Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

22. Функції бо в умовах ринкової економіки

Основними ф-ми БО є: 1) інформаційна (полягає у безперервному збиранні, опрацюванні, узагальненні, передаванні для потреб управління фактичних даних про основні показники діяльності під-в); 2) аналітична (полягає в оцінці досягнутих результатів, підсумків діяльності. Аналіз, як правило проводиться спільно з іншими економічними службами); 3) контрольна (полягає в перевірці законності та доцільності госп. операцій, забезпеченні збереження коштів, їх ефективного використання).

23. Оборотні та сальдові відомості, їх характеристика

Оборотна відомість – це спосіб узагальнення інформації про обороти і залишки засобів та джерел їх формування. Вона є засобом взаємозв’язку між балансом і рахунками. Об. відомості склад. як по синтетичних так і по аналітичних рахунках. В них показують: обороти по дебету і кредиту рахунків, а також залишки на початок і кінець звітного місяця. Об. відом. по синтет. рахунках має 3 пари рівностей: 1) сальдо дебетове і кредитове на початок місяця; 2) дебетові та кредитові обороти за місяць; 3) сальдо дебетове і кредитове на кінець місяця. Порушення цих рівностей свідчить про помилки в облікових записах. Кінцеві залишки на рах. обор. відомості показують наявність та розміщення господ. засобів (дебетові залишки) та джерел їх формування (кредитові залишки). Обор. відомість по синтез. рах. є способом узагальнення даних поточного БО з метою перевірки повноти і правильності облікових записів і складання балансу. Обор. відомості по аналітичних рахунках не мають пар рівностей.

На п/п-вах можуть складати сальдову відомість. Вона як правило відкривається на рік і містить дані тільки про залишки на рахунках на перше число кожного місяця

24. Класифікація рахунків за економічним змістом

Класифікація рахунків за економічним змістом відповідає змісту предмета БО і зумовлена класифікацією об'єктів обліку, тобто госп-х засобів, їх джерел і процесів.

Звідси за економічним змістом рахунки БО поділяють на 3 групи:

  1. рахунки госп-х засобів(активів)

  2. рахунки госп-х процесів

  3. рахунки джерел госп-х засобів (пасивів)

25. Джерела утворення госп-х засобів їх сутність і класифікація

Власний та залучений капітали в теорії бухобліку називають джерелами утворення госп-х засобів та показують, від кого і на які цілі були отримані ті або інші активи. Так, власний капітал стає джерелом власних засобів, а залучений капітал — джерелом залучених засобів.

Джерела формування госп-х засобів (активів) п/п-ва поділяються на дві групи:

джерела власних засобів; джерела залучених (позикових) засобів.

До джерел власних засобів належать: власний капітал, забезпечення зобов'язань, нерозподілений прибуток, цільове

фінансування і цільові надходження. До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток. Статутний капітал утворюється за рахунок сукупності внесків (у грошовому вимірнику) власників (учасників) у майно п/п-ва для забезпечення його діяльності, передбаченої установчими док-тами (статутом).У п/п-вах державної форм власності статутний капітал утворюється за рахунок частини виділеного державного національного майна (у вигляді необоротних і оборотних активів) для забезпечення статутної діяльності і в подальшому збільшується за рахунок власного прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]