Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

17. Рахунки з обліку джерел госп-х засобів. Навести приклади.

Джерела утворення госп-х засобів в умовах ринкової економіки називають капіталом. Джерела формування (утворення, появи) ресурсів п/п-ва узагальнюють (як і самі ресурси) у дві основні великі групи: власний капітал та зобов’язання, – залежно від того, за рахунок яких саме коштів (власних чи запозичених) п/п-во утворило свої ресурси. Під власним капіталом розуміють різницю коштів, що лишилась у п/п-ва після вирахування із загальної вартості наявних у нього ресурсів вартості усіх запозичених/залучених ним коштів. Сукупність вартостей різновидів капіталу п/п-ва (статутного, пайового, додатково вкладеного, резервного, несплаченого, вилученого) та вартості нерозподіленого прибутку утворює загальну вартість власного капіталу.

Одним з найважливіших джерел створення і діяльності п/п-ва є статутний капітал. На п/п-вах з різними формами власності (крім державної) статутний капітал є сумарним внеском (вкладом) учасників (власників) п/п-ва у майно (госп. ресурси) для забезпечення нормальної госп-ї діяльності, передбаченої Статутом п/п-ва. Вклади до статутного капіталу можуть здійснюватися не тільки грошовими коштами, але й іншими (різними) видами необоротних або оборотних активів. Іншим важливим джерелом діяльності п/п-ва є його (нерозподілений) прибуток. Основна частина прибутку звітного року, як правило, – прибуток від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Зобов’язання – це сукупність довгострокової (більше 1 року) і поточної (до 1 року) видів кредиторської заборгованості п/п-ва. Як джерело утворення ресурсів у п/п-ва, усі зобов’язання є його вільними коштами, які можна використовувати на будь-які потреби, доки не закінчиться термін погашення цієї заборгованості постачальникам, бюджету, персоналу, органам соціального забезпечення та іншим особам.

Таким чином, ресурси п/п-ва та джерела їхнього формування у БО – це погляд на одні й ті ж самі ресурси п/п-ва під різним кутом зору, що дозволяє відповісти на два найважливіші питання:

- які ресурси має п/п-во;

- звідки у п/п-ва узялись ці ресурси (кому вони належать)?

Для обліку джерел власних засобів п/п-ва використ.:

- рахунки обліку власного капіталу: "Статутний капітал", "Пайовий капітал", "Додатковий капітал", "Резервний капітал", "Нерозподілений прибуток" та ін.;

- рахунки обліку доходів і результатів діяльності: "Доходи від реалізації", "Дохід від участі в капіталі", "Інші фінансові доходи", "Доходи майбутніх періодів" та ін.

Для обліку джерел залучених (позикових) коштів використ.:

- рахунки обліку довгострокових зобов'язань: "Довгострокові позики", "Довгострокові векселі видані", "Довгострокові зобов'язання по облігаціях", "Інші довгострокові зобов'язання" та ін.;

- рахунки обліку поточних зобов'язань: "Короткострокові позики", "Короткострокові векселі видані", "Розрахунки з постачальниками і підрядчиками", "Розрахунки по оплаті праці", "Розрахунки по страхуванню", "Розрахунки по податках і платежах" та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]