Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

10.1.3. Акцизний збір

Акцизний збір – це непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари (продукцію), що включається до ціни цих товарів (продукції). Перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збір, та його ставки затверджуються Верховною Радою України. Акцизний збір стягується з готового товару на кінцевій стадії виробництва або передачі для реалізації в торгівлю.

Платниками акцизного збору є суб’єкти підприємницької діяльності – виробники підакцизних товарів (продукції), а також суб’єкти підприємницької діяльності, що імпортують підакцизні товари (продукцію), а також фізичні особи (громадяни України, іноземці та особи без громадянства), які ввозять (пересилають) на митну територію України підакцизні товари в обсягах вартістю понад 200 євро.

Об’єктом оподаткування є:

а) обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) шляхом їх продажу, обміну на інші товари (продукцію, роботи, послуги), безоплатної передачі товарів (продукції) або з частковою їх оплатою;

б) обороти з реалізації (передачі) товарів (продукції) для власного споживання, промислової переробки (крім оборотів з реалізації (передачі) для виробництва підакцизних товарів), а також для своїх працівників;

в) митна (у разі її відсутності - закупівельна) вартість імпортних товарів (продукції), придбаних за іноземну валюту або в порядку обміну чи безплатної передачі;

г) суми податків на підставі рішень судових органів з розсуду спорів між транспортними організаціями з приводу втрати або нестачі продукції, що перевозять;

д) суми стягнень з осіб, які винні в нестачі, розкраданні підакцизних товарів;

е) реалізація конфіскованого підакцизного майна, яке переходить у власність держави.

Ставки акцизного збору встановлюються по групах товарів і є єдиними на всій території України. Перелік товарів та ставки акцизного збору регулюються Верховною Радою України. Податкові ставки акцизного збору мають різну розмірність – встановлюються як у твердих, так і в процентних ставках. Тверді ставки встановлюються в євро. Процентні ставки встановлюються відносно оподатковуваного обороту, який включає суму акцизу.

Акцизний збір обчислюється:

а) за ставками у процентах до обороту з продажу:

товарів, що реалізуються за вільними цінами, – виходячи з їхньої вартості за цими цінами, встановленими з урахуванням акцизного збору, без податку на додану вартість;

товарів, що реалізуються за державними фіксованими та регульованими цінами, – виходячи з їхньої вартості за цими цінами без урахування торговельних знижок, а також сум податку на додану вартість.

При закупівлі імпортних товарів (продукції) оподатковуваний оборот визначається виходячи з їхньої митної вартості. При визначенні вказаної вартості іноземна валюта перераховується у національну валюту України за курсом Національного банку України, що діє на день подання митної декларації. Акцизний збір від реалізації підакцизних товарів громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю, утримується у джерела виплати доходів.

б) у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції).

Для акцизного збору застосовується два підходи до визначення оподатковуваного обороту в залежності від того, які ставки акцизного збору встановлено.

Якщо ставки акцизного збору встановлено в абсолютних величинах до фізичних розмірів підакцизних товарів, оподатковуваний оборот визначається обсягом реалізації таких товарів. Якщо ставка акцизного збору встановлена у відсотках до їх вартості, оподатковуваний оборот визначається виходячи із цін реалізації.

При використанні підакцизних товарів в середині підприємства для власних виробничих потреб, в т.ч. для передачі з цеху в цех оподатковувані обороти визначаються з собівартості цих товарів. Тут треба мати на увазі, що це стосується виробництва тільки не підакцизних товарів. Якщо підакцизні товари використовуються в середині підприємства для виробництва підакцизних товарів, вони акцизом не оподатковуються, за виключенням алкогольних напоїв.