Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

11.5. Спрощена система оподаткування, обліку та звітності

19 вересня 1999 р. набрав чинності Указ Президента України від 28 червня 1999 р. № 746/99 “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”. Згідно згаданого указу спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для таких суб’єктів малого підприємництва:

  1. фізичних осіб, у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гривень;

  2. юридичних осіб, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень;

Фізичні особи - суб’єкти малого підприємництва мають право самостійно обирати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку. Ставка його встановлюється місцевими радами за місцем реєстрації залежно від виду діяльності і не може становити менше 20 гривень та більше 200 гривень на місяць.

Якщо платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або за участю членів його сім’ї, ставка єдиного податку збільшується на 50 відсотків на кожну особу. Це дає можливість декільком підприємцям (до 10 осіб) працювати за одним свідоцтвом, сплачуючи лише половину суми єдиного податку. Доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, що обкладається єдиним податком, не включаються до складу сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року такого платника та осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах.

Суб’єкт малого підприємництва – фізична особа, яка провадить торговельну діяльність, на кожного найманого працівника, що займається реалізацією товарів, отримує книгу обліку доходів і витрат. Суб’єкти малого підприємництва – фізичні особи мають право бути платниками податку на додану вартість. У цьому разі на нихпоширюється дія закону України “Про податок на додану вартість”.

Юридичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирають одну з таких ставок єдиного податку:

  1. 6 % суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати податку на додану вартість;

  2. 10 % суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку;

Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності подається письмова заява до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником таких видів податків і зборів (обов’язкових платежів):

  • податку на додану вартість, крім випадку, коли юридична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за ставкою 6 відсотків;

  • податку на прибуток підприємств;

  • податку на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб - суб’єктів малого підприємництва);

  • плати (податку) за землю;

  • збору на спеціальне використання природних ресурсів;

  • збору до Державного інноваційного фонду;

  • збору на обов’язкове соціальне страхування;

  • відрахувань та зборів на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування України;

  • комунального податку;

  • податку на промисел;

  • збору на обов’язкове державне пенсійне страхування;

  • збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг;

  • внесків до Фонду України соціального захисту інвалідів;

  • внесків до Державного фонду сприяння зайнятості населення;

  • плати за патенти згідно із Законом України “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності”.

Отже, фізичні особи – платники єдиного податку сплачують:

  • єдиний податок;

  • акцизний збір;

  • збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, з виторгу від реалізації в гуртово-роздрібній торгівлі алкогольних напоїв та пива;

  • податок з доходів громадян, найнятих фізичною особою;

  • податок з власників транспортних засобів;

  • місцеві податки і збори (за винятком комунального податку та збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг);

  • збір за забруднення навколишнього природного середовища;

  • орендну плату за землю.

Юридичні особи сплачують єдиний податок за ставкою 6 % або 10% від суми виторгу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також ті податки, що сплачує фізична особа (перелічені вище). Юридичні особи також сплачують з доходів працівників відрахування до Пенсійного фонду України та на соціальне страхування на випадок безробіття.

Юридичні особи, які перейшли на спрощену систему, зобов’язані вести книгу обліку доходів та витрат і касову книгу, подавати до органу державної податкової служби до 20 числа місяця, що настає за звітним (податковим) періодом, розрахунки про сплату єдиного податку, акцизного збору і, в разі обрання ними єдиного податку за ставкою 6 відсотків, розрахунок про сплату податку на додану вартість. Такі суб’єкти повинні вести книги обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг), виписувати податкові накладні, подавати декларації з податку на додану вартість. Податковим періодом для цих платників є квартал.

Суб’єкти, що обрали ставку єдиного податку в розмірі 10 відсотків від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), не є платниками податку на додану вартість, а тому не мають права виписувати податкові накладні.

Фізичні особи - платники єдиного податку мають право не застосовувати електронні контрольно-касові апарати для проведення розрахунків із покупцями.

На спрощену систему оподаткування, обліку та звітності не можуть перейти:

  • суб’єкти підприємницької діяльності, на яких поширюється дія Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» в частині придбання спеціального патенту;

  • довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи;

  • суб’єкти підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам – учасникам та засновникам даних суб’єктів, які не є суб’єктами малого підприємництва, перевищують 25 відсотків;

  • фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами;

  • особи, які здійснюють спільну діяльність, визначену пунктом 7.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Суб’єкти малого підприємництва - юридичні особи, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, використовують Книгу обліку доходів і витрат (за наведеною формою, табл. 11.10), порядок ведення якої затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 12 жовтня 1999 р. № 554.

В книзі у хронологічній послідовності на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.

У графі 6 “Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів” відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

У графі 3 “Сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)” відображається сума доходів, отриманих від виробництва та продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

У графі 4 “Сума виручки від реалізації основних фондів” відображається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих основних фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

У графі 5 “Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації” відображаються суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”).

Таблиця 11.10

Книга обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва - юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування,

обліку та звітності

на 2006 рік

Державна податкова адміністрація

( інспекція) Канівського району Черкаської області

Кооператив «Зоря»

Суб’єкт малого підприємництва - юридична особа Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

1 4 0 0 0 3 2 6 5 1

Кооператив «Зоря»

(назва )

с. Келеберда, Канівський район