Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

26. Перевірка правильності записів на рахунках синтетичного і аналітичного обліку.

Залежно від обсягів інформації і рівня узагальнення рахунки БО поділяють на синтетичні і аналітичні.

На рахунках синтетичного й аналітичного обліку залишок (сальдо) розміщується на одній і тій же стороні рахунка.

Якщо дебетується чи кредитується синтетичний рахунок, то однаково дебетуються чи кредитуються його аналітичні рахунки.

Кожну операцію на рахунках синтетичного обліку записують загальною сумою, а на відповідних аналітичних рахунках — частковими сумами.

Сума залишків (сальдо) і оборотів за всіма аналітичними рахунками має дорівнювати залишку (сальдо) й оборотам, відповідно, синтетичного рахунка. Відсутність такої рівності свідчить про наявність помилок у бухгалтерських записах, які треба знайти і негайно виправити.

27. Меморіально-ордерна форма обліку передбачає обов'язкове складання, оформлення меморіальних ордерів на кожний документ чи групу однорідних документів. В ордері вказують зміст запису, посилання на відповідні документи, кореспондуючі рахунки та відповідні суми. Ця форма обліку передбачає наявність цілої системи регістрів: реєстраційного журналу, Головної книги, карток чи допоміжних книг аналітичного обліку. Взаємозв'язок цих регістрів та послідовність запису в них і становить суть вказаної форми обліку. Вона дає можливість розподілити облікову роботу між окремими виконавцями з урахуванням рівня їхньої кваліфікації. Найбільш складною і відповідальною роботою тут є оформлення меморіальних ордерів. її виконує найбільш кваліфікована особа, а підписує і перевіряє кожний меморіальний ордер головний бухгалтер (його заступник). Такий порядок забезпечує постійний контроль за правильністю відображення операцій за відповідними синтетичними рахунками. Складання меморіальних ордерів окремо для кожного документа зумовило велику їхню кількість, громіздкість облікового процесу. Тому з розвитком цієї форми все більше використовувалось групування документів у накопичувальних відомостях, на підставі яких і складався меморіальний ордер. З часом за меморіальними ордерами закріпилися постійні номери для відображення операцій на певній дільниці облікової роботи. Усе це дало змогу значно скоротити кількість використовуваних ордерів та дещо зменшити кількість облікових записів і посилити контроль за ними. Документи, узагальнені в меморіальному ордері, реєструються в реєстраційному журналі, де, власне, і здійснюється хронологічний запис усіх операцій. У цьому журналі відображаються дані окремо за кожним меморіальним ордером із зазначенням його загальної суми. Загальний підсумок цього журналу відбиває обсяг господарської діяльності підприємства і використовується для контролю за повнотою відображення операцій на синтетичних рахунках. Він повинен дорівнювати дебетовому і окремо кредитовому обороту за всіма синтетичними рахунками.

28. Діяльність кожного суб'єкта господарювання базується на постійному підвищенні рівня використання матеріальних і грошових ресурсів, а також трудового потенціалу підприємства. Виходячи із вимог керівництва щодо реалізації поставлених завдань, виділяються наступні функції бухгалтерського обліку: 1) контрольна; 2) інформаційна. Контрольна функція бухгалтерського обліку пов'язана із забезпеченням виконання планових завдань і досягнення запланових показників діяльності підприємства шляхом здійснення їх порівняння. Інформаційна функція бухгалтерського обліку полягає у забезпеченні керівництва як структурних підрозділів, так і підприємства в цілому інформацією, яка необхідна для здійснення контролю, планування і прийняття оперативних управлінських рішень. Для успішної реалізації функцій бухгалтерського обліку до нього висуваються наступні вимоги: - порівняльність показників обліку з показниками плану; - своєчасність обліку; - точність і об'єктивність; - повнота і аполітичність облікових даних; - ясність і доступність; - економічність обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]