Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика господарського обліку

Господарський облік представляє собою процес відображення кількісних і якісних характеристик госп. діяльності з надання повної і правдивої інф-ції для прийняття рішень . До госп. обліку висувають такі вимоги:

-точність і правдивість-всі враховані данні повинні достовірно відображати дійсність ;

-своєчасність

-порівняність-необхідна для контролю за складанням і використанням бізнес планів

-повнота-облік має охоплювати всі сторони господ. діяльності підприємств

-економічність- витрати на введення обліку мають бути мінімальними.

Виділяють 3 види госп.обл.:

-оперативний(спостереження,відображення, реєстрації операцій)

-бухгалтерський(виявл.,вимір.,реєстрації,нагромадж.,узагальнення,зберіг. та переведення інф-ції про діяльність п/п-в користувачам для прийняття рішень)

-статистичний(планомірне збирання інформації)

  1. Рахунки з обліку госп-х засобів.

Рахунки для обліку госп. засобів складаються з рахунків, на яких обліковуються ОЗ, ін. необоротні мат. активи, і рахунки, на яких обліковуються кошти, розрахунки та інші активи.

Активні рахунки розрахунків призначені для обліку Дт-кої заборгованості ін. п/п-в, організацій або осіб даному п/п-ву. До них належать: Розрахунки за виданими авансами, Розрахунки з нарахованих доходів, Розрахунки з бюджетом, Розрахунки з ін. Дт-ми.

Записи операцій на рахунках розрахунків виконуються в грошовому виразі.

Побудова активних рахунків розрахункових операцій характеризується такими рисами:

1) записи на Дт активних розрахункових рахунків означають первісне утворення та подальше збільшення Дт-кої заборгованості, а на Кт - зменшення її;

2) залишок може бути тільки Дт-м, що показує наявн. непогашеної Дт-ї заборгованості.

  1. Відображення в бо результатів інвентаризації.

Мета проведення інвентаризації полягає у виявленні фактичної наявності ОЗ, нематеріальних активів, товарно-мат-х цінностей, ін. цінностей; в установленні їх надлишку або нестачі; у перевірці дотримання умов їх зберігання та експлуатації тощо.

Інвентар-на комісія має дотримуватися таких самих вимог, як і прийняті правила при проведенні інвентар-ї на п/п-вах ін. галузей. Слід відзначити, що заборонено призначати головою робочої інвентар-ї комісії одного й того ж працівника 2 роки поспіль.

Відображення результатів інвентаризації провод. на рахунках БО в тому місяці, в якому закінчена інвентаризація, зразу при затверджені інвентаризаційного акта і при поданні до бухгалтерії необхідних підтверджувальних док-тів.

Господарство, яке знаходиться на простій системі обліку, при інвентаризації заповнює відомості обліку ОЗ, де записує вартість отриманих, списаних об'єктів та суми амортизації, нарахованої за звітний період.

Зазначимо й те, що відповідно до Рекомендацій господарство (за бажанням власника) може протягом звітного періоду вести аналітичний облік окремих коштів і зобов'язань, використовуючи різні док-тальні форми, зокрема, відомість обліку розрахунків, відомість обліку коштів. Дані з цих док-тів також використ. при інвентаризації, оскільки містять достовірну і докладну інформацію про діяльність господарства у звітному періоді .

Відповідальним за проведення інвентаризації на цих п/п-вах є керівник господарства (власник, фермер).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]