Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

10.1.11.Збір до Пенсійного фонду України

Платники збору до Пенсійного фонду ( на обов’язкове державне пенсійне страхування) об’єкти та ставки збору визначаються Законом України «Про обов’язкове державне пенсійне страхування»

Таблиця 10.3.

Розміри збору в Пенсійний фонд України

№ п/п

Платники

Об’єкт оподаткування

Ставка

1

2

3

4

Суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також, їх філії, відділення та інші відокремлені підрозділи що не мають

статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади

Фактичні витрати на оплату праці, що включають витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати й інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі

32,3%

Суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи, що не використовують працю найманих працівників, а також адвокати їх помічники, приватні нотаріуси, інші особи, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, і займаються діяльністю пов’язаною з отриманням доходу.

Сума оподатковуваного доходу (прибутку)

32,3%

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників

Сума оподатковуваного доходу (прибутку)

32%

Підприємства, установи та організації, де працюють інваліди

Фактичні витрати на оплату праці інвалідів

4%

Фактичні витрати на оплату праці інших працівників

32,3%

Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів складає не менше 50% загальної кількості працюючих

Фактичні витрати на оплату праці всіх працівників цих підприємств

4%

Юридичні та фізичні особи, що здійснюють операції з

купівлі-продажу валют (крім готівкової валюти

Сума операції з купівлі- продажу валюти

1 %

Фізичні особи, що працюють на умовах трудового договору (контракту), і фізичні особи, що виконують роботи (послуги) відповідно до цивільно-правових договорів, у тому числі члени творчих союзів, творчі працівники, що не є членами творчих союзів тощо.

Сукупний оподатковуваний доход за місяць, але не більше 4100 грн.

1%

(якщо сукупний оподатковуваний доход платника не перервищує 150 грн.)

2%

(якщо сукупний оподатковувагний доход платника перевищує 150 грн.)

Суб'єкти підприємницької діяльності. що здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і коштовного каміння

Вартість реалізованих ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і коштовного каміння

5%

Юридичні й фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, і тих автомобілів, що переходять у власність спадкоємцям за законом

Вартість легкового автомобіля

3%

Юридичні й фізичні особи, що набувають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, організацій, установ, що набувають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, а також фізичних осіб, що набувають житло вперше

Вартість нерухомого майна, зазначена в договорі закупівлі-продажу такого майна

1%

Юридичні й фізичні особи, що користуються послугами мобільного зв'язку

Вартість будь-яких послуг мобільного зв'язку, сплачена споживачами цих послуг оператору, що їх надає

7,5%

Для осіб, що мають статус державних службовців чи обіймають посади, робота на яких зараховується у виробничий стаж і надає право на одержання пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України» "Про прокуратуру", "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про статус народного депутата України", "Про Національний банк України", "Про службу в органах місцевого самоврядування", Митного кодексу України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України, існує інший порядок, за яким можна розрахувати суму збору в Пенсійний фонд України, утримувану із сукупного оподатковуваного доходу таких платників (таблиця 10.4).

Таблиця 10.4.

Розмір збору в Пенсійний фонд України, що утримується з доходу державних службовців.

Сукупний оподатковуваний доход платника, грн.

Розмір збору

до 150

1% от суми доходу

від 150 до 250

1,50 грн. + 2% від суми, що перевищує 150 грн.

від 251 до 350

3,50 грн. + 3% від суми, що перевищує 250 грн.

від 351 до 500

6,50 грн. + 4% від суми, що перевищує 350 грн.

понад 501

12,50 грн. + 5% суми, що перевищує 500 грн.

Гранична сума заробітної плати (доходу) працівника, з якої нараховуються збори в Пенсійний фонд. Фонд загальнообов'язкового страхування на випадок безробіття. Фонд соціального страхування від тимчасової втрати працездатності, складає 4100 грн. на місяць (відповідно до Закону України Про державний бюджет України на 2005 р.).

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установах банків на оплату праці.

У випадку недостатності у платника збору коштів на оплату пралі і сплату збору в повному обсязі видача коштів на оплату праці й сплату збору здійснюється в пропорційних розмірах.

Збір з фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності обчислюється й сплачується щоквартально з сум фактично отриманого доходу за звітний період (квартал) протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання звіту.

Якщо прибутковий податок від заняття підприємницькою діяльністю платиться у фіксованому розмірі (за патентом), тобто зазначена діяльність здійснюється після придбання патенту, то збір у Пенсійний фонд нараховується і платиться авансом з тієї суми доходу, за якою встановлений розмір прибуткового податку, тобто плата за патент.

Платники – суб'єкти підприємницької діяльності особисто реєструють патенти в органах Пенсійного фонду в 3-денний термін після їх придбання й одночасно платять страхові внески з розрахункового доходу.

Якщо громадянин одержав доход (прибуток) більший чи менший, ніж передбачений у розрахунку плати за патент, то здійснюється перерахунок суми збору.

Пенсійний фонд України не включається до Державного бюджету України. Забороняється використання коштів Пенсійного фонду України не за цільовим призначенням. Фінансування витрат на утримання органів Пенсійного фонду України та його апарату провадиться у межах кошторису, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням і надходженням збору, інших платежів здійснюється органами Пенсійного фонду.

Контроль на підприємствах ведеться шляхом перевірки бухгалтерських документів з нарахованого заробітку та інших виплат, нарахування збору, платіжних доручень у перерахуванні сум збору на рахунок Пенсійного фонду; інших розрахункових документів.

Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням і надходженням збору, інших платежів здійснюється органами Пенсійного фонду.

Контроль на підприємствах ведеться шляхом перевірки бухгалтерських документів з нарахованого заробітку та інших виплат, нарахування збору, платіжних доручень у перерахуванні сум збору на рахунок Пенсійного фонду; інших розрахункових документів.