Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

49. Класифікація документів за місцем складання

За місцем складання бухгалтерські документи поділяють на внутрішні і зовнішні. Внутрішні документи оформляють (виписують) на підприємстві й тут же застосовують. До них належать: авансові звіти підзвітних осіб, табелі обліку використання робочого часу, інвентарні картки основних засобів, прибуткові ордери тощо. Зовнішні документи складають на стороні, їх отримують від інших підприємств і організацій. На вході обов'язково реєструють, оформляють, як правило, на бланках уніфікованих форм. До них належать: рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки банків, постанови, листи, угоди тощо. За призначенням документи поділяють на розпорядчі, виконавчі, бухгалтерського оформлення та комбіновані.

50.Загальна характеристика витрат виробництва та їх класифікація

Витрати – це вартість рес-ів, що використ. в подальшому для отрим. прибутку, чи досягне. ін. цілей п/п-ва. До витрат належать вартість мат-х і трудових ресурсів, необхідних для вироб-ва тієї, чи ін. продукції чи послуг. Мат. витрати, в свою чергу, можна поділ. на мат. і обладн.. Хар-р цих витрат різний, але всі вони підпорядков. одній меті – отрим. прибутку.

За економічною сутністю витрати на вироб-во прод-ї п/п-ва - це сукупність затрат живої та уречевленої праці на здійсн. поточної виробничої діяльності п/п-ва; а за натурально-речовим складом - спожиту частину матеріаль­них, трудових та фінансових ресурсів.

Якщо хоча б одна з умов визнання активів не викону­ється, актив не визнається, а витрати з придбання цього активу списують у поточному періоді на „Інші операцій­ні витрати”. Списані активи обліковують на позабалансо­вому рахунку 07 „Списані активи”.

Із зменшенням активів виникають такі витрати:

— списання матеріалів на виробництво продукції, для ремонту основних засобів, на адміністративні цілі;нарахування амортизації; списання основних засобів, нематеріальних акти­вів, МШП, що стали непридатними; втрати від знецінення запасів; нестачі запасів (сировини, комплектуючих виробів, готової продукції, товарів); нарахування резерву сумнівних боргів або списання дебіторської заборгованості, яка не може бути сплачена; благодійні внески; належні до сплати або сплачені штрафи, пені, не­устойки.

До витрат, що збільшують зобов'язання, належать на­рахування:

— заробітної плати працівникам п/п-ва, які перебувають із ним у трудових відносинах;податків, зборів, обов'язкових платежів; відрахувань на обов'язкове і добровільне страху­вання;орендної плати, комунальних послуг, витрат зв’язку, послуг з реклами; послуг сторонніх організацій (юридичних, ауди­торських, консультаційних, медичних).

До витрат, згідно з  П(С)БО 1 та П(С)БО 3, належать також нестача запасів, списання запасів або необоротних активів, які визнано активами, сплата штрафних санк­цій, витрати на заохочування, соціальний і виробничий розвиток, нарахування податків, у тому числі податку на прибуток.

51. Характеристика компьютерної форми бух.Обліку.

Комп'ютерна форма — за цією форми обліку порядок заповнення облікових регістрів та їх формат визначаються тією комп'ютерною програмою, яка використовується. Як правило, всі комп'ютерні програми формують журнали-ордери або відомості по кожному рахунку, шахову та оборотну відомості, а також всі форми звітності. Оборотно-сальдова відомість по синтетичних рахунках (оборотний баланс) — таблиця, що містить залишки на початок звітного періоду, обороти за період і залишки на кінець періоду за дебетом та кредит синтетичних рахунків. Шахова відомість — це таблиця, яка містить обороти за місяць по всіх рахунках, причому кожен рахунок повторюється в боковику (дебетові обороти) і в шапці відомості (кредитові обороти). Суми оборотів проставляються на перетині граф і рядків. Це дуже зручний регістр і бухгалтери на практиці нерідко ним користуються при всіх формах обліку: по-перше, тут відразу визначаються дебетові і кредитові обороти по всіх рахунках, а по-друге, рівність цих оборотів (у нижній правій клітині відомості) свідчить про те, що всі госп. операції враховані, можна заповнювати Головну книгу (або оборотну відомість).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]