Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

508

Підприємництво

та

Агробізнес

Підприємництво

та

агробізнес

За редакцією доктора економічних наук, професора М.М.Ільчука, к.пед.н., доц. Т.Д. Іщенко

Допущено Міністерством аграрної політики України як підручник для підготовки фахівців неекономічних спеціальностей у аграрних вищих навчальних закладах ІІ – ІV рівнів акредитації.

Київ –

Авторський колектив: д.е.н., проф. М.М. Ільчук (вступ, розділи 4, 6, 9, 12), к.пед.н., доц. Т.Д. Іщенко (розділи 2, 6), д.е.н., проф. П.А. Лайко (розділ 10), д.е.н., проф. Л.К. Сук, к.е.н., доц. П.Л. Сук (розділ11), д.е.н., проф. В.Я. Амбросов, к.е.н., доц.. Т.Г. Маренич (розділ 3), к.е.н., доц. В.К. Збарський (розділ 2, 5, 6), к.е.н., доц. М.М. Рудий (розділ 1), к.е.н., доц. О.С. Степасюк, к.е.н., доц. Л.М. Степасюк (розділ 7), к.е.н., доц. Ю.Е. Губені (розділ 8), к.е.н., доц. С.А. Навроцький (розділ 13), к.е.н. М.І. Кісіль, к.е.н. К.А. Пріб (розділ 14)

Рецензенти:

Підприємництво та агробізнес: Підручник / За ред. д.е.н., проф.М.М. Ільчука, к.пед.н., доц. Т.Д. Іщенко. – К.:

В підручнику висвітлено соціально-економічні аспекти підприємництва та агробізнесу, організації та функціонування малого та середнього бізнесу на селі, визначення економічної ефективності аграрних підприємницьких структур.

Для студентів неекономічних спеціальностей аграрних вищих навчальних закладів ІІ – ІV рівнів акредитації. Буде корисним керівникам і спеціалістам підприємницьких структур аграрної сфери.

Вступ

Ринкові перетворення в економіці України потребують принципово нових підходів до розвитку підприємництва та агробізесу. Подальше реформування аграрного сектору має ґрунтуватися на глибокому аналізі та врахуванні всіх чинників, які можуть вплинути на ефективність підприємництва й агробізнесу. Особлива увага при цьому повинна приділятися формуванню структур малого та середнього бізнесу на селі, на основі приватної власності на землю та майно.

Успішний перехід до ринкових відносин, розвиток підприємництва та агробізнесу з виходом на світовий ринок передбачають високу ефективність виробництва, якість продукції, культуру обслуговування. Забезпечити ці параметри можна лише на основі глибоких знань законів і закономірностей ринкової економіки, їхніх особливостей в аграрній сфері.

В Україні сформована правова база для успішного розвитку підприємництва та агробізнесу, в основі якої лежить Господарський Кодекс України.

В даному підручнику розглянуті питання, теоретичних засад ринкових відносин в підприємництві та його соціально-економічні основи, організаційно-правові форми господарської діяльності в агробізнесі, а також питання культури бізнесу, прогнозування ринкового середовища, відкриття власної справи, розроблення засновницьких документів і бізнес-планів, державної реєстрації підприємницьких структур, обліку та податків, ризиків та страхування в підприємстві, визначення економічної ефективності роботи підприємств агробізнесу.

Підручник написано відповідно до типової програми вивчення дисципліни “Підприємництво та агро бізнес”, для студентів неекономічних спеціальностей аграрних вищих навчальних закладів II – IV рівнів акредитації, а також для підприємців аграрної сфери.

Авторський колектив висловлює подяку співробітникам Науково-методичного центру аграрної освіти Міністерства аграрної політики України за допомогу у виданні книги.