Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

62.Бухгалтерський баланс як одна із форм фінансової звітності згідно з п(с)бо 2 "Баланс"

Баланс - звіт про фінансовий стан підприємства, що відображає на пе-вну дату його активи, зобов'язання і власний капітал. Баланс - одна з форм фінансової звітності, метою складання якої є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. Форма балансу має вид таблиці і є єдиною зі всіх форм фінансо-вій звітності, яка складається на певну дату, а не за період.

У міжнародній практиці датою балансу є дата закінчення фінансового року, який може не збігатися з календарним. У Україні традиційно бухгал-терська звітність підприємства складалася на початок нового календарного року. Відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», календарний рік залишається звітним періодом для складання фі-нансової звітності, і передбачається складання балансу підприємства за ста-ном на кінець останнього дня кварталу, роки.

Зміст і форма балансу, а також спільні вимоги до визнання і розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку (П(С) БУ) 2 «Баланс». Норми цього Положення застосовуються до балансів підприємств, організацій і інших юридичних осіб всіх форм власності, окрім банків, бюджетних установ і малих підприємств.

Як і інші форми фінансової звітності, баланс включає заголовок, роз-діли і статті. У заголовку приводяться:

- найменування підприємства, його організаційно-правова форма і міс-цезнаходження;

- найменування звіту;

- дата, за станом на яку складений звіт;

- валюта, в якій складений звіт, і рівень її точності;

- коди, передбачені чинним законодавством. Баланс ділиться на дві ча-стки: актив і пасив. Актив балансу полягає з трьох розділів:

1. Необоротні активи.

2. Оборотні активи.

3. Витрати майбутніх періодів.

Пасив балансу об'єднує п'ять розділів:

1. Власний капітал.

2. Забезпечення майбутніх витрат і платежів.

3. Довгострокові зобов'язання.

4. Поточні зобов'язання.

5. Доходи майбутніх періодів.

Кожен розділ активу і пасиву балансу формує статті, які містять інфо-рмацію про фінансовий стан підприємства.

Для вивчення фінансового стану підприємства необхідна інформація про економічні ресурси, які їм контролюються, його фінансову структуру, лі-квідність і платоспроможність, а також здатності адаптуватися до змін се-реди, в якій воно функціонує. Інформація щодо економічних ресурсів, конт-рольованих підприємством, і здатності його у минулому змінювати ці ресу-рси є корисній для визначення здатності підприємства генерирувати грошові кошти і їх еквіваленти в майбутньому. Інформація щодо структури капіталу є корисною при прогнозуванні майбутніх потреб в позиках, при розподілі майбутнього прибутку і потоків грошових коштів серед власників підприєм-ства, а також при визначенні упевненості залучення фінансів в майбутньому. Інформація щодо ліквідності і платоспроможності підприємства є корисній для прогнозування здатності підприємства своєчасно виконувати свої фінан-сові зобов'язання. Ліквідність свідчить про наявність грошових коштів в най-ближчому майбутньому після виконання фінансових зобов'язань даного пе-ріоду. Наявність грошових коштів впродовж тривалого періоду свідчить про платоспроможність підприємства.

Баланс надає інформацію про ресурси, що є біля підприємства, і взяті ним зобов'язання. Економічні ресурси забезпечуються зобов'язаннями і влас-ним капіталом:

Активи = Зобов'язання + Власний капітал, звідки:

Власний капітал = Активи - Зобов'язання.

Отже, власний капітал - це частка власників в активах підприємства, яка залишається після віднімання його зобов'язань. Фінансовий стан підпри-ємства характеризується структурою і якістю його активів, власного капіталу і зобов'язань, а також здатністю відповідати по своїх зобов'язаннях, тобто платоспроможністю на дату балансу.

Елементами балансу, безпосередньо пов'язаними з визначенням фінан-сового стану підприємства і змін в нім, є активи, зобов'язання і власний капі-тал.

Сума активів балансу повинна дорівнювати сумі зобов'язань і власного капіталу.

Пасив балансу відображає власний капітал і зобов'язання підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]