Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

13. Предмет і характеристика обєктів бо

предметом БО є засоби господарства і госп. процеси.

Предметом БО є окремі сторони багатогранного процесу розширеного відтворення: госп. факти, явища і процеси (операції), що зумовлюють рух госп-х засобів, а також джерел їх утворення. Предмет БО охоплює весь процес відтворення -тобто виробництво, розподіл, обіг та споживання. Так, на цукровому заводі предметом БО є процес виробництва, реалізації цукру тощо; на машинобудівельному підприємстві - процес виробництва машин, обладнання тощо та їх відтворення. Таким чином, предмет БО вивчає стан і використання засобів п/п-ва в процесі госп-ї діяльності та джерел їх утворення.

Об"єктами БО п/п-ва є госп. засоби й джерела госп-х засобів.

Об"єкти БО є дуже різноманітними. Це цілий комплекс процесів і операцій, пов"язаних з виробничою та фінансово-господарською діяльністю, збереженням майна, ефективним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Без чітко визначених об"єктів неможлива реалізація предмета БО.

Об"єкти БО можна розподілити на активи, зобов’язання, власний капітал.

Активи – це ресурси, контрольовані п/п-вом, що виникли як наслідок минулих подій, використання яких, очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому

Зобов’язання – це заборгованість п/п-ва, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, викличе зменшення ресурсів п/п-ва, що втілюють у собі економічні вигоди

Власний капітал – це частина в активах п/п-ва, що залишається після вирахування його зобов’язань

14. Визначення сальдо на рахунку

При відкритті рахунків у них записують початкові сальдо на підставі статей балансу. Оскільки госп. засоби розміщені в лівій стороні балансу – активні, то і сальдо в активних рахунків записують зліва в дебеті рахунка. Так як джерела госп-х засобів відображають у балансі з правої сторони, то і сальдо в пасивних рахунках записують справа у кредиті рахунка. Отже активні рахунки завжди мають дебетове сальдо, а пасивні рахунки – кредитове, що засвідчує тісний взаємозв’язок між балансом і рахунками. Можна сказати, що баланс складають за даними рахунків. При чому сума всіх дебетових залишків (сальдо) активних рахунків відображає загальну вартість госп-х засобів і дорівнює підсумку активу балансу. Відповідно, сума всіх кредитових залишків (сальдо) пасивних рахунків відображає загальний обсяг джерел засобів і дорівнює підсумку балансу.

На тій стороні рахунка, де показується залишок, відображається його збільшення, а на протилежній – зменшення. В активних рахунках, де залишок завжди дебетовий, 0збільшення коштів відображається за дебетом, а зменшення – за кредитом. У пасивних рахунках, де залишок завжди кредитовий, збільшення джерел відображають за кредитом, а зменшення – за дебетом.

Побудову активних і пасивних рахунків зображено на рис. 2.

Для визначення залишку (сальдо) на кінець місяця на активному рахунку необхідно: до початкового дебетового залишку (сальдо) додати дебетовий оборот і відняти кредитовий оборот.

У пасивних рахунках для визначення залишку (сольдо) на кінець місяця необхідно до початкового кредитового сальдо додати кредитовий оборот і відняти дебетовий оборот.

Ознайомлення з будовою рахунків показало, що дебет і кредит активних і пасивних рахунків мають різне значення. Це випливає із суті госп-х засобів і джерел їх утворення. Активні рахунки мають залишок (сальдо) завжди дебетовий (оскільки не можна витратити більше ніж є в наявності і надійшло); пасивні рахунки – тільки кредитовий (оскільки джерела засобів обмежуються наявними господарськими засобами ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]