Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

10.1.13. Збір до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві

Відповідно до закону України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності» від 22.02.2001 р. роботодавці сплачують збір до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві. Розміри страхових тарифів диференційовані за галузями, а нарахування ведеться на фонд оплати праці підприємства.

Таблиця 10.5.

Розміри збору до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві

№ п/п

Платники

Об'єкт оподатковування

Страховий внесок

Роботодавці:

– власник підприємства, установи чи організації, уповноважений ним орган і фізичні особи, що використовують найману працю;

– власник розташованого в Україні іноземного підприємства. установи, організації чи філії представництва, що використовує працю найманих працівників

Фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати й інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що підлягають обкладанню прибутковим податком

Встановлюється залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесене підприємство, з урахуванням знижки чи надбавки до нього

Бюджетні установи та об’єднання громадян

0,2%

Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів складає не менше 50% загальної чисельності працюючих, а частка створюваного інвалідами фонду оплати праці перевищує 25%

Фактичні витрати на оплату праці всіх працівників цих підприємств

50% страхових тарифів, установлених для юридичних осіб

Фізичні особи, що використовують найману працю інвалідів, фонд оплати праці яких перевищує 25%

Фактичні витрати на оплату праці всіх працівників

50% страхових тарифів, установлених для юридичних осіб

Особи, застраховані на добровільних засадах: фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності; особи, що забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих союзів, творчі працівники, що не є членами творчих союзів тощо); священнослужителі, церковнослужителі й особи, що працюють у релігійних організаціях на виборних посадах

Мінімальна заробітна плата

1 мінімальна заробітна плата, установлена на день сплати страхового внеску (для інваліда – 0,5 мінімальної заробітної плати)

Страхові внески нараховуються в рамках граничної суми заробітної плати (доходу), що є розрахунковою величиною при обчисленні страхових виплат і складає 4100 грн.

Якщо страхувальник здійснює свою діяльність за кількома галузями економіки чи видами робіт, він підлягає віднесенню до тієї/того з них, обсяг робіт (послуг) за вказаними галузями економіки перевищує 50 відсотків загальних обсягів їх робіт (послуг).

Таблиця 10.6.

Класифікація галузей економіки та видів робіт за професійним ризиком виробництва (витяг)

Галузі економіки і види робіт

Страховий тариф (у відсотках до фактичних витрат па оплату праці найманих робітників)

1 клас

Освіта. Культура і мистецтво. Фінанси, кредит, страхування пенсійне забезпечення.

0,84

4 клас

Охорона здоров'я, фізична культура і соціальне забезпечення.

0,2

Лісохімічна промисловість.

0,89

6 клас

Наука і наукове обслуговування. Житлово-комунальне господарство. Рибне господарство.

1,0

13 клас

Хімічна промисловість, залізничний транспорт. Видобуток радіоактивних і берилієвих руд, виробництво і переробка радіоактивних матеріалів, виробництво атомної техніки Деревообробна промисловість.

2,03

15 клас

Кольорова металургія. Машинобудування і металообробка. Текстильна промисловість.

2,55

19 клас

Будівництво шахт. Підземний видобуток руд чорних металів

4,5

20 клас

Видобуток вугілля підземним способом.

13,8

Знижки чи надбавки до страхового внеску застосовуються Фондом з урахуванням результатів роботи підприємства за минулий календарний рік. 3 цією метою обчислюють такі показники:

1. Питома вага витрат Фонду на відшкодування збитку потерпілим на підприємстві в минулому календарному році (Ппр), як відношення суми витрат Фонду на відшкодування збитку потерпілим у минулому календарному році на підприємстві (Впр) до суми страхових внесків підприємства (Свпр);

2. Питома вага витрат Фонду на відшкодування збитку потерпілим на виробництві в минулому календарному році на підприємствах відповідного класу професійного ризику виробництва (Пкл), як відношення суми витрат Фонду на відшкодування збитку потерпілим у минулому календарному році на цих підприємствах (Вкл) до суми страхових внесків цих підприємств (Свкл).

Знижка (надбавка) страхового внеску ведеться в таких розмірах (табл. 10.7)

Таблиця 10.7.

Розміри знижки (надбавки) страхового внеску

Показник Ппр нижче (вище) показника Пкл, %

Знижка (надбавка) страхового внеску, %

20-39,9

10

40-59,9

20

60-79,9

30

80 і більше

40

Не допущено жодного нещасного випадку і професійного захворювання

50

Страхувальники-роботодавці платять до Фонду різницю між нарахованою сумою страхового внеску і витратами, пов'язаними з виплатою допомоги в зв'язку з тимчасовою непрацездатністю застрахованим суб'єктам (крім перших п'яти календарних днів непрацездатності).

Страхові внески сплачуються:

  • юридичними особами - щомісяця, у день одержання коштів на оплату праці в установах банків, а при проведенні оплати праці за рахунок виручки у готівковій формі чи натуроплатою платники зобов'язані не пізніше наступного дня після здійснення витрат надати в установу банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду;

  • фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, що використовують роботу найманих працівників, - щомісяця не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем, за який виплачена заробітна плата;

  • добровільно застрахованими особами - у строки, передбачені для сплати ци­ми особами податків.

У випадку нестачі коштів на рахунку платника на виплату заробітної плати і сплату страхових внесків у повному обсязі видача коштів на оплату праці й перерахування страхових внесків до Фонду проводяться у пропорційних сумах.

Юридичні особи - платники страхових внесків щоквартально у двох примірниках складають розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації страхувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня поточного року, до 25 січня року, наступного за звітним.

Юридичні особи – платники страхових внесків, що мають підсобно-допоміжні виробництва (підрозділи), які займаються незалежно від спеціалізації підприємства іншими видами виробничої діяльності та перебувають на самостійному балансі, щоквартально подають до робочого органу виконавчої дирекції Фонду розрахункову відомість окремо по кожному підсобно-допоміжному виробництву.

Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту залишається в бухгалтерії платника.

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, фізичні особи, які використовують працю найманих працівників, розрахункову відомість подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації щоквартально до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня поточного року, до 25 січня року, наступ­ного за звітним.

Робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль за правиль­ністю нарахування, своєчасністю і повнотою перерахування та надходження страхових внесків, інших платежів до Фонду, а також за цільовою й правильною витратою його коштів. Планові перевірки проводяться не частіше 1 разу на рік.

Позапланові перевірки здійснюються у випадку реорганізації чи зміни місцезнаходження, ліквідації підприємства, установи, організації.

Контроль проводиться шляхом перевірки бухгалтерських документів з нарахованого заробітку та інших виплат, повноти нарахування страхових внесків, платіжних доручень про перерахування сум внесків та інших платежів за рахунок Фонду, розрахункових документів на проведеш виплати, відповідності фінансових звітів по коштах Фонду за балансовим рахунком «Розрахунки з страхування».

Перевірці підлягають документи за поточний і минулий роки, а у випадку виявлення порушень чи зловживань – за інші попередні періоди.