Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

31. Сутність методу бо та його елементів

БО, як і кожна наука, має свій метод. Слово «метод» (від грецького methodus - - дослідження) - - це спосіб дослідження явищ, підхід до вивчення явищ, планомірний шлях встановлення істини, взагалі — прийом, спосіб, яким чином дія-ти. У своїй основі метод є інструментом до вирішення головного завдання науки— пізнання об'єктивних законів дійсності з метою використання їх у практичній діяльності людей. Отже, мето-дологія — це вчення про методи, за допомогою яких пізнають об'єкт дослідження або предмет науки, яким є для нас бухгалтер-ський облік.

Для розкриття сутності БО широко використ. загальнонаукові методи:

  • діалектичний,

  • історичний

  • системний підходи,

  • метод індукції і дедукції.

Діалектичний метод дозволяє вивчати облік у сукупності про-цесів, що видозмінюються та взаємозалежні; історичний підхід розглядає облік як продукт історичного становлення і розвитку потреб людини і суспільства; системний підхід визначає облік як внутрішньо структурований і організований об'єкт. У процесі відображення госп-ї діяльності економічного суб'єкта використ. методи індукції (від часткового до загального, від окремих фактів до узагальнення) та дедукції (від загального до часткового, від загальних суджень до окремих або інших виснов-ків). У практиці БО більше прикладів індукції, оскільки госп. операції спочатку розкривають зміст мікропроцесів і лише потім відбувається їх групування і узагаль-нення у звітності. Взагалі методи індукції і дедукції тісно пов'язані з методичними прийомами: синтез та аналіз, які безпо-середньо знаходять свій прояв в синтетичному та аналітичному обліку.

Поряд із загальнонауковими методами та теоретичною ос-новою БО є самостійною економічною наукою і має свої специфічні методи (прийоми), які обумовлені сутністю самого предмета, технологією обліку, завданнями та вимогами.

Метод БО — це сукупність спеціальних прийомів, за допомогою яких вивчають його предмет.

БО вивчає свій предмет за допомогою таких методів:

  • хронологічного і систематичного спостереження;

  • вимірювання госп-х засобів і процесів;

  • реєстрація та класифікація даних з метою їх систематизації;

  • узагальнення інформації з метою звітності.

Перелічені методи дозволяють формувати бухгалтерську інформацію для зовнішніх і внутрішніх користувачів. Облікові дані формуються за допомогою таких інструментів- елементів методу, як:

  • док-тування;

  • інвентаризація;

  • оцінка;

  • калькулювання;

  • рахунки;

  • подвійний запис;

  • бухгалтерський баланс;

  • бухгалтерська звітність.

Дані інструменти забезпечують технологію облікового процесу — трансформацію даних про окремі госп. операції.

Док-тація є однією із основних особливостей бухгалтерсько-го обліку, оскільки дозволяє здійснювати суцільне спостережен-ня за господарськими процесами. Це початок і основа облікового процесу, без якого не може бути БО. Кожна господарська операція фіксується за допомогою док-та, заповненого з дотриманням певних вимог, що надають йому юридич-ної сили.

Інвентаризація — спосіб перевірки відповідності майна в на-турі даним БО. Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності показників БО та збереження майна п/п-ва. Метод підтвердження достовірності даних БО проводиться шляхом описування, підрахунку, виміру, зважування і оцінки всіх залиш-ків засобів і коштів в натурі, виявлення фактичної наявності і стану залишків майна п/п-ва і зіставлення їх з даними бу-хгалтерського обліку. Це метод контролю за наявністю і рухом майна, заборгованості, за роботою матеріально-відповідальних осіб.

Оцінка — спосіб грошового вимірювання об'єктів бухгалтер-ського обліку. В основі оцінки лежать реальні витрати, виражені в грошовому вимірнику. За допомогою оцінки натуральні і тру-дові (характеристики) вимірники госп-х засобів перераховують у вартісні. 3 метою зіставлення оцінка майна та його джерел має проводитися на всіх п/п-вах однаково, для цього необхідно дотримуватися встановлених положень і правил оцінки. Майно та госп. операції оцінюються у національсобівартості виготовлення продукції, виконаних робіт, наданих послуг. Суть методу полягає в тому, що обґрунтовують, визна-чають і розподіляють витрати, які належать до того чи іншого об'єкта калькулювання (виробу, процесу, замовлення тощо).

Бухгалтерські рахунки-- спосіб поточного групування за встановленим порядком, в якому систематизується, накопичуєть-ся поточна інформація про стан майна, джерела його утворення, госп. операції.

Рахунок — це локальна інформаційна сисна рахунках БО. Це техніка БО.

Подвійний запис є продуктом кругообігу госп-х засобів, відображає подвійність госп-х процесів. Суть полягає у подвійному відображенні в БО кожної госп-ї операції: по дебету одного і кредиту іншого рахунка однієї і тієї ж суми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]