Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

73. Харктеристика синтетичних рахунків, субрахунків, аналітичних рахунків, їх взаємозв’язок .

Синтетичні рахунки — це рахунки першого рівня, код рахунка має два знаки, облік ведеться тільки у вартісному виразі.

Синтетичний облік дає можливість накопичувати зведені дані про активи, власний капітал, зобов'язання і господарську діяльність п/п-ва. Синтетичний облік ведеться на рахунках першого порядку, коли на кожний вид активів і пасивів відкривається окремий рахунок.

Субрахунки — це рахунки другого рівня, код рахунка має три знаки, облік ведеться тільки у грошовому виразі.

Характеристика субрахунків, призначених для обліку на позабалансових рахунках

Аналітичні рахунки — це рахунки третього, четвертого, п’ятого і так далі рівня, код ра-хунка містить, відповідно, чотири, п’ять, шість і так далі знаків, облік ведеться як у грошовому, так і в натуральному вимірнику. На основі аналітичних рахунків будується аналітичний облік, в якому сконцентровано до дрібниць виважену інформацію про наявність та рух необоротних і оборотних активів, власного капіталу і зобов'язань за їхніми видами. Прикладом може бути оборотна відомість до субрахунка № 203 «Паливо» синтетичного рахунка № 20 «Виробничі запаси»

74. Порядок проведення і оформлення результатів інвентаризації

Відповідальність за організацію інвентаризації, якісне і своє-  часне її проведення несе керівник п/п-ва, організації,  установи. Головний бухгалтер разом з керівниками відповідних  підрозділів зобов’язаний контролювати дотримання правил про-  ведення інвентаризації.  Для проведення інвентаризації наказом керівника підприєм-  ства створюють комісію з працівників п/п-ва за обов’яз-  кової участі головного бухгалтера. Інвентаризаційну комісію очо-  лює керівник п/п-ва або його заступник. Наказом встанов-  люють також порядок і строки початку та закінчення інвентари-  зації.  На п/п-вах, де мають місце великі обсяги робіт,  пов’язані з інвентаризацією, для безпосереднього проведення ін-  вентаризації керівником п/п-ва створюються також робочі  інвентаризаційні комісії, очолювані представниками керівника  п/п-ва, який призначив інвентаризацію. Забороняється  призначати головою робочої інвентаризаційної комісії одних і тих  самих осіб два роки підряд.  Інвентаризацію слід проводити, як правило, за станом на пе-  рше число місяця, що полегшує наступне порівняння її даних з  показниками обліку. 

75. Поняття централізації та децентралізації бо

На підставі даних централізованого обліку складають баланс  та інші звітні форми по підприємству загалом. Отже, в головній  бухгалтерії збирається вся маса док-тів і здійснюється робота,  пов’язана із синтетичним і аналітичним обліком госп-х  операцій. Це дає змогу краще організувати керівництво і конт-  роль з боку головного бухгалтера, раціональніше розподілити ро-  боту між працівниками бухгалтерії відповідно до їхньої кваліфі-  кації, ефективніше використовувати обчислювальну техніку,  створити умови для підвищення продуктивності праці працівни-  ків обліку, спростити облік і сприяти економії засобів для ведення  БО за рахунок використання невеликої кіль-  кості висококваліфікованих бухгалтерів і зменшення загальної  чисельності працівників обліку. 

Застосування централізованої або децентралізованої системи  БО залежить від конкретних умов роботи  окремих підрозділів підприємств, ступеня їх оперативної само-  стійності й організаційно-територіальної відокремленості.  Децентралізація обліку полягає у виділенні оперативно  відокремлених підрозділів підприємств на самостійний облік.  Обліковий апарат цих підрозділів здійснює не тільки складання  й оформлення первинних і деяких зведених док-тів, а й  опрацювання їх, веде синтетичний і аналітичний облік господар-  ських операцій, складає окремий бухгалтерський баланс та інші  форми звітності, що характеризують господарську діяльність під-  приємства.  При цьому баланс і звітні форми здають до головної бухгалте-  рії п/п-ва. Функції головної бухгалтерії при децентралізо-  ваному обліку обмежуються перевіркою і зведенням облікових  даних цих підрозділів п/п-ва.  Децентралізований облік має єдину перевагу — дає змогу на-  близити працівників обліку до місця здійснення госп-х  операцій. Це посилює контроль за док-тальним оформленням  госп-х операцій і полегшує використання облікових да-  них в оперативній роботі.  Проте за децентралізованого обліку апарат бухгалтерії більш  громіздкий, ускладнюється раціональний поділ праці, зростають  витрати на утримання облікового апарату. Крім того, за такої ор-  ганізації обліку послаблюється поточний контроль головної бух-  галтерії за обліковою роботою на місцях, оскільки первинні доку-  менти в бухгалтерію не передають, а звітність подається не час-  тіше ніж один раз на місяць. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]