним інвестором сукупності переваг та недоліків суб’єкта господарювання, що безпосередньо або опосередковано впливають на ефективність інвестування. Згадана сукупність формується як за рахунок внутрішніх, так і зовнішніх чинників і включає фінансово-економічні, виробничо-технічні, правові й соціальні показники діяльності підприємства.

Оцінка інвестиційної привабливості аграрного підприємства включає:

  • визначення порядку послідовного й деталізованого аналізу фінансового стану аграрних підприємств;

  • встановлення нормативних значень основних коефіцієнтів фінансового аналізу;

  • здійснення рейтингової оцінки інвестиційної привабливості підприємств.

Завданнями таких оцінок є:

  1. всебічний аналіз стану та результатів діяльності підприємства;

  2. визначення тенденцій розвитку виробничих та фінансових процесів;

  3. виявлення причин негативних процесів та їх динаміку;

  4. формування системи висновків і пропозицій для розробки комплексу санаційних заходів і залучення інвестиційних ресурсів у підприємство.

Аналіз інвестиційної привабливості підприємства проводиться за наступними основними етапами: загальна характеристика підприємства; оцінка майнового стану; аналіз ліквідності й платоспроможності; аналіз фінансової стійкості; оцінка рентабельності; оцінка ділової активності; аналіз не фінансових складових характеристики підприємства (імідж, підготовка керівників й спеціалістів, положення підприємства на ринку, тип маркетингової стратегії, технічна й технологічна забезпеченість тощо); узагальнююча, зокрема рейтингова, оцінка.

За результатами оцінки інвестиційної привабливості:

  1. встановлюється привабливість підприємства для потенційних інвесторів;

  2. визначається форма залучення інвестицій;

  3. оцінюються обсяги необхідних ресурсів;

  4. розробляється основний комплекс заходів, що потребують фінансування.

Оцінка інвестиційної привабливості переважно проводиться підприємством і його потенційними прямими інвесторами.

Окрім того, кредитоспроможність підприємства оцінюється його кредиторами у випадках прийняття рішення щодо умов надання кредитних ресурсів. Кредитоспроможність являє собою здатність позичальника цілком і вчасно повернути кредит і сплатити відсотки за користування кредитними засобами.

Основною метою оцінки кредитоспроможності є одержання якісної і максимально повної оцінки господарсько-фінансової діяльності позичальника, його платоспроможності й кредитоспроможності. У процесі оцінок аналізуються основні фінансові показники, додаткові суб’єктивні критерії, не фінансові складові, узагальнюючий показник і рейтинговий клас позичальника.

Для внутрішніх потреб підприємства результати оцінок використовуються з метою виявлення кризових явищ. За своєю природою фінансова криза є таким станом підприємства при якому воно не спроможне нормально функціонувати. Загальна фінансова криза поділяється на кризу ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості, прибутковості та активності. Якість та характер динаміки основних показників оцінок фінансового стану підприємства є індикаторами уповільнення або нарощування темпів розвитку фінансової кризи. У практичній діяльності менеджменту підприємства, насамперед, необхідно налагодити роботу щодо оцінки таких індикаторів, забезпечити комплексність аналізу, послідовність реалізації розрахункових процедур, системність досліджень, своєчасність і постійність аналізу. Лише так можна забезпечити стійкий фінансовий стан та високу ефективність підприємницької діяльності в малому, середньому та крупному бізнесі на селі.