Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

14.2.3. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства

Найбільш важливими ознаками фінансового стану підприємства є його ліквідність і платоспроможність. Це дві взаємопов’язані економічні категорії, оскільки теперішня платоспроможність обумовлюється попереднім рівнем ліквідності, а платоспроможність у найближчій перспективі – цілком залежить від сучасного стану ліквідності. Водночас, незважаючи на тісний зв’язок, ліквідність і платоспроможність є різні за змістом. Платоспроможність підприємства характеризує здатність суб’єкта господарювання своєчасно та в повному обсягу розраховуватися по власних платіжних зобов’язаннях, переважно за рахунок готівкових коштів. Ліквідність підприємства свідчить про його здатність перетворювати активи у грошові кошти для виконання власних фінансових зобов’язань перед усіма контрагентами й державою. Крім того, виділяють поняття ліквідності активу, яка являє собою здатність самого активу трансформуватися у грошові кошти.

Виходячи з розуміння сутності зазначених економічних категорій основними характеристиками платоспроможності є:

  • наявність грошових коштів для покриття зобов’язань підприємства;

  • наявність ліквідних активів, що потенційно можуть бути трансформовані у грошові кошти;

  • наявність короткострокових зобов’язань, що вимагають здійснення підприємством оперативних заходів;

  • співвідношення ліквідних активів та короткострокових зобов’язань.

Аналіз платоспроможності здійснюють переважно шляхом оцінки покриття.

Аналізуючи ліквідність підприємства необхідно визначити:

  • наявність потенційно ліквідних активів, які можуть бути трансформовані у грошові кошти, що встановлюється через аналіз покриття;

  • час, необхідний для перетворення матеріальних активів у грошові. Такий аналіз проводять через оцінку оборотності оборотних коштів та визначення тривалості операційного й фінансового циклів;

  • доцільність й обов’язковість перетворення активів у грошові кошти через аналіз маневреності.

Аналіз покриття проводиться, головним чином, за даними балансу підприємства. Він передбачає оцінку співвідношень оборотних активів та їх частин з короткостроковими зобов’язаннями підприємства, а також з метою оцінки достатності потенційно ліквідних активів для покриття заборгованості підприємства.

Оборотні активи відображаються у другому розділі активу балансу. До них прирівнюють витрати майбутніх періодів (розділ ІІІ активу балансу). Відповідно до Положення бухгалтерського обліку № 11 короткострокові зобов’язання формуються з поточних зобов’язань (розділ ІV пасиву балансу) та забезпечень виплат персоналу й інших забезпечень (розділ ІІ пасиву балансу).

До основних показників аналізу покриття відносяться:

Коефіцієнт покриття =

оборотні активи

короткострокові зобов’язання

Коефіцієнт швидкої платоспроможності =

(оборотні активи – запаси)

короткострокові зобов’язання

Коефіцієнт абсолютної платоспроможності =

(сума грошових коштів і поточних фінансових інвестицій)

короткострокові зобов’язання

Коефіцієнт покриття характеризує загальну забезпеченість зобов’язань потенційно ліквідними активами. Позитивна оцінка його значень робиться у випадках, якщо вони дорівнюють потребі або перевищують її в 1,5-2 рази й зростають у динаміці. Проте, таке зростання позитивне лише до певного рівня, що не перевищує 4-5 раз.

Коефіцієнт швидкої платоспроможності характеризує здатність підприємства швидко акумулювати грошові кошти за рахунок ліквідації дебіторської заборгованості, поточних фінансових інвестицій та інших ліквідних активів для покриття зобов’язань. Позитивно, якщо його значення перевищує одиницю і поступово зростає.

Два перших із зазначених показників характеризують не лише платоспроможність, а частково й ліквідність. На відміну від них, коефіцієнт абсолютної платоспроможності характеризує виключно платоспроможність. Позитивно, якщо значення цього показника становить 0,1-0,2.

В табл. 14.4 наведено умовний приклад оцінки платоспроможності. Тенденції, що склалися в підприємстві, що дані якого аналізуються, є загалом негативними й потребують поглибленого вивчення.

Таблиця 14.4

Оцінка платоспроможності підприємства

(дані умовні)

Показники

Значення коефіцієнтів за станом на початок місяця

січня

квітня

липня

жовтня

січня наступного року

Коефіцієнт покриття (поточної ліквідності)

2,17

1,71

1,65

1,54

1,49

Коефіцієнт швидкої платоспроможності (ліквідності)

0,57

0,42

0,43

0,44

0,46

Коефіцієнт абсолютної платоспроможності (ліквідності)

0,07

0,05

0,04

0,03

0,02

Оцінюючи час, необхідний підприємству для трансформації активів у грошові кошти, особливу увагу звертають на те, що при „нормальній” ліквідності підприємства в процесі операційної діяльності оборотні активи здійснюють кругообіг в напрямі:

грошові кошти → виробничі запаси → готова продукція →

→ дебіторська заборгованість → грошові кошти

Один оберт, що здійснюють оборотні активи, називається фінансовим циклом підприємства й триває від моменту сплати грошових коштів постачальникам за сировину та матеріали до моменту отримання коштів від покупців за реалізовану готову продукцію. За тривалістю він відповідає операційному циклу (періоду виробництва й реалізації продукції), зменшеному на час обороту кредиторської заборгованості (відстрочення моменту сплати грошових коштів). Період виробництва продукції дорівнює часу трансформації виробничих запасів у готову продукцію (часу оборотності запасів), а період реалізації – часу трансформації дебіторської заборгованості. З огляду на час трансформації активів в оцінках ліквідності використовують наступні показники:

Коефіцієнт оборотності запасів =

собівартість виробництва і реалізації продукції

середня вартість виробничих запасів за період;

Час (період) обороту запасів =

середня вартість виробничих запасів за період х тривалість періоду в днях

собівартість виробництва і реалізації продукції

Коефіцієнт оборотності

дебіторської заборгованості =

виручка від реалізації продукції в кредит

середня вартість дебіторської заборгованості за період

Час (період) обороту дебіторської заборгованості =

середня вартість дебіторської заборгованості за період х тривалість періоду в днях

виручка від реалізації продукції в кредит

Коефіцієнт оборотності

кредиторської заборгованості =

собівартість виробництва і реалізації продукції

середня вартість кредиторської заборгованості за період

Час (період) обороту

кредиторської заборгованості =

середня вартість кредиторської заборгованості за період х тривалість періоду в днях

собівартість виробництва і реалізації продукції

Тривалість операційного циклу = сумі періодів обороту дебіторської заборгованості і запасів.

Тривалість фінансового циклу = в тривалості операційного циклу, зменшеної на період обороту кредиторської заборгованості.

Коефіцієнти оборотності показують скільки оборотів за період здійснюють виробничі запаси, дебіторська й кредиторська заборгованість. Показники часу (періоду) одного обороту характеризують тривалість трансформації у днях. Позитивно розцінюється зростання коефіцієнтів обороту виробничих запасів й дебіторської заборгованості та зниження тривалості відповідно одного обороту цих видів активів і операційного й фінансового циклів. При достатній платоспроможності підприємства позитивно оцінюється уповільнення оборотності кредиторської заборгованості (зниження коефіцієнту оборотності та збільшення тривалості одного оберту).

Показники оборотності активів та тривалість операційного й фінансового циклів дають можливість не лише оцінити ліквідність підприємства та активів, а й слугують індикаторами та вимірниками інтенсивності діяльності господарюючого суб’єкта. Тому крім аналізу ліквідності зазначені показники використовуються в поглиблених оцінках ділової активності підприємства.

В табл. 14.5 наведено умовний приклад оцінки оборотності та тривалості операційного й фінансового циклів по підприємству, що аналізується.

Зважаючи на зміни динаміки й структури виробничих запасів та дебіторської заборгованості, виявлені у ході вертикального й горизонтального аналізу активів, дані табл. 14.5 свідчать про негативні тенденції у їх використанні. Ліквідність підприємства знижується, що, у свою чергу, призводить до погіршення платоспроможності (табл. 14.4).

Таблиця 14.5

Аналіз оборотності оборотних коштів підприємства

(дані умови)

Показники

Значення показників у кварталі :

I

II

III

IV

за рік

1

2

3

4

5

6

Коефіцієнт оборотності запасів

1,55

1,34

1,02

0,93

4,66

Час обороту запасів, днів

58

67

89

97

77

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

1,56

1,41

0,93

0,63

3,71

Час обороту дебіторської заборгованості, днів

58

64

96

142

97

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

2,50

1,73

1,15

0,98

5,85

Час обороту кредиторської заборгованості, днів

36

52

78

92

62

Тривалість операційного циклу, днів

116

131

185

240

174

Тривалість фінансового циклу, днів

80

79

106

148

113

Поглиблення аналізу ліквідності викликає необхідність відповідних оцінок трансформації активів у грошові кошти. Про потребу в таких оцінках свідчить нестача власних коштів та інших довгострокових джерел фінансування оборотних коштів підприємства, що аналізується як приклад. Адже, оборотні активи, сформовані за рахунок короткострокових запозичень, а не власного капіталу та довгострокових позик, можуть бути вилучені з діяльності внаслідок їх трансформації у грошові кошти й покриття наявних зобов’язань.

Зазначений вище аналіз ґрунтується на оцінці маневреності, яка застосовується в аналізі фінансової стійкості, а в аналізі ліквідності слугує для поглиблення й розширення оцінок.

Маневреність є здатністю підприємства вільно розпоряджатися й використовувати у власній господарській діяльності оборотні активи, профінансовані за рахунок власного та довгострокового позикового капіталів. Такі оборотні активи називають власним оборотним капіталом. Розмір власних оборотних коштів визначають прямим або непрямим методами. При застосуванні прямого методу використовують формулу:

Власний оборотний капітал = власний капітал плюс довгострокові позикові кошти мінус необоротні активи

При використанні непрямого методу розрахунок здійснюється за формулою:

Власний оборотний капітал = оборотні активи мінус короткострокові зобов’язання

Основними показниками маневреності, які доцільно використовувати в аналізі ліквідності й платоспроможності є наступні:

Маневреність оборотних активів =

власні оборотні засоби

оборотні активи

Маневреність власних оборотних засобів =

грошові кошти та прирівняні до них активи

власні оборотні засоби

Маневреність запасів =

власні оборотні засоби

запаси

Маневреність швидко ліквідних активів =

власні оборотні засоби

оборотні активи мінус запаси

Позитивно оцінюється ситуація, при якій значення показників маневреності більші за нуль й зростають у динаміці. Це свідчить як про поліпшення ліквідності й платоспроможності, так і зміцнення фінансової стійкості підприємства. Також позитивно оцінюється зростання обсягу власних оборотних коштів (власного оборотного капіталу).

В табл. 14.6 за умовними даними підприємства наведено розрахунок показників його маневреності.

Таблиця 14.6

Оцінка власного оборотного капіталу та аналіз маневреності підприємства

(дані умовні)

Показники

Значення показників за станом на початок:

січня

квітня

липня

жовтня

січня наступного року

1

2

3

4

5

6

Власні оборотні кошти, сформовані за рахунок стійких пасивів

603

470

492

512

501

Маневреність оборотних активів

0,54

0,41

0,40

0,35

0,33

Маневреність власних оборотних коштів

0,06

0,07

0,06

0,06

0,04

Маневреність запасів

0,73

0,55

0,54

0,49

0,47

Маневреність швидко ліквідних активів

2,05

1,70

1,51

1,23

1,07

Дані з наведеного в табл.6 прикладу свідчать, що обсяг власного оборотного капіталу коливається в динаміці, однак загальною тенденцією є стійке зниження усіх показників маневреності підприємства. Це підтверджує попередньо зроблений висновок про незадовільну платоспроможність й ліквідність підприємства та вимагає поглибленого аналізу фінансової стійкості.