Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

10.3.2. Кредитний договір

Кредитні відносини агропромислових підприємств з комерційними банками, які включають планування, видачу і погашення позики, зменшення чи збільшення процентних ставок, будуються на основі кредитних договорів.

Кредитний договір визначає взаємні зобов’язання і економічну відповідальність за дотримання принципів кредитування двох сторін: підприємства та обслуговуючого його банку. Строк дії кредитного договору зумовлюється особливостями кругообороту оборотних коштів агропромислових підприємств. Він може заключатися на рік чи на більш короткий період.

У кредитному договорі вказується мета кредитування, умови, порядок надання й погашення позики, спосіб забезпечення кредиту, відсоткові ставки за кредит, права і відповідальність сторін та інші умови. Кредитний договір, як правило, містить такі розділи:

Загальні положення.

Права та обов’язки позичальника.

Права та обов’язки банку.

Відповідальність сторін.

Порядок вирішення спорів.

Термін дії договору.

Юридичні адреси сторін.

Загальні положення включають: найменування сторін, предмет договору – вид кредиту, сума і розмір відсоткової ставки, умови забезпечення виконання зобов’язань за кредитом (застава, гарантія, поручительство), порядок надання та погашення кредиту, порядок нарахування й сплати відсотків за кредит.

Права та обов’язки позичальника.

2.1. Права підприємства-позичальника: вимагати від банку кредит в обсягах і в термін, зазначений в договорі; достроково погасити заборгованість (при наявності фінансових можливостей); розірвати договір у разі невиконання банком умов.

2.2. Обов’язки підприємства-позичальника: використовувати отриманий кредит на цілі, обумовлені договором; повернути наданий кредит в обумовлені термін; своєчасно сплачувати банку відсотки за користування кредитом; своєчасно надавати банку баланс та інші документи для здійснення контролю за позикою; забезпечити достовірність відомостей, наданих для отримання кредиту, і можливість контролю за його використанням; інформувати банк про зміни організаційно-правової форм підприємства; інше (згідно з договором).

Права та обов’язки банку.

3.1. Права банку: проводити перевірку забезпеченості наданого кредиту і його цільового використання; припиняти видачу нових позик і пред’являти претензії щодо раніше наданих у разі порушення підприємством умов кредитного договору, а також виявлення недостовірної звітності, недоліків у введенні бухгалтерського обліку, затримки сплати відсотків за кредит; стягування з підприємств за пролонгацію кредиту відповідну комісійну винагороду; переглядати відсоткові ставки за користування кредитом у разі зміни рівня облікової ставки НБУ; здійснювати нарахування і стягнення компенсації за невикористаний кредит (за офіційної відмови підприємства від кредиту чи його частини протягом терміну дії договору).

3.2. Обов’язки банку: надавати підприємству кредит в обсягах і у строки, обумовлені договором; інформувати підприємство про факти і причини дострокового стягнення банком кредиту; інформувати підприємство про зміни у нормативних актах з питань кредитування і розрахунків, внесених рішенням Національного банку.

4.Відповідальність сторін. У разі порушення підприємством узятих на себе зобов’язань банк може: припинити подальшу видачу кредиту; вимагати його дострокового повернення; зменшувати суму кредиту, обумовлену договором; збільшувати відсоткову ставку за кредит; за несвоєчасне повернення кредиту й відсотків стягувати пеню у розмірі, обумовленому договором, але не більше двократного розміру офіційної облікової ставки НБУ.

Підприємство може вимагати від банку відшкодування збитків, що виникли внаслідок порушення зобов’язання надати кредит або надання його не в повному обсязі.