Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

20. Порядок відображення подвійного запису.

Кожна господарська операція впливає на дві статті балансу. Тому для повного відображення операцій в БО необхідно показати її вплив на кожну з цих двох статей, незалежно від того, відносяться вони до активів, капіталу чи зобов’язань. Ця необхідність викликана появою системи подвійного запису, в якій для відображення такого двоякого ефекту кожна операція записується двічі – перший запис показує зміну однієї статті, другий – зміну іншої статті.

Подвійний запис(ПЗ) – це спосіб відображення операцій в дебеті одного та кредиті іншого взаємопов’язаних рахунків в однаковій сумі. Застосування ПЗ має об’єктивний характер та пов’язане з подвійним характером відображення господ операцій. Необхідність ПЗ виражається в чотирьох типах балансових змін.

Подвійний запис на рахунках є одним з найбільш специфічних прийомів бух обліку. Його суть полягає в тому що кожна господарська операція викликає вартісну зміну як мінімум в двох об’єктах обліку, відображених на відповідних бух рахунках.

В процесі здійснення госп. операцій подвійний запис відображає зміни в складі госп засобів або їх джерел, або одночасно в складі засобів та їх джерел шляхом відображення по дебету одних та кредиту ін. взаємопов’язаних рахунків на однакову суму. Кожна дія в балансі викликає протидію, рівну за величиною і протилежну за напрямком. ПЗ здійснюється подвійне відображення засобів на об’єктах обліку, викликаних відповідною госп. операцією.

21. Понятття класифікації рахунків та характеристика її видів

Взаємозвязок між рахунками і балансом зумовлює те, що всі рахунки стосовно балансу поділяються на активні, пасивні і активно-пасивні. Активні – призначені для руху госп-х засобів. Пасивні – призначені для руху джерел госп-х засобів. Активно-пасивні – це рахунки, що мають ознаки як активних так і пасивних рахунків. Класифікація рахунків за економічним змістом покладено в основу будови національного Плану рахунків БО. Їх поділяють на 3 групи: 1) рахунки госп-х засобів (активів); 2) рахунки госп-х процесів; 3)рахунки джерел госп-х засобів (пасивів). За класифікацією рахунків за призначенням і структурою виділять такі групи: 1. основні рахунки (признач. для обліку стану та руху госп-х засобів та джерел їх утворення): 1.1. матеріальні (признач. для наявності та руху матеріальних цінностей п/п-ва); 1.2. грошові (для обліку наявності та руху грошових коштів під-ва в нац.. та іноземній валюті в касі, на рах. в банках); 1.3. розрахункові (для обліку і контролю розрахункових відносин даного під-ва з іншими): 1.3.1. активні (для обліку дебітор. заборгов. та розрахунків за нею); 1.3.2. пасивні (відображ. розрахункові відносини з кредиторами). 1.4. рах. власного капіталу (для обліку джерел власних господ.засобів); 2. Регулюючі рах (для коригування показників основних рахунків і окремих статей балансу): 2.1. контрарні (для регул. підсумків активних і пасивних рахунків); 2.2. доповнюючи рах (завжди збільшують суму залишку основного рах, що регулюється) 2.3. контрарно-доповнюючі (поєднують ознаки контрарних та доповнюючи). 3. операційні рахунки (для відображу. госп. процесів, а також результатів діяльності під-ва): 3.1. розподільчі (для обліку витрат, які за своєю природою не можуть бути віднесені на відпов. рахунки, але вимагають розподілу); 3.1.1. збірно-розподільчі (для поперед. збирання витрат, пов’язаних зі здійсненням загально-виробничих функцій); 3.1.2. бюджетно-розподільчі (для розмежування витрат і доходів між суміжними звітними періодами); 3.2. калькуляційні (для обліку витрат, пов’язаних з вир-вом продукції з метою обчисл. їх собівартості); 3.3. номінальні (для узагальнення інформ. про собівартість реал. продукції); 3.4. порівнянні (для обліку відпов. господ. процесів і виявлення результатів за ними) 4. фінансово-результатні (для відображу. і порівняння витрат і доходів): 4.1. операційно-результатні (для виявлення результатів госп.діяльності під-ва шляхом порівняння валових доходів і валових витрат); 4.2. фінансово-результатні (для обліку і контролю чистих фін. результатів) 5. позабалансові.

Залежно від обсягів інформації і рівня узагальнення: 1) синтетичні (призначені для обліку екном. однорідних груп засобів, їх джерел, госп. процесів і результатів діяльності у грошовому вимірнику); 2) субрахунки (об’єднують у відпов. групи аналітичних рахунків і в узагальнюються синтетичним рах) 3) аналітичні (признач. для обліку наявності і змін конкретних видів засобів, їх джерел і госп процесів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]