Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

8.8.4 Припинення підприємницької діяльності фізичною особою -підприємцем.

Припинення підприємницької діяльності підприємця проводиться у разі:

  • прийняття підприємцем рішення про припинення підприємницької діяльності;

  • смерті підприємця;

  • судового рішення про оголошення фізичної особи померлою або визнання безвісно відсутньою;

  • судове рішення про визнання підприємця недієздатним або про обмеження його дієздатності;

  • судового рішення про припинення підприємницької діяльності.

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до ЄДР відповідного запису. Порядок подання документів, залишення їх без розгляду тощо такий же, як при припинення юридичної особи, за винятком того, що заявником є підприємець.

Для внесення до ЄДР запису про рішення щодо припинення підприємницької діяльності підприємець, що вирішив припинити підприємницьку діяльність, подає такі документи:

нотаріально посвідчену заяву про припинення підприємницької діяльності;

документ про внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття;

рішення щодо припинення підприємницької діяльності.

У разі смерті підприємця третя особа, зокрема спадкоємець, може подати державному реєстратору особисто (надіслати рекомендованим листом) нотаріально посвідчену копію свідоцтва про смерть або нотаріально посвідчену копію довідки органу реєстрації актів громадянського стану про смерть фізичної особи. Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів без розгляду не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження вносить до ЄДР запис про рішення щодо припинення підприємницької діяльності та передає органам статистики, державної податкової служби, ГІФУ, фондів соціального страхування відповідне повідомлення. Відомості про рішення щодо припинення діяльності підприємцем публікують у спеціалізованому ЗМІ у порядку, встановленому для припинення юридичних осіб.

Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності підприємцем здійснюється на підставі таких документів (які подаються не раніше 2 місяців з дати публікації зазначених вище відомостей);

  • заповнена реєстраційна картка встановленого зразка;

  • Свідоцтво про державну реєстрацію;

  • довідка ДПІ про зняття підприємця з обліку як платника податків;

  • довідка Пенсійного фонду України про зняття з обліку;

  • довідки фондів соціального страхування про зняття з обліку.

За відсутності підстав для залишення документів без розгляду державний реєстратор вносить до ЄДР запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємця. Строк реєстрації припинення не повинен перевищувати 2 робочих дні з дати надходження документів Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності підприємцем повинен подає (надсилає) заявнику копію Свідоцтва про державну реєстрацію із відміткою про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та надає (надсилає) органам статистики, державної податкової служби. Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності підприємцем та відомості реєстраційної картки про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Ліквідаційні процедури.

Після прийняття рішення про припинення СПД до подання документів для державної реєстрації припинення, слід здійснити ряд процедур, необхідних для проведення ліквідації СПД.

Зняття з обліку як платника податків здійснюється у ДПІ за місцем реєстрації на підставі таких документів:

• для юридичних осіб:

1) заява про зняття з обліку платника податків за формою № 8-ОПП;

2) оригінал довідки за формою АР 4-ОПП;

3) копія рішення про припинення;

4) копія рішення про утворення ліквідаційної комісії;

• для підприємців:

заява про зняття з обліку платника податків за формою № 8-ОПП;

оригінали та копії документів, що видаються ДПІ платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою № 4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню.

Документи подаються у 3-денний термін з дати прийняття рішення про припинення СПД. У 10-денний термін з дня подання заяви за формою № 8-ОПП юридична особа зобов'язана скласти ліквідаційний балансу формі річного звіту та подати його для перевірки в ДПІ. У місячний термін призначається документальна перевірка СПД, після проведення якої, у разі відсутності заборгованості по податках і зборах та наявності повідомлення від банку про закриття рахунків, СПД знімається з обліку як платник податків. Після завершення процедури зняття з обліку ДПІ складає довідку про зняття з обліку платника податків за формою № 12-ОПП.

Закриття рахунків в установах банків.

Під час реорганізації чи ліквідації юридичної особи, зміни її назви, а також припинення підприємницької діяльності підприємця поточний рахунок закривається. У разі реорганізації юридичної особи (злиття, приєднання, поділу, перетворення) рахунок може бути закритий юридичною особою - правонаступником за умови подання таких документів:

а) у разі реорганізації юридичної особи:

  • заяви про закриття поточного рахунку;

  • копії рішення уповноваженого органу про проведення реорганізації юридичної особи та визначення правонаступника, засвідченої нотаріально;

  • картки із зразками підписів і відбитка печатки юридичної особи -правонаступника, засвідченої нотаріально;

б) у разі ліквідації юридичної особи для проведення ліквідаційної процедури використовується один поточний рахунок юридичної особи, що ліквідовується, визначений ліквідатором (ліквідаційною комісією). Для цього до банку подаються такі документи:

  • рішення суду про ліквідацію юридичної особи (оригінал або нотаріально засвідчена копія);

  • картка із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчена нотаріально (включаються зразки підписів ліквідатора (уповноважених членів ліквідаційної комісії) і відбитка печатки юридичної особи, що ліквідується).

Інші рахунки, виявлені під час проведення ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором (ліквідаційною комісією). Закриття рахунку підприємця здійснюється на підставі його заяви. Датою закриття рахунку вважається наступний після проведення останньої операції за цим рахунком день. Якщо на рахунку власника немає залишку коштів, а заява подана в операційний час банку, то датою закриття рахунку є день отримання банком цієї заяви. У день закриття рахунку банк видає СПД довідку про закриття рахунку і банк протягом 3 робочих днів (включаючи день закриття рахунку) повідомляє про це ДПІ.

Зняття з обліку в органах Пенсійного фонду

У разі прийняття рішення про припинення СПД - юридичної особи, у 10-денний строк з дня прийняття такого рішення до робочого органу ПФУ подається заява про зняття з обліку та копія рішення про припинення СПД. У разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою до робочого органу ПФУ подається лише заява про зняття з обліку. Отримавши зазначені документи, орган Пенсійного фонду у 10-денний термін проводить документальну перевірку правильності обчислення та сплати страхових внесків. На основі акта перевірки платник розраховується з ПФУ. У разі відсутності заборгованості по внесках або ліквідації такої заборгованості СПД знімається з обліку шляхом закриття справи платника внесків, що фіксується у журналі обліку платників і органом ПФУ видається відповідна довідка для пред'явлення державному реєстратору.

Зняття з обліку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

У разі припинення СПД - юридичної особи у 10-денний строк з дня прийняття рішення про припинення до робочого органу виконавчої дирекції Фонду подається заява про зняття з обліку із зазначенням правонаступника (у разі реорганізації), рішення про припинення юридичної особи, виписка з поточного рахунка в банку. У разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою до робочого органу Фонду подаються лише заява про зняття з обліку та виписка з поточного рахунку. Після отримання зазначених документів Фондом проводиться документальна перевірка, результати якої оформляються актом, що є підставою для проведення розрахунків з фондом. У разі відсутності заборгованості перед фондом чи її ліквідації СПД знімається з обліку шляхом закриття справи страхувальника, про що видається відповідна довідка.

Зняття з обліку у Фонді соціального страхування від тимчасової втрати працездатності та Фонді соціального страхування на випадок безробіття (Центрі зайнятості)

Проводиться в аналогічному порядку та на підставі таких же документів, за винятком того, що до робочого органу Фондів не потрібно подавати виписки з поточного рахунку СПД в банку.

Знищення печаток та штампів СПД.

У разі припинення СПД - юридичної особи (або припинення підприємницької діяльності фізичною особою) керівник СПД (або підприємець) зобов'язаний зда­ти печатки і штампи для знищення в органи внутрішніх справ.

Для цього подається письмове клопотання, де вказуються:

кількість печаток та штампів, які передбачається знищити;

підстава для знищення;

особа, відповідальна за знищення печаток і штампів, прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані;

прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані керівника або уповноваженої ним особи, що подає клопотання до органу внутрішніх справ.

До клопотань додаються печатки і штампи, їхні відбитки у двох примірниках, а також платіжні доручення чи квитанції про оплату послуг. Про знищення печаток і штампів видається квитанція, на звороті якої робляться відбитки знищених печаток і штампів, після чого вони знищуються: металеві вироби - обпилюван­ням двома перехресними лініями; гумові, каучукові деталі - розрізанням на малі не з’єднувані, не відновлювані частини в присутності заявника.