Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

29.Хронологічна і систематична реєстрація госп-х операцій в бо

Розглядаючи особливості обліку госп-х операцій за допомогою подвійного запису, ми з’ясували, що насамперед вони мають бути належним чином зафіксованими в первинних док-х. Для забезпечення контролю за повнотою і правильністю відображення госп-х операцій і збереження відомостей про них всі бухгалтерські записи реєструють у хронологічній (календарній) послідовності. Відображення госп-х операцій у хронологічній послідовності називається хронологічними записами (хронологічна реєстрація). Хронологічна реєстрація здійснюється у журналах, де зазначають дату, номер і суму запису, а також кореспондуючі рахунки. Метою хронологічних записів є послідовне відображення всіх госп-х операцій, що здійснюються у звітному періоді незалежно від їх економічного змісту. Для одержання відомостей про конкретні об’єкти госп-ї діяльності: госп. активи, джерела їх утворення, госп. процеси необхідне групування операцій за економічно однорідними ознаками. Таке групування в БО забезпечується за допомогою рахунків БО. Записи на рахунках здійснюються за певною системою, тому відображення госп-х операцій на рахунках називають систематичним записом (систематична реєстрація). Наведено систематичні записи на рахунках БО з урахуванням розглянутого вище прикладу.

Систематичні записи на рахунках БО дають змогу мати необхідну інформацію про обліковувані об’єкти, а хронологічні записи слугують тільки для контролю за правильністю і повнотою систематичних записів. При правильному веденні обліку загальний підсумок зареєстрованих хронологічних записів повинен дорівнювати підсумкам дебетових, а також кредитових оборотів. Хронологічні та систематичні записи можна вести окремо або разом. Разом — в «Журналах-ордерах».

Госп. операції відбуваються і реєструються в певній хронологічній послідовності, а дані про стан та рух окремих об'єктів обліку систематизуються на рахунках. Хронологічний запис - це запис операцій у календарній послідовності їх виникнення. Здійснюється в спеціальних журналах з обов'язковим відображенням нумерації госп-х операцій, їх змісту, сум і кореспондуючих рахунків. Підсумок журналу показує загальну суму зареєстрованих за місяць операцій і використовується для перевірки повноти і правильності відображення операцій на рахунках. Загальні підсумки проведених у журналі сум по дебету і кредиту повинні збігатися з їхніми оборотами.

Групування інформації з проводок шляхом перенесення на відповідні бухгалтерські рахунки для накопичення і узагальнення називається систематичним обліком. У практиці облікової роботи хронологічний і систематичний облік може вестися паралельно в окремих облікових регістрах або комбіновано шляхом поєднання хронологічного і систематичного записів у таких облік-вих регістрах як Журнал-головна, журнали-ордери тощо.

Повноту облікових записів за синтетичними рахунками пере-віряють шляхом порівняння підсумків дебетових і кредитових оборотів в Оборотній відомості з підсумками Журналу реєстрації операцій за звітний період. При повному відображенні всіх гос-подарських операцій підсумок Журналу (хронологічний облік) має дорівнювати підсумку оборотів за дебетом і кредитом оборо-тної відомості (систематичний облік).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]