Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

45.План рахунків бо активів, капіталу, забов`язань і госп-х операцій.

План рахунків — це систематизований перелік рахунків БО для відображення госп-х операцій і накопичення бухгалтерської інформації про діяльність п/п-ва, необхідної користувачам для прийняття рішень. План рахунків має забезпечувати отримання інформації для внутрішніх і зовнішніх користувачів, задоволення інформаційних потреб різних рівнів управління і складання форм фінансової звітності безпосередньо за даними рахунків, а також можливість їх використання в системі національних рахунків (СНР) для макроекономічних показників; агрегування інформації окремих рахунків і субрахунків з метою одержання узагальнюючих та консолідованих даних, можливість гнучкого трансформування рахунків і субрахунків без порушення загальної структури плану; ідентифікацію рахунків з показниками та статтями фінансової звітності та приміток (пояснень) до звітів, що забезпечує логічність побудови та зручність при її складанні. План рахунків БО активів, капіталу, зобов'язань і госп-х операцій підприємств і організацій структурно складається з 10 класів, які включають балансові, номінальні та позабалансові рахунки. План рахунків зорієнтований на потреби складання фінансової та внутрішньої звітності, тому чітко розмежовані балансові рахунки, об'єднані в класи з розділами активу і пасиву балансу, номінальні рахунки для обліку витрат, доходів і результатів діяльності, а також позабалансові рахунки. План рахунків БО застосовується п/п-вами, організаціями та іншими юридичними особами (крім банків і бюджетних установ) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій, відділень та інших відособлених підрозділів юридичних осіб (далі - п/п-ва). Нові синтетичні рахунки можуть уводитися до Плану рахунків Міністерством фінансів України за відповідними клопотаннями щодо БО специфічних операцій. Субрахунки до синтетичних рахунків уводяться п/п-вами самостійно виходячи з потреб управління, контролю, аналізу та звітності. П/п-ва, які застосовують Інструкцію про застосування Плану рахунків БО активів, капіталу, зобов'язань і госп-х операцій підприємств і організацій, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 N 291 ( z0893-99 ), зареєстровану в Міністерстві юстиції України 21.12.99 за N 893/4186, використ. субрахунки, визначені цією Інструкцією.

46.Класифікація док-тів залежно від кількості відображених об’єктів.

Особливістю БО є суцільне і безперервне спостереження за всіма господарськими операціями, що здійснюються на підприємстві. Для забезпечення такого спостереження кожну господарську операцію оформляють відповідним док-том. Док-т - є письмовим доказом фактичного здійснення госп-ї операції або письмовим розпорядженням на право її здійснення.

Спосіб оформлення госп-х операцій док-тами називається док-тацією. Док-тація є важливим елементом методу БО: вона служить для первинного спостереження за господарськими операціями і є обов'язковою умовою для відображення їх в обліку. За кількістю облікових позицій розрізняють однопозиційні та багатопозиційні док-ти. Однопозиційні док-ти носять вузькоспеціалізований характер, обмежуючись відображенням операції руху одного найменування однорідного об'єкта обліку (наприклад, операцій по приходу і витраті товарно-матеріальних цінностей по одному номенклатурному номеру). Якщо в док-ті представлені операції з відображення руху декількох найменувань, нехай навіть у межах однієї групи (підгрупи), то такі док-ти називаються багатопозиційними (багаторядковими). Прикладом таких док-тів є розрахунково-платіжні відомості, лімітно-забірні карти і ін. Останнім часом багатопозиційні док-ти знаходять широке застосування у практичній обліковій роботі. Перевага їх-в ущільненні інформації, оскільки довідкові відомості по обліковується об'єкта заносяться в такі док-ти один раз. Вони більш зручні в умовах впровадження автоматизованого обліку.

47.Облік процесу заготівлі

Облік процесу заготівлі організовується і ведеться під керівництвом головного бух госп і бухг з обліку мат цінностей. Як пр-ло, організація обліку предметів і продуктів праці ґрунт. на осн. оперативно-бух-го (сальдового) методу обліку. Суть сальдового методу обліку мат-х цінностей поляг. в тому, що бух-кий і складський облік поєднують в оперативно-бух-ий облік.При цьому звіти мат. відповідальних осіб про рух мат-х цінностей після перевірки в бух-рії замінюють аналітич. облік. Застос. сальдового методу дає змогу усунути відстав. між аналіт. і синтетич. обліком, а також дублюв. записів на складах і в бух-рії. В облікових працівників виник. можливість більше уваги приділяти контролю за організацією зберіг. і обліку мат-х цінностей безпосер. на складах, за своєчас. і правильним док-льним оформленням операцій руху їх.Важливою умовою підвищ.контрольних ф-цій обліку за збереж. і ефект-м використ. предметів і продуктів праці є: обов'язкове зважування, вимір. та перерахув. Прод-ї і матеріалів;своєчасне провед. інвентаризації;скороч. зайвих проміжних складів;визнач. кола осіб, відповідальних за приймання і відпуск мат. цінностей;укладання письмових договорів про повну матеріальну відповідальність; звільнення і переміщення матеріально відповідальних осіб лише за погодж. з головним бух-ром госп-ва; визначення переліку посадових ос., яким надано право підписувати док-ти на одержання і відпуск зі складів продукції і мат-в; встановл. чіткої системи док-тообороту і порядку оформл. операцій руху прод-ї і мат-в;своєчасне відображення в БО наслідків інвентаризації і вибіркових перевірок наявності мат.цінностей; періодичне вдоскон. розроблених норм зберігання запасів і витрачання продукції та мат-в; широке впровадж.ефективних засобів механізації і автоматизації обліку предметів та продуктів праці.

48. Звітність – це облікові записи, які дають можл. проаналіз.госп. діяльність п/п-ва.Звітність є завершальним етапом будь-якого виду обліку.

Вид діяльності п/п-ва вплив. на формув. та особл-ті склад. звітності, бо такі показн., як операційний цикл, цикл руху готівки, хар-ка цілей вироб-ва,оцінка галузевого ризику та інші є індивідуальними.Це можуть бути виробничі, торг-ні, транспортні та ін.п/п-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]